Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Presszárium – gyakorlati tanácsok kezdő újságíróknak

Presszárium – gyakorlati tanácsok kezdő újságíróknak

A Presszárium – gyakorlati tanácsok kezdő újságíróknak Herczeg Zsolt tollából. Nem kioktat, „csak” tanácsol. Azért viszont vállalja a felelősséget. Mindent, amit ebben a könyvben tanácsolok, az utolsó betűig saját magam próbáltam ki a való életben, újságíróként, „terepen”.

 

Mindennapi gyakorlat

És működött! Írok arról, hogy ki való újságírónak, és ki nem, milyen képességek, készségek, végzettségek és erények kellenek ehhez a szakmához, hogyan kell bekerülni egy szerkesztőségbe, hogyan kell felkészülni egy témából.

Írok a hírről, az interjúról, a tudósításról, a riportról és a publicisztikáról, de arról is, mikor hogyan kell öltözködnie, viselkednie, és beszélnie egy újságírónak, hogyan kell jegyzetelni, hangfelvételt készíteni, vágni, telefonálni, sztorit szerezni, stúdióban viselkedni, lezárt területekre bejutni, közhelyeket és sajtópereket elkerülni, információt szerezni, gyerekkel, mozgássérülttel, értelmi fogyatékossal, balesetet szenvedettel, paraszt bácsival, professzorral, cigánnyal, világsztárral vagy hazudó politikussal interjút készíteni, választási műsort vezetni, haditudósítást leadni, leadet, felkonfot, headlinet és címet írni.

Elmesélem, hogyan éltem túl az első hetek, hónapok és évek édes gyötrelmeit egy szerkesztőségben, és megosztom veled tízéves pályafutásom minden szörnyű bakiját, buktatóját, válságát és sikerét, hogy az én bőrömön tanulj.

Nincs benne papolás és tudományos szöveg, ez nem a szép elvek és ábrándok gyűjteménye. Ez nem az újságírás elmélete. Ez nem tankönyv. Ez egy kézikönyv, ami a gyakorlatról, a valóságról, a sajtómunkások mindennapi munkájának ezernyi apró fortélyáról szól.

Nem minden sztorim követendő példa. Némelyik éppenséggel mulatságos vagy elrettentő. De segít elindulni, igyekezetem és hitem szerint annyira őszintén, amennyire az újságírás mindennapi kulisszatitkairól kezdőknek eddig még senki sem írt.

 

Ellentmondásokat oldott fel

Ilyen derűsen és anekdotázva, mindeközben mégis hozzáértően 15 éve senki sem írt az újságírásról - véleményezte dr. Balázs Géza lektor a szakkönyvet. Herczeg Zsolt elmondása szerint a Presszárium három ellentmondás hatására és feloldására íródott. Elsősorban a szerző nem értette, hogy ha 8000 kommunikáció szakos hallgató tanul a hazai felsőoktatásban, vajon miért él olyan erősen az a közkeletű vélekedés, hogy az újságírás taníthatatlan. Másodsorban úgy látja, hogy a kezdő kollégáknak igazán oldottan és derűsen nagyon kevesen merték - eddig - összefoglalni a valóban fontos alapismereteket. Harmadrészt, miközben mindenki hangoztatja, hogy ez egy gyakorlati szakma, a képzésekben és a tankönyvpiacon nagyon kevés a valódi gyakorlatiasság. Én valóban gyakorlati tanácsokat adok - ígéri a szerző, akinek könyve a DUE-ban rendelhető meg.

 

A szerzőről

Herczeg Zsolt, az InfoRádió riportere, a DUE elnökségi tanácsadó testületének tagja. Korábban a Rádió7, a 7nap hetilap és promenad.hu főszerkesztője, az inforadio.hu hírszerkesztője, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola oktatója, a DUE-táborok csoportvezetője, a DUE Online szerkesztője, a DUE Médiaiskola tanfolyamvezetője.

Kapcsolódó hírek

Ha gyakorlati tanács kell: Presszárium

Ez a könyv újságíró-palántáknak ad felkészülési lehetőséget a gyakorlati dolgokra, és nagyszerű válaszokat tartogat a kezdetben felmerülő kérdésekre. Kipróbált, tuti tippeket kapsz!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság