Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Állataink több titkot rejtenek, mint hinnénk – avagy mit is jelent az etológia

A Tudós csajok minden héten más természettudományi területtel találják szembe magukat. Rapatyi Anna beszámolójából most egy kicsit jobban megismerhetjük az Etológiát, ami egy csodálatos tudományág.

Immáron harmadik hetünket töltöttük az ELTE Természettudományi Karán, és mégis tartogatott még számunkra felfedezetlen területeket. Arról nem is beszélve, hogy mennyi mindent rejthet még!
A Tudós csajok csapata tökéletesen tudta az utat az épület felé, mégis ugyanolyan izgalmakkal mentünk oda, mintha csak az első alkalom lenne, mivel a lehető legkülönbözőbb témákról volt szó minden egyes alkalommal.

Ezen a héten etológiáról, vagyis az állatok viselkedéséről és ennek kutatásáról volt szó. Az előadást Jégh-Czinege Nikolett etológus kezdte, aki többek között arról is beszélt, hogy mivel foglalkozik az, aki ezt a pályát választja, de segített nekünk abban is, hogy milyen utat kell bejárni ahhoz, hogy valaki elérhesse azt a célját, hogy az életét az állatok megértésének szentelhesse.

Jégh-Czinege Nikolett

Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az egyetemen belül nem tartanak tesztállatokat, az összes kis „segédjük” egy olyan háziállat, akinek a gazdija önként járult hozzá ahhoz, hogy a szeretett társán végzett kísérletekkel haladhasson előrébb a tudomány, ezzel is segítve azt, hogy a lehető legreálisabb eredményt kapják, mivel a kis kedvencek nem laboratóriumi körülmények között vannak tartva, hanem egy szerető otthonban élnek.

Az előadás-sorozatot Dr. Pongrácz Péter folytatta. Péteren nem csak érződött, hanem ki is fejezte a büszkeségét Nikolett felé. Hiszen mi is lehetne jobb érzés annál, amikor az ember a saját tanítványát hallhatja és láthatja beszélni arról, amit ő maga tanított neki?
Ebben az előadásban részletesebben is mesélt egy kutatás folyamatairól és részlépéseiről, beszélt arról, hogy mi állhat annak a hátterében, hogy az ember legjobb barátja a gazdija távollétében szétszedi a lakást, valamint egy videón mi is láthattuk, hogy milyen eredménye lett egy olyan tesztnek, ahol azt vizsgálták, hogy hogyan is reagálnak a kutyusok arra, ha látják a gazdájukat elsétálni.

Ha mindez önmagában nem lett volna számunkra elég, hogy mindannyian egy kicsit etológusok akarjunk lenni, csak ezután jött a java! 8 emelet gyors megtétele után az igazi kutatóhelységekben találtuk magunkat, ahol személyesen is találkozhattunk két kutyussal.

Az első kis aranyosság, akit közelebbről is megismerhettünk és bemutathatta nekünk a tudását, a 4 éves Nina volt. Elsőre nagyon megszeppent a nézőközönség látványától, de hamar hozzászokott, és csak arra koncentrált, hogy teljesítse a feladatát, és megkaphassa a megérdemelt jutalmát.
Nina kiképzése már egy jó ideje tart, aminek a célja az, hogy egy érintőképernyőn az orrával a megfelelő színű és formájú alakzatot tudja megnyomni.

Nina kutyus

A kutyák agya mindig a lehető legegyszerűbb kódot keresi arra, hogy a következő alkalommal hol jelenhet meg az alakzat, Csibra Barbara PhD hallgató célja pedig az, hogy Nina inkább a képernyőt figyelje és tudja, hova kell nyomnia, mintsem lendületből nyomjon valahová, bízva a szerencséjében.

A következő kisállat maga Jégh-Czinege Nikolett saját házi kedvence, Panka volt. Panka már nem az érintőképernyővel foglalkozott, neki egy másik, a tudomány számára elég lényeges feladat jutott. A mai tudásunk szerint a kutyák agya még elég feltérképezetlen, az ehhez való továbblépéshez pedig fMRi vizsgálatokra van szükség, ami az embereknél még viszonylag megoldható, állatok esetében ez viszont egy jóval bonyolultabb folyamat. Dr. Bunford Nóra klinikai szakpszichológus elmagyarázta nekünk, hogy mivel ez a gép elég hangos, illetve sokáig kell egy helyben maradniuk, ráadásul egy fejhallgatóval a fejükön, ennek megtanulása több hónapot, akár évet is igényelhet. Panka viszont már igazi profi volt, fáradtsága ellenére is bemutatta nekünk, hogy mire képes, ha a gazdája azt kéri tőle.

Nikolett és Panka kutyus

Összességében számomra ez egy tanulságos alkalom volt, mivel rengeteg minden kiderült arról, hogy az állatok mit miért tesznek, illetve hogy többre képesek, mint hinnénk! Mindenkinek, akinek kisállata van, el kéne őt hoznia egy ilyen helyre, segítene feltárni a rejtett képességeit, amivel talán még közelebb is kerülhetne hozzá, ha ez egyáltalán lehetséges.

Rapatyi Anna

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság