Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tudós csajok: Ez történt eddig, és ez fog ez után

Még alig zártuk le a 2018-as évet, de máris beleléptünk 2019-be. Ennek ellenére a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének programjai zajlanak tovább. Az egyedülálló, exkluzív tehetséggondozó képzés sem pihen már sokáig, hiszen a Tudós Csajok január második hetén újra találkoznak.

Ősszel, a tavalyi nagy sikerre és túljelentkezésre való tekintettel, idén is meghirdettük tudóspalánták számár a Tudós csajok nevezetű programot. A képzésen való részvételhez nem kellett mást tenniük a jelölteknek, csak egy önéletrajzot és egy motivációs levelet kellett beküldeniük. A jelentkezés november közepén lezárult, és utána derült ki, hogy ki az a 20 szerencsés, aki benne lehet ebbe a különleges csapatba, és részt vehet az izgalmasabbnál izgalmasabb programokon.

Még novemberben megismerkedhettek egymással a résztvevők. Első délutánt és az egész programot Szayly József, a DUE alelnöke nyitotta meg. Köszöntötte a részvevőket és elmondta  nekik, hogy mi vár majd rájuk a képzés során. A DUE alelnöke kitért arra is, hogy hogyan működik az idén jubiláló 30 éves egyesület és, miért tartja fontosnak a DUE ezt a programsorozatot, azon belül is miért fontos, hogy nagyobb „reflektorfényt” kapjanak a azok a lányok, akik a természettudományokért lelkesednek.  A képzés során a lányok, azon kívül, hogy izgalmas tudományos előadásokat hallgathatnak, megtanulnak alapvető dolgokat azzal kapcsolatban, hogy miként álljon össze egy cikk, vagy akár egy interjú. Így hónapról hónapra, tudósításokat írnak arról, hogy mi történt velük a foglalkozás során. Azon kívül minden vendég előadóval készítenek egy interjút, ami megjelenik a DUE Tallózóban. Így a Tudós csajok második alkalmán Kobl G. Adrienn a Tudós Csajok rovatvezetője tartott előadást.  A lányok sok újat tanulhattak tőle többek között azt, hogy mitől lesz jó egy hír vagy hogy mi a különbség a tudósítás és a riport között.  

Ezt követte a Budapesti Szeizmológiai Intézet látogatása, ahol Kiszely Márta szeizmológus tartott előadást a lányoknak a marsrengésekről. Igen, a marsrengésekről, hiszem már sikerült lemérni azt, hogy más bolygóknak milyen szeizmológiai aktivitásuk van. Amikor az elméleti rész véget ért, következtek a demonstrációk. Ritka és különleges eszközökön próbálhatták ki a tudós palánták, hogy különböző rezgések, hogyan néznek ki, illetve, hogy egy adott méretű becsapódás, a különböző skálákon mekkora földrengésnek felel meg. Mindezen izgalmak után, még a Sas-hegy gyomrába is ellátogathattak a lányok egy barlangrendszeren keresztül, ahol a különböző működésben lévő mérőeszközöket vehették szemügyre.

A Sas-hegyi kalandozás utána következett a téli szünet, amelyet az iskolai dolgozatokhoz és magához az iskolai vakációhoz igazítottunk, hogy mindenkinek a lehető legkényelmesebb legyen. A lányoknak már nem kell sokáig várniuk, mert jövő héttől szerdánként újra útnak indulunk a tudomány világában és fedezzük fel annak minden szegletét.

2019-ben sincs megállás! A teljesség igénye nélkül, a résztvevők ellátogatnak az ELTE Etológiai tanszékére, ahol megismerhetik Dr. Jégh-Czinege Nikolett etológust, Fizikai kutatóközpontot látogatni Molnár Janka Sára kíséretében fognak. Ezen kívül  a lányok előadást fognak hallgatni a rákkutatásról, csillagászás és meteor „boncolás" is bele fog férni a programba. Egyesületünknek az a legfontosabb, hogy a lányok igényeinek megfelelő programokat találjunk. Többektől hangzott el, hogy kíváncsiak arra, hogy milyen is az orvosi egyetem, mint hallgató, ezért a januári palettát bónuszként színesíti Czikkely Márton, aki a Szegedi Tudomány Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója és nem mellesleg DUE-s.

A programsorozatról folyamatos beszámolókat lehet olvasni hétről hétre a DUE Online-on.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság