Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Teltházas Sajtófesztivál

Az elmúlt évek jól bevált helyszínén, a Millenárison rendezett 2011. május 6-án fergeteges sztárparádét és díjzáport a DUE Médiahálózat. Az immár 18. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál közönsége megtöltötte a Millenáris Fogadót.

Az elmúlt évek jól bevált helyszínén, a Millenárison rendezett 2011. május 6-án fergeteges sztárparádét és díjzáport a DUE Médiahálózat. Az immár 18. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál közönsége megtöltötte a Millenáris Fogadót.

 

Több mint 1200-an vettek részt a DUE Médiahálózat idei Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján. A diákújságírók, hozzátartozóik, barátaik és tanáraik már fél 10 előtt izgatottan toporogtak Millenáris szerte, aztán a kapunyitáskor azonnal megrohamozták a rendezvény helyszínéül szolgáló Fogadó bejáratát.

 

Lenyűgöző és elgondolkodtató fesztiválnyitás

Az épületben összegyűlteket Szalmás Gábor, ismertebb nevén DJ Smash köszöntötte, majd nem sokkal 10 óra után megkezdődött a fesztiválnyitó gálaműsor, melynek keretében először Csikó Szabolcs, a Csillag születik táncos lábú tehetsége lépett színpadra.

Ezt követően Kecskés István, a DUE Médiahálózat elnöke mondott rövid beszédet, melyben kiemelte, ő minden évben abban a hitben érkezik a rendezvény helyszínére, hogy a Sajtófesztivál résztvevőinek létszáma már nem múlható felül, s mint minden évben, idén is csodálkozva, egyúttal örömmel konstatálta, hogy tévedett. Kecskés István köszöntője után Szalai Annamária köszöntőjét hallgathatták meg a színpad előtt összegyűltek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy legyenek olyan szervezetek, mint a DUE Médiahálózat, amelyek megvédik önmagukat és az újságíró szakmát is.

Alig volt időnk felocsúdni az elnök asszony rendkívül gondolatébresztő beszédéből, máris egy olyan produkcióval találtuk magunkat szemben, amitől leesett az állunk: a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola növendékei táncolva, egy biciklin pörögve-forogva, kezükön-lábukon kosárlabdákat egyensúlyozva vagy éppen hullahopp karikákat pörgetve ejtettek ámulatba minket.

 

Sztárparádé és díjzápor

Miután figyeltünk és lenyűgöződtünk, következett a díjak áradatának első felvonása: a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat első kategóriájának ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása. Az eredményeket a nap folyamán összesen hét részletben hirdette ki a DUE elnöksége. A gratulációk és nyeremények bezsebelése után Nagy Viktória énekelte el az X-Faktorból ismert Wolf Kati első saját dalát, a „Szerelem miért múlsz?” címűt.

„Tudatosan takarékoskodj!” címmel hirdette meg közös pályázatát a Magyar Nemzeti Bank és a DUE Médiahálózat, melynek eredményhirdetésére szintén a Sajtófesztivál délelőtti programjai között került sor. A díjakat Kecskés István, a DUE Médiahálózat elnöke adta át.

Mint azt korábban jeleztük, dr. Schmitt Pál köztársasági elnök a Sajtófesztivál alkalmából levelet írt a rendezvényen részt vevőkhöz. Az államfő hivatali elfoglaltság miatt sajnos személyesen nem tudott ott lenni rendezvényünkön, ezért levelét dr. Cservák Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője olvasta fel.

A DUE Médiahálózat két alelnöke által alapított Ifjúsági Sajtódíj átadását követően a színpadon Szalai Annamária és Kovács „Kokó” István beszélgetett a médiáról.

A délelőtti programok sorát Vastag Csaba a fellépése zárta. Ekkor elszabadultak a szenvedélyek a Millenárison: az őrjöngő lányok egymást taposták a színpad előtt, miközben az X-Faktor győztese olyan dalokkal borzolta a kedélyeket, mint pl. a Sexbomb.

Délután ismét egy lélegzetelállító produkció következett: a magát hajlékony akrobataként hirdető Stefanovics Renáta úgy tekergett a Sajtófesztivál színpadján, mintha gumiból lenne.

Igazán megható és egyben megindító örömtáncot hozott el a Sajtófesztivál színpadára a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes, melynek tagjai, kerekesszékes és járni tudó férfiak és nők ropták együtt.

A British Council képaláírásos Fotó-Mottó versenyének eredményét a színpadon Patkó Györgyi adta át. A legjobb képaláírások kiötlői belépőt nyertek a brit nagykövet rezidenciáján megrendezett Királynő Születésnapi Party-ra.

Az utolsó színpadi program a Csillag születik szívtiprójának, Varga Viktornak a fellépése volt, aki Vastag Csabához hasonlóan alaposan megdobogtatta a női szíveket.

 

A sztárparádé folytatódik

Míg a nagyszínpad programja szünetelt, a Millenáris többi helyszínén párhuzamosan zajlottak programok. Az OTP Fáy András Alapítvány Pódiumán először hírolvasó casting játékban vehettek részt a vállalkozó kedvűek, majd Vujity Tvrtkoval találkozhattak a fiatal újságírók. A tv2 műsorvezetője elárulta, sem egy kis helyi lapnál, sem a legnagyobb tévétársaságnál nem lehet jó újságíró az, aki a tárgyi tudás birtoklása mellett nem bízik eléggé önmagában, illetve nem elég alázatos és nem akar folyamatosan új dolgokat tanulni. „Mindig én akarok lenni a legjobb.” – osztotta meg a hallgatósággal Tvrtko, majd folytatta: „Vannak nálam jobb, tehetségesebb újságírók, de ennek ellenére mindig arra törekszem, hogy egy adott riportot én csináljak meg a legjobban”.

Baronits Gábor, a Jóban Rosszban szereplője az előzetesen meghirdetettekkel ellentétben sajnos egyedül érkezett a Sajtófesztivál közönségtalálkozójára, ugyanis kolléganője, Szabó Zsófi egészségügyi okokból távolmaradásra kényszerült. Gábor azonban olyan titkokat árult el, amelyek kárpótolták a közönséget. Elmesélte például, hogy bűvész édesanyját, Ungár Anikót gyermekkorában varázslónak hitte, mindaddig, amíg egyszer anyukája „le nem lepleződött” otthoni gyakorlás közben. Gábor azt is elmondta, ma már ismeri édesanyja összes bűvésztrükkjének titkát, sőt ő maga is számos trükköt megtanult az évek során.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Oldalhajójában tartózkodók totózhattak, rejtvényes játékokban és hírközlési kérdezz-felelekben vehettek részt, majd a „Netezz biztonságosan!” szekcióbeszélgetésbe kapcsolódhattak be, melyet Miszlai Róbert (NMHH), Oláh László (BRFK Bűnmegelőzési Osztály) és Pintér R. Róbert (Tartalomszolgáltatók Egyesülete) tartott.

Eközben Szalai Annamária, az NMHH elnöke 20 szerencsés diákújságírónak – a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat legjobbjainak – exkluzív mini sajtótájékoztatót tartott.

A beszélgetés után a helyszínre érkezett Vastag Csaba, akit Janicsák Vecával együtt faggathattak a sajtófesztiválozók. A közönségtalálkozó során az ifjúság kedvenc dalukról és őrült rajongókról egyaránt kérdezgette az X-Faktor két aranytorkú énekesét.

Délután „Hiszem, ha látom” címmel tartott ugyanitt szekcióbeszélgetést Mádl András (NMHH), László Miklós (szociológus) és dr. Kutassy Jenő (NOE), majd az RTL Klub immár kétgyermekes híradósa, Erős Antónia vette át a terepet és a mikrofont.

Őt Rudolf Péter színművész, az Üvegtigris filmek Lalija váltotta, aki – mint elmesélte – már főiskolás évei alatt is játszott színházban. Péter az Üvegtigris trilógiáról is árult el titkokat. Elmondta például, hogy eleve több részesre tervezték a filmet, azt azonban mégsem gondolta, hogy egy sorozat lesz belőle.

A Padláson a Civil Kommunikációs Akadémia záró konferenciája zajlott. Mellette először Novodomszky Évával, az MTV híradósával találkozhattak a helyszínen megjelentek, majd Süveges Gergő válaszolt a neki feltett kérdésekre.

A legnagyobb érdeklődés a rádiós (és tévés) fenegyerek, Rákóczi Feri közönségtalálkozóját övezte, aki a közönség kérdéseire válaszolva kifejtette, ma a kereskedelmi rádiózásban az egyetlen kihívás a reggeli műsor, főleg a Class FM Morning Show-ja, melyben óránként mindössze két zeneszám megy le. A nagydumás műsorvezető szerint a rádiózás 24 órás munka, hiszen folyamatosan figyelnie kell, és „megszűrni”, kiválogatni, hogy az őt ért élmények közül melyiket tudja beépíteni később műsorbeli mondandójába.

A Fesztivál vendégül látta a DUE Médiahálózat „Youth Media Around Europe” című nemzetközi ifjúsági médiatalálkozóját, amelyre tíz európai országból közel harminc fiatal újságíró érkezett.

 

Nyeremények minden mennyiségben

A Sajtófesztivál napján a színpadon összesen háromszor sorsoltunk tombolát, melynek nyertesei többek között Mars csokicsomagot, Stabilo ajándékcsomagot, Oriflame ajándékcsomagot, HVG ajándékcsomagot vihettek haza, egy szerencsés mobiltelefonnal, a legszerencsésebb tombolázó pedig egy digitalizáló táblával lett gazdagabb.

Ahogy minden évben, idén is megtartották a DUE Rádió Országos Iskolarádió Hálózatának jutalomsorsolását. A hálózat tagjai közül 6 középiskola és 4 általános iskola a sulirádió fejlesztésére felhasználható MediaMarkt vásárlási utalványokat nyert.

 

Egész napos programok

A Microsoft jóvoltából X-Box játékokban is összemérhették erejüket a résztvevők. A firkafalra bárki ráírhatta a véleményét, valamint számítógép-kiegészítő termékbemutatón és hírközlési kérdezz-felelek játékban is részt vehettek az érdeklődők. A Magyar Rákellenes Liga standjánál a felvilágosítás mellett ajándékokkal is kedveskedtek, sőt a „Ne cigizz, inkább biciklizz!” programmal is megismertették a fiatalokat.

 

Közgyűléssel és pezsgővel zártunk

A Sajtófesztivál után tartotta évi rendes közgyűlését a DUE Médiahálózat, amelyen minden érvényes tagsággal rendelkező DUE-tag részt vehetett. Silver sajtóigazolvánnyal jutalmazta meg az egyesület elnöksége a DUE-ban kiemelkedő munkát végző aktivistákat, illetve a több mint 10 év tagsági viszonnyal rendelkező „veteránokat”. A napot egy nagykorúak számára nyitott pezsgőkóstolóval zártuk le a Törley Pezsgőpincészet jóvoltából.

 

(NG)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság