Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Időjárás? Ne a békát kérdezzük! - Tudós csajok beszámoló

Páli Emese Kincső a Tudós csajok Koplex Tehetséggondozó Program egyik résztvevője az Országos Meteorológiai Szolgálatnál tett látogatásról mesél. A tudóskák a MET falait döngették információkra, érdekességekre kiéhezve.
FIGYELEM! Kincset érő beszámoló következik!

Egyik osztálytársamtól régóta hallgatom, hogy meteorológus szeretne lenni, de a tévés időjárás jelentésen és a felvételi követelményeken kívül nem tudunk sokat erről a szakmáról.

Mit is takar ez pontosan?

Az Országos Meteorológiai Intézet székhelye itt van Budapesten, így a Tudós csajok programsorozat keretében nem volt nehéz dolgunk meglátogatni ezt az intézményt. Olyannyira nem, hogy egy teljes heti ruhakészlettel teletömött bőrönddel sem okozott kihívást.

Gyors bemutatkozást követően a másfél órás programunk a föld alatt kezdődött az ott tárolt leselejtezett/még működő/idén beüzemelt szuperszámítógépek között. Megtekinthettük, hogy hogyan néznek ki ezek a szekrényméretű monstrumok, amiknek a kis piros lámpái folyamatosan villognak.

Nem mertem megkérdezni, de csak remélem, hogy nem hibajelzés végett használták a figyelemfelkeltés színét. További érdekesség, hogy számítógépek és a hozzájuk csatlakoztatott adattárolók külön szobában, sőt külön emeleten vannak elhelyezve, tűzvédelmi és pakolási szempontok miatt. Bár a fontos információk nem csak itt Budán vannak. Ugyanúgy megtalálhatóak az intézet egy másik épületében vagy akár Londonban, de felhőn (nem a meteorológiai képződményen!) keresztül a világon bárhol.

Az országunkban lévő több száz mérési állomásról 10 percenként érkeznek meg a legfrissebb információk, amelyek algoritmusok és szakemberek által kerülnek feldolgozásra.
A jövőbeli időjárás pontos meghatározásához szükséges képleteket a hozzá értő személyek évszázadok óta ismerik. Ez tény. Úgy, ahogy az is, hogy az időjárás jelentések még mindig nem 100%-ig megbízhatóak. Ennek az oka, hogy a képletek kiindulásához szükséges adatok nem ismeretek. Míg a Kárpát-medence mérőállomásokkal jól felszerelt, addig az óceánok és sivatagok területe kevésbé.
Erre megoldásként szolgál a valószínűségi időjárás-előrejelzés. Több valószínű kiindulóponttal is lefuttatva ugyanazt a képletet az időjárásról és várható változásairól pontosabb képet kaphatunk.

A meteorológusok szemével nézve, a világot egy 1 négyzetkilométeres egységekből álló rács fedi. Ennek elkészítését és a hozzá tartozó időjárási viszonyok frissítése folyamatosan történik. Még most is. Különböző helyekről különböző időközönként érkeznek a legfrissebb adatok a londoni központba, ahol összegyűjtik, kielemezik és visszaküldik az eredményeket. Például ide Magyarországra. Itt a helyi szakértők még pontosítanak rajtuk a Kárpát-medencét lefedő kisebb egységekből álló rendszerükkel és „Voilà!” készen van egy időjárás jelentés, ami utána mehet a tévébe, rádióba, újságba, internetre vagy akár az Országos Meteorológia Szolgálat nemrég indult YouTube csatornájára.

Három emeletnyi lépcsőzés után következhettek azok a feladatok, amik egy laikus által talán könnyebbnek tűnhetnek, pedig ez nem igaz. A teremben a férfiak és nők halkan vitatkoztak egymással az aznap esti időjárás anyagáról, hiszen a tévébe kerülő 30 másodperc nem sok idő minden hasznos tartalom megmutatására a nézőknek.

A terem egyik végében egyszerre négy plazmatévé méretű képernyőn nézhettük az öt perccel korábban kapott eredményeket. Egy-egy a hőmérsékletnek, csapadéknak, szélerősségnek/iránynak és egy felhőtérkép. Mindez számomra csak pár színes kép volt, de kisebb magyarázat után mind érthető lett. A térképek szerint estefelé szemerkélő eső volt várható. És milyen igazuk lett! A többi részén pedig sorban asztalok, mindegyik egy-egy feladatkör ellátásának a helye. Van részleg a rövid (1-2 nap) és a hosszú távú (~10 nap) előrejelzések készítéséhez, a diagramok készítéséhez, de még egy külön média asztal is van, ami külön az élő bejelentkezések számára van fenntartva.

Utolsó állomásként jött a „tévéstúdió”, ahol egy blueboxban nézhettük végig saját próbálkozásainkat a kamera előtt. Ha előre tudtam volna, mire vállalkozunk, biztosan nem kék farmert és egy hozzá illő szép sötétpávakék felsőt veszek fel. De hát öltözködni tudni kell! :)

Tudós csajok egy része

A stúdió 1997-2011 között működött aktívan, de a technika gyors fejlődése végett hamar elavulttá vált. Viszont a látogatók és dolgozók jókedvét még mindig tudja biztosítani. Emellett tévés szereplés előtti gyakorlásra használják jelenleg.

Hasznos, érdekfeszítő nap volt és most már bizonyosan el fogom tudni mesélni, hogy mi a meteorológusok feladata.

 

Páli Emese Kincső

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság