Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi zajlik a tantermekben?

Sosem jártál még diákújság szerkesztőségében? Vagy igen, de az is csak a sajátod volt? Mi hatalmas újságírókkal teli irodák helyett inkább fiatal szerkesztőségekbe látogatunk. (És a fiatal alatt értjük azt is, hogy nem rég indultak, illetve azokat a csoportokat, amiknek tagjai tényleg nagyon ifjúk.)

Elsőnek a Kerék Általános Iskola és Gimnázium Mozaik című lapjánál jártunk, amelyet Nagy Eszter vezet. Az iskolának ugyan már pár éve létezik újságja, de az inkább felsősöknek és gimnazistáknak szól. A Mozaikot 3. és 4. osztályosok írják, és ők is fogják olvasni, amikor az majd megjelenik. Ugyanis a szerkesztőség idén alakult, eddig inkább az újságírás alapjaival ismerkedtek, íráskészségüket fejlesztették, és megtanulták, hogyan kell jól kérdezni. Vendégeket is fogadtak már a média számos területéről, így a gyerekek élesben is kipróbálhatták, amit tanultak.

Kedd délután 4 órakor belépve a legfelső emeleti terembe azonnal látszik, hogy itt nem egy szigorú kötött óráról lesz szó. Ugyan nincsenek sokan, de mindenki vidám, felszabadult, hiszen a tanításnak már lényegében vége. A tanárnő igazán fiatal, idén kezdett az iskolában, a gyerekeken pedig látszik, hogy szeretnek hozzá járni.

Az óra a tanultak átismétlésével kezdődik. Szinte mindenki pontosan el tudja mondani mi az a hír, és együtt felsorolják, milyen fajtái léteznek a műfajnak. És még csak 9-11 évesek! Ez után következnek a gyakorlati feladatok: hírt fogalmaznak, történetet írnak és cikkeket értelmeznek. Egy óra alatt annyi témát érintenek, mint amennyit máshol fél évig oktatnak.

A jó hangulat egész órán megvan, az egymásnak (és néha a tanárnőnek) való beszólogatás sem hiányozhat. (Sőt: néha még egy-egy pikánsabb, vagy közéletibb poén is elhangzik.) Összességében a gyerekekre nagyon jó hatással van az, amit tanulnak, hiszen érdeklődőek, mernek kérdezni, és nem ijednek meg, ha valami váratlan dolog éri őket (például, ha valaki egész órán figyeli őket, és jegyzeteli amit csinálnak). A Mozaik első számához pedig már készen állnak a cikkek: interjúk, hírek, receptek, keresztrejtvények. Sok sikert kívánunk hozzá!

Gálosi Dóra

 

Ha szeretnétek, hogy a ti szerkesztőségeteket is meglátogassuk, jelentkezzetek a due@due e-mail címen.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság