Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Számít az, hogy honnan jövünk? - Tudós csajok beszámoló

Dr. Orsós Zsuzsanna rákkutató egy igazi kincs, aki elmesélte a diákoknak, hogy milyen is a kutatók élete, mi a szociális és gazdasági helyzet jelentősége az egészségügyben. Döbbenetes információk, izgalmas szemléltetett előadás! Nézzük, hogy Pelle Aletta Gréta Tudós csaj, hogyan vélekedik ezekről.

Fagyos téli hétfőre ébredtünk, de minket ez egy kicsit sem zavart, hiszen a kemény mínuszok sem tántoríthattak el minket attól, hogy délután találkozzunk Dr. Orsós Zsuzsanna rákkutatóval, aki csak a mi kedvünkért utazott fel Pécsről.

Folytott izgalommal vártuk, hogy a látszólag, mindig mosolygós kutatónő által belemerülhessünk a gének és enzimek világába, amely meghatározó lehet a rosszindulatú daganataink kialakulásában. De tényleg ennyin múlna a rák kialakulása? Természetesen nem.

Zsuzsanna kutatásaiban a romák körében megfigyelhető rákos megbetegedések okait kutatja, pontosabban azt, mi vezethetett oda, hogy az ő eseteikben kétszeresére nőtt a tumorok megjelenése. A kutatónő először a DNS szekvenciákban keresett különbséget. Több száz lefuttatott vizsgálat, azt igazolta, hogy az örökítőanyagban nem mutatható ki olyan elváltozás, ami előidézheti az ekkora mértékű eltérést a megbetegedések számát illetően.

A doktornő ezután a szociális- és gazdasági tényezőket vizsgálta meg. Ezeknek a tényezőknek van a legnagyobb befolyása az egészségünkre, amelyeket mi is képesek vagyunk megváltoztatni. Az erre irányuló vizsgálatok beigazolták, hogy az életszínvonalbeli különbségek azok, amelyek okolhatók a magyarországi átlaghoz képest is kimagasló megbetegedések számértékeiért.

Dr. Orsós Zsuzsanna a kutatás végeztével nem törődött bele a helyzetbe, ha nem megpróbálja az új ismereteket a közösség segítésére felhasználni. Kutatása óta több iskolába is ellátogatott, ahol a hátrányos helyzetű fiataloknak tartott prevenciós foglalkozásokat, amely során a diákok az egészséges életmód fenntartásáról tanulhattak egy olyan személytől, akiről tudják, egyszer ő is volt olyan helyzetben, mint ők.

Bizony Zsuzsanna gyermekkorában alig különbözött azoktól a gyerekektől, akiknek most előadásokat tart. Ő is hátrányos helyzetű fiatalnak számított egykor, de a tanulmányaival és kitartásával eljutott oda, ahová csak keveseknek sikerül. Az általános iskolában végig kiemelkedő bizonyítvánnyal rendelkezett. Számára nem volt kérdés, hogy tovább tanuljon, noha volt tanára, aki inkább a szakközépiskola felé terelte volna. Ehelyett vegyipari technikumot végzett és elhelyezkedett laboratóriumi asszisztensként a Pécsi Tudományegyetemen.
Környezete tovább bíztatta, így ösztöndíj-pályázatot adott be a MTA-hoz, ahol első roma származásúként elnyerte azt.

 Ma már a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanítja a leendő orvosokat az egyetem Orvosi Népegészségtani Intézetében. Messzinek tűnhet a Németkéren eltöltött gyermekkor, de Zsuzsanna sosem felejtette el azt, hogy honnan jött és most, hogy esélye van segíti azokat a diákokat, akiknek nincs meg a anyagi háttere, vagy a szüleik nem adták meg nekik azokat az erkölcsi és szociális mintákat, hogy nemet mondjanak egy szál cigarettára és ezzel megóvják egészségüket a jövőben.

Dr. Orsós Zsuzsanna élete példaként állhat mindenki előtt, aki manapság az iskolapadot koptatja és arról álmodozik, hogy egy nap orvos, gyógyszerész, kutató vagy mérnök lesz, hiszen a Zsuzsannához hasonló emberek jelenléte a mindennapokban ösztönzően hat a diákságra.

 

Hálás vagyok azért, hogy hétről-hétre ilyen, csodás és inspiráló emberekkel találkozhatok, mint amilyen Dr. Orsós Zsuzsanna.

 

Pelle Aletta Gréta

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság