Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Utazás a Föld középpontja felé-Látogatás a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba

Kalas Noémi, a Tudós csajok csoport tagja elsőként kerülhetett be a DUE Tallózóba, hiszen egy nagyszerű élménybeszámolót írt a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumban eltöltött élmény alapú helyszínlátogatásról. A decemberi DUE Tallózóban olvasható a cikk, amire méltán büszke Noémi!

Mikor a barátnőmmel, Sárával, némi hegymászást követően, kissé kifulladva megérkeztünk az obszervatórium barátságos épülete elé meglepetten összenéztünk, hiszen a várt szürke, kórházszerű tömb helyett egy kedves gyönyörű kilátással rendelkező helyre érkeztünk.
Belépve levettük kabátunkat és kerestünk két kényelmes széket, ahonnan végig hallgathatjuk az előadást, amit a nap elején még visszafogott lelkesedéssel vártam, hiszen a szeizmológiai tőlem távolálló tudományág. Ám ahogy elnéztem az előkészületeket és dr.Kiszely Márta kedves lelkesedését már teljesen biztos voltam abban, hogy különleges délutánt fogok eltölteni aznap.

Fotó: Jakab Linda - Dr. Kiszely Márta szeizmológus és a csapat

És valóban, elkezdődött az előadás én pedig csak hallgattam, úgy, hogy közben egyetlen pillanatig sem unatkoztam. Mindenből kaptunk egy kis ízelítőt, éppen eleget ahhoz, hogy jóllakjunk, de nem túl sokat ahhoz, hogy elálmosodjunk az adatok tengerén ringatózva. A szeizmológia történelme, a pusztító erejű földrengések, a magyar és nemzetközi vonatkozások, a katasztrófák elkerülése…-mindezeket a témákat gyorstalpaló-szerűen érintettük, sőt még egy földrengésekkel kapcsolatos telefonos applikációt is megismerhettünk, ami valóban hasznos azok számára, akik alatt gyakran remeg meg a föld. Véleményem szerint szinte minden tanuló érdeklődését fel tudná kelteni egy ilyen előadás, már önmagában a doktornő szavait hallgatva.
De mégsem állt meg itt a dolog.

Fotó: Jakab Linda - szemléltetés

Gyönyörű, szemléletes animációkat is láthattunk, valamint szellemes módokon figyelhettük meg azt, hogy miként reagálnak a felhőkarcolók vagy épp az alacsony házak a különböző földrengésekre, sőt még azt is kipróbálhattuk milyen érzés egy szilárd anyag részecskéjének lenni földrengéskor. Ennél jobb módszerekkel aligha lehet tanítani egy diákcsoportot.
A látogatás alatt arra is lehetőséget kapunk, hogy megtekintsük az intézet régebbi részét, ahol a szeizmográfokat (a régieket és a ma használtat egyaránt) tárolják. Lenyűgöző eszközök ezek, és hihetetlen milyen fontosak mindannyiunk számára.
Hogy miért is?
Mert, amint megtanultam, szeizmográffal nemcsak a földrengések, hanem a robbantások helyét is meg lehet határozni. Ráadásul, ha ezen berendezésekkel bemérnek egy rengést, akkor azokon a területeken amerre tovaterjed nagyobb eséllyel tudnak fedezékbe húzódni az emberek (például a fenn említett telefonos applikáció értesítéseit figyelve pillanatokon belül tudni lehet mennyi időnk van arra, hogy bemásszunk az asztal alá). Másrészt ez a tudományág az, ami a leginkább képes adatokkal felhívni az emberek figyelmét a földrengések pusztító erejére. Ugyancsak ezeket az adatokat felhasználva tudnak biztonságos épületeket tervezni a mérnökök.


Fotó: Jakab Linda - mérő műszerek

A látogatás során arról is tudomást szerezhettem, hogy azt megjósolni, pontosan mikor és hol lesz földrengés a mai napig lehetetlen. Viszont arra, hogy hogyan épül fel a Földünk belseje a szeizmológusok találták meg a választ kitartó munkájukkal. Én abban sem kételkedem, hogy a jövő szeizmológusai együttműködve egyszer megoldják a földrengés-rejtélyt is.

Ez az együttműködés egyre hatékonyabban tud megvalósulni, hiszen már rendelkezésre áll egy olyan hálózat ami a világ számos pontján figyeli a rengéseket, és szinte az összes obszervatóriumnak van hozzáférése ehhez a rendszerhez-a Sas-hegyen lévő intézetben pedig egyetlen szobában tekinthetők meg ezek a fontos adatok a világ minden pontjáról. Ahogy ott álltam nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy mennyi pontosságot és szakértelmet igényel átnézni ezeket az adatokat és eldönteni, hogy melyik fals és melyiknél dőlnek össze emberi életek.
Az, hogy az intézet már112 éve látja el ezt a fontos feladatot, egészen az 1900-as évek elejétől számítva tevékenységét, túlélve még azt, is hogy minden összegyűjtött információ megsemmisült a második világháború során, csakis arra enged következtetni, hogy az ott dolgozók kitartása megtörhetetlen, és a tudomány iránti szeretetük példaértékű minden más tudós számára.
Verne Gyula talán tudhatott valamit arról, hogy milyen elszánt jellem kell ahhoz, hogy megismerje valaki, azt, hogy mi rejlik a Föld belsejében, mikor megalkotta Lidenbroch professzor vakmerő alakját, aki a mindenki által kedvelt történetben megtalálta ennek a titoknak a kulcsát épp úgy, ahogy a szeizmológusoknak sikerült.
 

Kalas Noémi

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság