Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tudós csajok: első felvonás

Szayly József a DUE; Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének alelnöke múlt szerdán a Blaha Lujza tér 38. szám alatt útjára indította a tudós csajok nevezetű exkluzív tehetséggndozó programot.

Tekintettel a tavalyi nagy érdeklődésre az idén is megrendezésre kerül a Tudós Csajok elnevezésű programsorozatunk. A Résztvevők húsz héten keresztül minden szerdán délután (figyelembe véve az iskola szüneteket) hallhatnak előadásokat különböző tudós hölgyektől érdekesebbnél érdekesebb témákban. Mivel úgy gondoljuk, hogy ez az eseménysorozat mit sem érne, ha a tudós palánták csak szóban hallanának az adott természettudományi ág rejtélyeiről ezért lehetőség szerint megtűzdeltük érdekesebbnél érdekesebb helyszín látogatásokkal a programot.

Ha jellemeznem kéne ezt a sorozatot, akkor egyértelműen azt mondanám, hogy három az egyben, mivel egyszerre elméleti, gyakorlati, sőt még médiaismeretet is tartalmaz. Azon felül, hogy a diákok választ kapnak az összes szakmába vágó kérdésükre és megtapasztalhatják a tudós közeget testközelből, megtanítjuk azt nekik, hogy hogyan fejezhetik ezeket ki a nyomtatott és az online sajtóban. Lehetőségük lesz részt venni olyan órákon ahol a médiában elismert szakemberek fognak velük arról beszélni, hogy milyen egy jó beszámoló vagy egy hír. A legjobbakat pedig természetesen publikáljuk a DUE Tallózóban és a DUE-Onlineon is.

Az első alkalom az ismerkedés jegyében telt. Először Szayly József a DUE alelnöke nyitotta meg a programot és mesélt az a pályázatról és a DUE-ról a tudós palántáknak.  Mindenki érdeklődve hallgatta és szippantotta magába az információkat. Miután az alelnök úr elmesélt mindent a Due-ról beleértve a DUE Karácsonyt, sajtófesztivált, KGB-ket sőt még a médiatábort is, következett az ismerkedés. A lányok ismerkedős játékokat játszva tudtak meg érdekesebbnél érdekesebb információkat egymásról annak, érdekében, hogy a közel jövőben ne csak résztvevőként, hanem barátokként tudják élvezni a programot.

A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő abból, hogy milyen kalandok várnak a szerencsés tudós lányokra: Többek között elfognak látogatni a Fizika intézetbe, ahol a fizika minden rejtelmébe beleássák magukat és minden kérdésükre választ kapnak, ugyanakkor a program második felében ellátogatnak a meteorológiai intézetbe, illetve az ELTE Őslénytani tanszékére. De ha nem szeretnél semmiről lemaradni, hogy mi történik a kis tudós lányokkal akkor kövessétek a DUE-Online-t és nem fogtok semmiről lemaradni, ígérem. Ezen felül, ha véletlenül lecsúsztatok és nem kerültetek be idén a programba, akkor se csüggedjetek, mert a DUE Tallózóban minden hónapban meg fog jelenni egy interjú a tudósokkal, akik arról mesélnek, majd hogy kik ők, mit csinálnak, hol, hogyan és miért.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság