Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ez volt a visszatérések tábora

Hatvanhét fiatal és húsz újságíró töltött el tizenegy munkás nappalt és tíz nem kevésbé dolgos éjszakát a DUE 2007-es, XXVII. Országos Kommunikációs és Média Szaktáborában, Balatonfenyvesen. Herczeg Zsolt tudósítása.

 

Július 5. és 15. között hat "mini szerkesztőség" zsongta be a tábort, írta tele a lapokat, és dokumentálta képpel az eseményeket. A nevében is modernizálódott tábor idén több újdonsággal is szolgált: egy nappal hosszabb - 11 napos - volt, megújult (prezentációkkal egészült ki) a műsorértékelés, külföldi vendégeket fogadtunk, külön jutalmaztuk a tábor legjobb produkcióinak készítőit, valamint egyről kettőre növeltük a televíziós csoportok számát. Balázs Géza, a DUE alapító alelnöke szakmai vezetőként utolsó este idén is elnevezte a tábort: ez volt a visszatérések tábora. Hatodjára tértek ugyanis vissza Balatonfenyvesre a DUE-sok, ezúttal arra a helyre, ahol 2001 és 2004 között táboroztak. Az első este a hagyományos "forgószínpad" kínált bemutatkozási lehetőséget a csoportvezetőknek, majd másnap reggel már megtartották első foglalkozásukat a különböző szakmai műhelyek.

 

Teljes volt a médiapaletta

 

A "Tévé Egy" névre keresztelt csoport vezetője a DUE-s veterán, Kruzslicz Dávid volt (RTL Klub), akinek munkáját vágóként Hajdú Péter "Kacsa" segítette. A csoport a tábor 11 napja alatt megfeszített munkával két televízióműsort és egy rövidfilmet készített. Első produkciójuk egy híradó volt, második alkalommal pedig humoros magazinműsorral rukkoltak elő. A film - ahogyan 2006-ban, úgy most is - Kupás Gábor rendezésében készült és a horrorklasszikusokat idéző hatással volt nézőire az utolsó éjszakai vetítésen. A "Tévé Egy" tagjai voltak: Györgyös Dániel, Halász Péter, Kovács József Attila, Kovács Patrik, Kupás Gábor, Lancz Alexandra, Peller Dániel, Sasvári Zoltán, Sechna János, Szűcs György, Tóth Éva Titanilla.

 

"Parti Képesek" név alatt tömörült a tv2-s H. Tóth Hajnalka televíziós csoportja, amelyben Vígh Róbert, illetve az őt a tábor derekán felváltó Valter Antal éjszakázott a vágóasztal mellett. Az ide jelentkező - zömében új - táborlakók egy tévéhíradó mellett a Mokka, a Laktérítő és a Tévétaxi című műsorok frenetikus sikerű paródiájával lepték meg nemhogy a laikusokat, de még a szakmai vezetőket is. A "Parti Képesek" tagjai voltak: Borossay Fanni, Baráth József, Gönczi Petra, Gy. Molnár Kadosa István, Leca Mónika, Kelemen Dorka, Kocsis Balázs, Kovács Orsolya, Mundweil Adrienn, Torbik Tibor, Tóth Ádám, Vizi Karolina.

 

A "Rádió ZOO" Herczeg Zsolt (InfoRádió) és Érsok Zoltán (Magyar Rádió) által irányított tagjai sem tétlenkedtek: két reggeli műsor mellett "összeütöttek" két déli krónikát, egy Partilap című tábori újságot, sőt egy esti rádióműsort is. Utóbbival aratták a legnagyobb sikert; hangjátékuk egy elképzelt tábori szerelem tragikusan szép történetét mesélte el. A "Rádió ZOO" tagjai voltak: Áder Tímea, Balla Máté, Boros Ildikó, Burda Andrea, Glacz Norbert, Móricz Boglárka, Németh Viktória, Simon Tamás, Szalai Brigitta, Szigligeti Orsolya, Takács Flóra, Tóth Enikő, Váry Dániel.

 

A "pRivi-éra" hozott könnyedséget a tábori sajtó világába, köszönhetően a Vasárnapi Blikk munkatársának, Varga G. Gábornak és segítőjének, Korpa Melindának. Ez a csoport a két rádiós hírműsor mellett két újságot is kiadott, a második "echte" bulvárlap volt, igazi álsztorikkal, ahogyan az kell. Esti műsoruk egy "mesés" hangjáték volt, főszerepben a kőkemény Nyuszikával. A "pRivi-Éra" tagjai voltak: Árgyellán Edina, Bánfalvi Tamás, Csató Márton, Hanesz Júlia, Kapelner Zsolt, Király Lilla Mavrák Katalin, Nagy Zsolt, Nardai Alexandra, Piskolti Anna, Reke Janka, Takács Timy.

 

A "The Hangemberz" nevet találta ki magának Pál Zsombor szabadúszó újságíró és Beke Dániel (radiocafé) enyhén túlterhelt csoportja, amely a csókról készített esti rádióműsort, szerkesztett egy "rendes" és egy parádés paródia-hírműsort, kiadott két lapot (a másodiknál húsz oldalig meg sem álltak), és akkor a reggeli rádióműsort már nem is említjük. A "The Hangemberz" tagjai voltak: Baji Andrea, Balla Panna, Balogh Beáta, Kis Anett, Koczó Kata, Kopjás Fanni, Kovács Georgina, Murányi Ágnes, Náray Tamás, Ollári Gergely, Podina Ivett.

 

A"Gruppa Fotografija" a Blikk-nél dolgozó Kecskeméti Dávid vezetésével egyetlen kockányi pillanatot sem hagyott "kimerevítés" nélkül a DUE-táborban. Képeik egy része megtekinthető a DUE Online galériájában! A "Gruppa Fotografija" tagjai voltak: Habók Lilla, Jenei Dóra, Kovac Barnabás, Martin-Kovács Ákos, Pétervári Petra, Tuska István, Vaska Henrietta.

 

A tábor vezetője Kecskés István, a DUE elnöke, a Nemzeti Sport újságírója volt. Szakmai vezetőként dolgozott Szayly József, a DUE alapító alelnöke, a Magyar Rádió alelnöke, dr. Balázs Géza nyelvész professzor, a DUE alapító alelnöke, és Váry Gábor, a DUE alapítója, a Magyar Rádió volt munkatársa. Rövid időre táborunkba látogatott a DUE örökös elnöke, dr. Tomszer Miklós ügyvéd, valamint több régi táborozó és DUE-s is.

 

Minden másnapra jutott egy újság

 

A tábor első napján idén is megjelent a teljes programot, a táborvezetőség bemutatkozását, és a csoportok hirdetéseit tartalmazó Kis Hasznos című újság, másnap pedig - szintén Zala Orsolya és Németh Gabriella munkájának köszönhetően - a Ki Kicsoda című lap a tábor összes lakójának fényképes üzeneteivel. Ezt követően összesen ötször került az ágyak mellé a Partilap, a táborozók hivatalos újságja. A lapok tördelője Mezei Tamás volt.

A rádióstúdió kábelkígyói sem sokszor hűltek le tizenegy nap alatt. A Holik László által vezetett műhelyben a reggeli, déli és esti műsorok mellett a tábor első napjaiban - részben Kiss Gábor segítségével - elkészültek a csoportszignálok és Herczeg Zsolt szerkesztésében, Érsok Zoltán technikai segédletével, illetve H. Tóth Hajnalka és Beke Dániel műsorvezetésével egy mintakrónika is. A tévéstúdiókban Hajdú Péter, Vígh Róbert és Valter Antal volt az "úr".

 

A foglalkozásszignál belegyógyult a Winampba

 

A "meló" mellett természetesen idén sem felejtettük el (mindig), hogy ott volt mellettünk a Nádas büfé, valamint a Balaton. Nem maradtak el a hagyományos versenyek: volt vizivetélkedő borzasztó balettmozdulatokkal és "Fele sem igaz", amelyből a többi között mindenki megtudhatta, hogy Kruzslicz Dávid anno géppisztolyos milicistákkal keveredett afférba Egyiptomban. A régi Érsok-Kruzslicz-vetélkedőt a generációváltás jegyében idén Pál Zsombor és Beke Dániel is szerkesztette, sőt - ha már a visszatérések táborát tudósítjuk - egész estés önfeledt szórakozást jelentett a Nagy Rádiós Vetélkedő, amelyben Szayly József és Váry Gábor szakmai vezetők hangfelismerési, olvasási és dalszövegírói feladatokkal tették próbára a csapatok idegeit.

A foglalkozásszignál idén "belegyógyult a Winampba": egymást érték az előadások. A csoportvezetők a sajtóműfajokról, Herczeg Zsolt az újságírás erkölcsi dilemmáiról, H. Tóth Hajnalka és Varga G. Gábor a bulvárról, Beke Dániel az internetes információszerzésről, Kiss Gábor a rádiótechnikáról, Szilágyi Árpád pedig az újságírás új irányairól beszélt.

 

Nem hűlt ki a kilincsünk

 

Egy-egy délelőttre vagy délutánra vendégünk volt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Apple, a Felvételi Információs Szolgálat, a Be Fair, illetve az Ec-Pec Alapítvány, továbbá Tóth Betti, a radiócafé műsorvezetője, Kresalek Dávid, a Hackni című film rendezője, Malonyai Péter és Őri B. Péter sportújságírók, illetve Katus Attila hatszoros aerobik-világbajnok. Utóbbi a Coca-Cola "Testébresztő" programjának keretében alaposan megtornáztatta a táborlakókat. Egyik nap ellátogattunk a Balatonboglári Tűzoltóságra, ahol ifjabb Horváth Iván parancsok-helyettes kalauzolásával megismerkedtünk a lánglovagok munkájával, laktanyájával, járműveivel és felszereléseivel. Egy másik este a Lora című filmet nézték meg az érdeklődők, illetve Szayly Józseffel, a Magyar Rádió alelnökével beszélgettek a közmédium megújulásáról.

 

"Eladták magukat" a táborlakók

 

A tábor talán legfeltűnőbb újítása az esti műsorértékelés megreformálása volt. A korábbi "na, kinek, hogy tetszett?"- módszert, illetve a kontroll csoport alkalmazását ötvözve a csoportok ezúttal tudatosan készültek arra, hogy este egy profi prezentáció keretében elmondhassák a többieknek, mit csináltak, hogyan dolgoztak és mit tanultak belőle. Ez kiváló alkalom volt a nyilvános kommunikáció gyakorlására is. Minden csoport kreatívan oldotta meg a feladatot: a tévések például werkfilmmel és drámajátékkal, a rádiósok pedig hangrészletekkel és kiosztott forgatókönyv-mintákkal fűszerezték a prezentációt.

 

A DUE-tábornak nincsenek határai

 

Újdonságként jegyezheti fel a DUE-táborok krónikája, hogy idén a European Youth Press-szel együttműködésben külföldi újságírók, illetve fotóriporterek dolgoztak közöttünk. A külügyi aktivisták - kiváltképp Győri Hajnalka, Holndonner Róbert László és Beke Dániel - szervezésében Spanyolországból Mar Costat Huguet, Romániából Bianca Felseghi és Diana Ursachi, Bulgáriából pedig Maria Atanassova kísérte figyelemmel az Európában is egyedülálló tábor életét, illetve sajtótájékoztatót tartottak a munkájukról. Határon túli magyarok is eljöttek Balatonfenyvesre, a távolsági rekorder Burda Andrea személyében Svédországból érkezett.

 

Szépeket és embereket is választottunk

 

A táborlakók szavazatai alapján a Tábor embere idén Kopjás Fanni, a Tábor szépe pedig Balogh Beáta és Nagy Zsolt lett. A táborvezetőség kiemelkedő munkájáért szakmai dicséretben részesítette a műsortértékeléseken mindig aktív Balla Mátét, a legjobb cikk szerzőjét, Tóth Enikőt, a legjobb fotó készítőjét, Martin-Kovács Ákost, a legjobb tévériportert, Lancz Alexandrát, a legjobb operatőrt, Torbik Tibort, a képszerkesztő Vaska Henriettát, a krónikaszerkesztő Ollári Gergelyt és a technikus Gaszner Mártont.

 

A táborvezetőség idén győzelmet aratott a táborlakókkal vívott focimeccsen, az utolsó éjszaka pedig fergeteges bulival telt a Nádas büfében, ahol mindenki azt ígérte: jövőre sem hagyja ki az év legizgalmasabb tizenegy napját: a DUE-tábort.

 

A DUE 2007. évi Országos Kommunikációs és Média Szaktáborának támogatói:

Főtámogató: Coca-Cola Magyarország. Támogatók: Apple, Bluefish, Külügyminisztérium, Magyar Rádió, Oktatási és Kulturális Minisztérium T-Online, TÜV Rheinland Kft.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság