Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Etológia, kutyakiképzés, szeparációs szorongás - Tudós csajok

Jázmin, aki a Tudós csajok táborát erősíti, az Etológiát, mint az egyik természettudományi ágat ismerhette meg közelebbről egy kicsit. A kutyákat mindenki szereti, de mi a helyzet akkor, amikor a kutyák viselkedési problémákkal küzdenek? Ismerkedjünk meg kicsit az Etológiával.

Egy újabb hét, pontosabban február 7-e, amikor is immár harmadjára célba vettük a Tudós Csajokkal a Pázmány Péter sétányon lévő ELTE épületét, ezúttal azzal a céllal, hogy többet megtudjunk az etológiáról. Ebben először Jégh-Czinege Nikolett etológus volt a segítségünkre, aki egy előadás keretében elárulta nekünk, hogy az etológia tulajdonképpen az állati és emberi viselkedés biológiai tanulmányozása.

A vizsgálatokat legtöbbször kutyákon végzik el, de már volt rá példa, hogy a vizsgálati alany macska, törpemalac vagy éppen pinty volt. Külön laborállatot nem tartanak bent az intézetben, hanem önkéntes gazdák viszik a saját kedvencüket.

Ezután egy másik előadás következett, amit Dr. Pongrácz Péter etológus tartott meg nekünk. Megtudhattuk részletesebben, hogy mi is pontosan a szeparációs szorongás, mik a tünetei és hogyan lehet kezelni. Azt is elárulta, hogy egy kutyát, akivel eddig 0-24-ben törődtünk, nem feltétlenül jó ötlet rögtön egyedül hagyni hosszabb időre, hanem lassan kell növelni az egyedül töltött idejét. Az izgalmas és érdekes előadás után megnéztük a kutyakiképző helyszíneket.

Szeparációs szorongás egyik utóhatása :)

Az első helyszínen Dr. Bunford Nóra Klinikai Szakpszichológus mesélt a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatról - röviden fMRI - amit kutyákon végeztek és a betanításáról is. Kiderült, hogy nem minden kutyát lehet megtanítani arra, hogy mozdulatlan maradjon, miközben vizsgálják, mert lehet, hogy a gyakorlás során működik, de az igazi, éles teszten már nem képes rá a kutya. A vizsgálatot egy gépmodellen és egy betanított kutyán - Pankán - keresztül, röviden meg is mutatta nekünk.

A következő állomáson Csibra Barbarát és egy önkéntes gazdit vehettünk szemügyre a kutyájával. Az eb a touchscreennél gyakorolt éppen. A kutyus feladata az volt, hogy a képernyőn megjelenő pontokat megérintse az orrával, és ha ez sikerült jutalomfalatot kapott. Érdekes volt nézni, hogy a jobb oldalokon lévőket könnyen észrevette, míg a baloldalikat gyakrabban elrontotta. Persze a végére belejött, és végül egy meglepően jó eredménnyel zártuk a gyakorlást.

Örülök, hogy jobban megismerhettem ezt a témakört is. Az etológia egy csodálatos tudományág, érdemes mindenkinek olvasgatni róla, hiszen hasznos ismereteket szerezhetünk arra vonatkozóan, hogy megismerjük házikedvencünk viselkedését.

Xu YiLin Jázmin

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság