Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Álljunk meg egy napra!

Április 22-én ünnepeltük – nem csak Magyarországon – a Föld napját. Az iskolák általában megemlékeznek e napról, de a következő egy-két hónapban is sok, a környezetünkkel kapcsolatos világnap lesz még. Környezetünk védelméről a legmelegebb hónapokban sem feledkezhetünk meg!

 

Április 22. A Föld napja
1970 óta ünneplik világszerte, ám hazánkban csak 1990 óta él a mozgalom. Célja nem más, mint felhívni a figyelmet a bolygónk védelmének fontosságára. Ezen a napon számos hazai városban rendeznek kerékpáros felvonulásokat, játékos vetélkedőket vagy éppen országos méretű szemétgyűjtő akciókat.
 
Április 24. A kísérleti állatok védelmének világnapja
E nap figyelmeztet minket: a tudomány számára van más megoldás, mint állatokon tesztelni a technológiai újításokat. Évente több mint százmillió kis kedvenc esik áldozatául a kísérletezőknek.
 
Május 14. Az állat- és növényszeretet világnapja Magyarországon
Látogass el a legközelebbi állat- és növénykertbe! Bár az ott lakók nem a természetes környezetükben élhetnek, mégsem mondhatjuk, hogy gondozóik ne szeretnék őket. 1994 óta tartják meg hazánkban ezt a napot, amikor is a gyerekek ingyen léphetnek be a fővárosi állatkertbe.
 
Május harmadik vasárnapja: Madarak és fák napja
Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő anno: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse. Úgyhogy te is számíthatsz arra, hogy kicsivel a vakáció előtt az osztállyal kilátogattok a természetbe, s talán még madáretetőt is kihelyeztek.
 
Május 24. Az európai nemzeti parkok napja
Magyarország tíz nemzeti parkkal büszkélkedhet, melyeket azért hoztak létre, hogy az élővilágot megmentsék. Ha ellátogatsz egy ilyen természetvédelmi területre, akkor óvatosan lépkedj! Nem tudhatod, mikor taposol össze egy szigorúan védett leánykökörcsint vagy éppen egy szarvasbogarat.
 
Június 5. Környezetvédelmi világnap
Ezt az eseményt talán nem kell túlragoznunk. Tégy bármi jót ezen a napon, amivel a természetet véded! Kis lépés neked, de nagy lépés a fenntartható fejlődésnek.
 
Június 8. Az óceánok világnapja
Bolygónk több mint 70 %-át a világtenger teszi ki, aminek felszínén majdnem húsz millió(!) négyzetkilométer nagyságú szemétsziget úszik. Arról nem is beszélve, hogy a Föld még melegszik is, ezért egyre nagyobb veszélybe kerülnek a tengerek élővilágai, amit valahogy nekünk kellene megállítani…
 
És a sort még folytathatnánk. Viszont ne feledd, nem kell ahhoz egy különleges nap, hogy a szemetedet a szelektív hulladékgyűjtőbe dobd, kocsi helyett bringával menj suliba, a csapot elzárd fogmosás közben, a villanyt leoltsd magad után, vagy éppen spanyol helyett magyar gyümölcsöt egyél…

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság