Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Út a négylábú barátaink fejében - Tudós csajok beszámoló

Gyányi Tímea a Tudós csajok tehetséggondozó program lelkes résztvevője az Etológiáról, azaz az állatok viselkedésének megismerésével foglalkozó természettudományi ágról, azon belül is az élményalapú helyszínlátogatásukról készült beszámolóját osztja meg az olvasókkal.

2018. február 7-én a Tudós Csajok projekt csapatával az ELTE Etológia tanszékre látogattunk ezen egyedülálló, ritka irányzat megismerése végett.
    
Az etológia az egyetlen, egyeddel foglalkozó tudományág - a többi vagy az egyed fölötti (társulások, biomok, maga a bioszféra), illetve egyed alatti, azaz infraindividuális (szervrendszerek, szervek, szövetek) szintekkel foglalkozik. Az élőlények viselkedését, miértjeit kutatja és van elméleti, valamint alkalmazott része is: előbbibe tartozik például a viselkedés-élettan, viselkedésökológia, míg utóbbiba sorolható az állattenyésztés és az eto-robotika is. Természetesen nem csak állatokat vizsgálnak a tanszéken, jelenlegi fontos kutatásaik közé tartozik a mobiltelefon használat gyermekekre gyakorolt hatásának vizsgálata is.

Alvási kísérlet

Az előadás közben rengeteg érdekes dolog jött szóba, az én érdeklődésem főként a szeparációs szorongásról szóló rész keltette fel. Ez egy tünetegyüttes, melyet a gazda hiánya vált ki, hangadásról (az egyedül hagyott kutyák ugatása jellegzetes, az emberek igen érzékenyek rá), károkozásról ismerszik meg. A tanszéken készült egy kísérlet is, mely során az egyetem udvarán 3 perce magára hagyták gazdáik kedvenceiket, egy kamera és egy mikrofon segítségével azonban megfigyelés alatt tarthatták őket. A kísérletből kiderült, a fiatalabb kutyák hajlamosabbak ilyenkor a hangadásra, gyakran nyüszítenek is.


Ez a fajta szorongás gyógyítható, vannak rá gyógyszerek is -nem mulasztják el, azonban enyhítik a következményeket (bútoraink nem mennek tönkre távollétünk alatt)- de a leghatékonyabb módszernek a kutyadoboz használata bizonyult.

Az elméleti rész, az előadás után a földszint alá vándoroltunk, ahol az önkéntes gazdák és kedvenceik (többnyire kutyák) együtt vehetnek részt oktatási  kísérletekben. Bemutatták, egy kutya hogy képes érintőképernyőt használni. A kijelzőn megjelenő színes formák (sárga kör, illetve nehezebb „pályán” mellette egy piros X) megkülönböztetése volt a cél, orral pedig a sárga kört megérintve virslikarikák szolgáltak pozitív visszacsatolásként.

Egy másik teremben korábbi előadónk mutatta be saját kutyájával, miként folyik az fMRI vizsgálatokra történő felkészülés. A gép hangos és percekig mozdulatlannak kell maradni benne, eleinte azt gondolnánk, ez félelmet kelthet a kutyusokban, de aggodalomra semmi ok, a feladatot játékként és kihívásként fogják fel. Fokozatosan szoktatják hozzá őket a környezethez, megtanítják, hogyan tegyék a fejüket az álltámaszra (jelen esetben egy párnára), a későbbiekben pedig kapnak fejhallgatót is a halláskárosulás elkerülésének érdekében.

Panka kutyus

A vizsgálat elején egy asztalon  tolják őket a képbe, mely a gyakorláskor egy nagyobb henger volt a gép szimulálásaként. És hogy ez mire jó? A gép segítségével a kutyák agyát vizsgálják, öregedésüket, valamint menet közben képeket mutatnak nekik és a reakcióikból sok minden szűrhető le.

Szerintem mindenki nevében beszélhetek, ha azt mondom, egy percig sem unatkoztam. Ha lenne háziállatom, mindenképp jelentkeznék a projektjeikre, csak hogy segítsem az etológusok munkáját. :)

 

Gyányi Tímea

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság