Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Utazás a Cern-be - Tudós csajok beszámoló

A Tudós csajok csoportjában van két tudós srác is, akik az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetében eltöltött élményeikről mesélnek. Bence és Tamás szerencsések, mert 26 csodás és okos lány társukkal együtt látogathatták meg a központot.

Egy újabb hét a Tudós csajok csoportjával, egy újabb élmény, ezúttal Molnár Janka Sárával és Vámi Tamás Álmossal.
Vámi Tamás egy neves fizikus, akiről már eddig is sokat hallhattunk az újságoknak és hírműsoroknak köszönhetően. Ő az egyik legtehetségesebb ifjú fizikus, akinek külön köszönjük, hogy vendég előadóként közreműködött az okításunkban.

Fotó: Hegyesi Eszter - a képen Vámi Tamás Álmos fizikus

Sára, egy 21 éves egyetemista, aki idejét és energiáját nem sajnálva lenyűgöző lelkesedéssel és aktivitással tartotta előadását. Reméljük jövőre már diplomázott fizikusként emlegethetjük. Az előadások nagyon családias hangulatban teltek, 3 percenként hallható volt egy-egy jóízű kacaj a sorok között, ahol tátott szájjal hallgattuk a "nagyokat". A tudományos beszámolók első részében megismerkedhettünk a detektorok működésével, belső szerkezetével és az építési folyamatával. Az emészthetőség kedvéért nem csak tudományról volt szó. Molnár Janka rengeteget beszélt életéről, hogy hogyan szerette meg a fizikát, milyen táborokban járt, iskolájáról és a mentorairól, különböző versenyekről is szó esett és az előadó különösen felhívta a figyelmünket arra, hogy ezeken a versenyeken elsőnek lenni szép és jó, de ezek mulandó dolgok, mindig új kihívásokat kell keresni és küzdeni a céljainkért. Jó volt hallgatni őt, hiszen nekünk most pont ezekre a megerősítő szavakra van szükségünk a továbbtanulás küszöbén.

Fotó: Hegyesi Eszter - a képen Molnár Janka Sára

A második részben a csoport ketté vált és kicsit jobban el tudtunk mélyülni a komolyabb témákban. Vámi Tamással érdekfeszítő beszélgetést folyattunk a sötét anyagról és a szimetriasértésről, mindig is nagyon érdekeltek ezek a témák és nagyon örültem, hogy nem csak száraz könyvekben hallhattam viszont ezeket, hanem egy képzett fizikus véleményeként és kemény munkával megszerzett tudásában is részesülni tudtam, tudtunk.
A többes számot azért használtam, mert csoport társaim is nagyon aktívak voltak és remek kérdésekkel vittük tovább egymás gondolatait. Az elmélkedés után megnézhettük az LHC CMS detektorát (természetesen csak virtuálisan egy hatalmas monitoron.)


Fotó: Hegyesi Eszter - Tudóskodunk

Részecske ütköztetést sajnos nem tudtak nekünk mutatni, mivel Genfben most látogatási időszak volt és ilyenkor a sugárzás miatt nem engednek egymásnak közel fénysebességgel mozgó részecskéket.

Véleményünk szerint ennek az előadásnak nem csak az volt a célja, hogy megismertesse a fizika ezen részét, hanem hogy bemutassa, hogyan érhetjük el a fent említett emberek szintjét.  Úgy gondoljuk, hogy az előadás ennek a módját ismerteti és még tanácsokkal is ellát a fejlődéshez, amire most van a leginkább szükségünk ebben az életszakaszban.


Toldy Bence és Kőműves Tamás

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság