Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tudós Csajok beszámoló: „Birtokba vettük a Természettudományi Múzeumot!”

Ha a természet modern, bemutatásáról és az élővilág megismerésének központjáról beszélek, valószínűleg mindenkinek a budapesti Természettudományi Múzeum jut eszébe. Szerda délután izgatottan vették célba a kiállítások végeláthatatlan sorát a Tudós Csajok. Ezúttal Nagyházi Anna vezet minket körbe!

Kisebb koromban már jártam ebben a múzeumban, de a különleges állatok, növények és ásványok leírásai nem nyűgöztek le annyira, mint a teljesen valódinak tűnő ősemberbabák, ezért nagy izgalommal vártam ezt a látogatást. Amikor megérkeztünk, egy hatalmas barázdás bálna csontváza fogadott minket, úgy éreztem, hogy már ezért a több méteres „csonthalomért” is érdemes volt elmenni.

Az utunkat az ásványok megismerésével kezdtük. A sokszínű, csillogó anyagok egyszerűen elvarázsoltak minket változatosságukkal és különleges alakjaikkal, méretükkel. Az őskor korszakainak megismerése után az apró, de annál érdekesebb kagylók és csigák felé vettük az irányt, amik engem nagyon lenyűgöztek sokféleségükkel. 

Aztán következtek az őskor nagyobb lényei és az ősember. Az ember koponyájának fejlődését és ezzel az arc formájának változását különösen érdekesnek tartottam. A kiállítóterem közepén álló, fölénk magasodó több méteres mamutszobor élethű testének és a körülötte futó, támadásra kész ősember szobroknak köszönhetően, mindegyikünk visszarepülhetett az időben. 

A kisebbeknek tudományos témájú kirakósokkal, játékokkal; az idősebbeknek modern elektronikus eszközök segítettek megérteni a múltunk érdekességeit. Az négylábúaktól a madarakon át, a gombákig és páfrányokig megismerhettük környezetünk élővilágát. A nagyon valóságosnak tűnő életnagyságú állatszobrok, valamint a hatalmas akvárium különlegesebbnél különlegesebb halaival, vízi élőlényeivel és növényeivel felejthetetlen élményt nyújtottak. Zárásként elkalandoztunk a természetfotó kiállítás lélegzetelállító képeihez.

Szerintem mind kisgyermekes családok hétvégi programjának, mind osztályok tanulmányi kirándulásának tökéletesek ezek az érdekes kiállítások. Ezzel a szuper élménnyel a zsebünkben várjuk a Tudós Csajok program következő heti állomását.

(Nagyházi Anna)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság