Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Debreceni kolbász mellé debreceni sör? - Tudós csajok

Kalas Noémi és Kiss Luca Sára a Tudós csajok program keretein belül találkozhattak Rimaszombati Fruzsinával, a kalóriaszegény sör kifejlesztőjével. A lányok ezt az izgalmas témát, illetve az előadást amin részt vettek, szerették volna beszámolójukban az olvasók elé tárni. Sörözésre fel!

Kolbász mellé a sör. Nem kizárt, hogy néhány év múlva ez egy teljesen megszokott párosítássá válik, Rimaszombati Fruzsinának köszönhetően, aki a Debreceni Egyetemen folytatott tanulmányai során kísérletezett ki egy olyan élesztőgombát, amely kalóriaszegény sör elállítására képes.
Ez az új ital főleg a női sörkedvelőknek fog imponálni, mivel a gyümölcsös, édes ízvilágot, (amivel a sör is rendelkezni fog) inkább ez a fogyasztói réteg keresi. Ez okot ad elnevezésének is, mivel a boltokban, ha sikerül előállítani, „Női Sör” néven találhatjuk majd meg ezt a különlegességet.

Sok fogyasztóban felmerülhet a kérdés, hogy egy biomérnök által létrehozott sör mennyire lehet természetes. Mielőtt az olvasók elkezdenék a kutatónőt genetikai módosítással vádolni, gyorsan kijelentjük, hogy ez a hibrid minden magyarországi előírásnak megfelel, GMO mentes, és mégis egy egészen új élményt tud kínálni a fogyasztóknak a törzsfejlesztés miatt.

Rimaszombati Fruzsina, azonban nem csak saját kutatási területében jártas, hanem az élet más területein is sokat tapasztalt már és rendkívül hasznos tanácsokkal látott el minket előadása során. Bevezetett minket az egyetemi élet rejtelmeibe, ami azért különösen jó, mert egy átlagos középiskolás nagyon keveset tud meg erről a világról, mielőtt belecsöppenne. Mindezt olyan közvetlenül adta elő, hogy voltak percek, amikor elfelejthettük, hogy csak pár perce ismertük meg és nem egy közeli, alig néhány évvel idősebb barátnőnk élményeit hallgatjuk.

Rimaszombati Fruzsina

Összegezve: fogódzkodót tudott nyújtani nekünk a tudományos élettel kapcsolatban, ami ritka az ilyen előadások körében. Nagyon reméljük, hogy több embernek is lesz alkalma megismerni munkásságát és hozzáállását, mivel ez roppant motiváló és példa értékű lehet a többi fiatal számára is. Éppen ezért lenne jó, ha rendkívüli kutatásának eredményét a közeljövőben viszont tudnánk látni a boltok polcain, mint egy befutott termék, elismervén ezzel a fiatal biomérnök tehetségét és leleményességét. Ugyanis ez az ötlet nagy mértékű kreativitásról árulkodik, ráadásul színesítené is a magyarországi kézműves sörök listáját.

Urak! Semmi pánik!  A név ellenére, a sör mindenki számára kevesebb kalóriát tartalmaz, tehát bármelyik nem tagja nyugodt szívvel fogyaszthatja.

Nem lesz sok kellemesebb élményben részünk életünk során, mint nyáron ezt a üdítő sört bűntudatmentesen kortyolgatni a Balaton partján, miközben földije, a debreceni kolbász ínycsiklandozó illatot árasztva magából serceg a grillen, ebben biztosak lehetünk.


Kalas Noémi és Kiss Luca Sára
Veres Pálné Gimnázium

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság