Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Repjegy, pénz, sajtóigazolvány

Miért érdemes érvényes DUE-sajtóigazolvánnyal rendelkezned? Amellett, hogy a DUE tagjai közé tartozol, sokat tudsz vele spórolni. Októberben Barcelonában jártunk.

Repjegy, pénz, sajtóigazolvány. Mondhatni ez a fontossági sorrend is. A következő úticél ezúttal Barcelona volt. Rutinos DUE sajtóigazolvány-tulajdonosként már a tervezésnél „belekalkuláltam”, hogy a múzeumok 90 százalékába úgyis ingyen beengednek, a maradék 10 százalék pedig költségeiben nem számottevő. Ilyen hozzáállással vágtam neki a majd' 2000 km-re fekvő spanyol városnak.

Egy rövid ismerkedés a várossal, és az első nevezetesség. Mi következünk a sorban: meglobogtatom a kártyát, udvariasan elrebegem, hogy sajtójegyet kérek, majd egy mindeddig ismeretlen válasz. "Mi ezt nem tudjuk elfogadni, csak a Barcelona Press Cardot!" Egy pillanatra megállt bennem az ütő. Remek. Honnan szerezhetek ilyet? "Menjen el a Plaça de Catalunyara az Info pontra." A kihagyott múzeum miatt kicsit feldúltan érkezünk a célállomásra. Itt gyorsan kiderült, hogy az információ fals, és Barcelona Press Cardot csak az Idegenforgalmi Hivatal adhat ki. Zsebemben a címük (szerencsére a belvárosban vannak) és a telefonszámuk. Azt tanácsolták, hogy mielőtt mennék, hívjam fel őket, mert lehet, hogy már nincsenek nyitva. Déli 12-kor.

Mérhetetlen optimizmussal felvértezve egy káprázatos séta után megérkezünk a Hivatalhoz. Egy mosolygós hölgy az orrom alá dug egy nyomtatványt, hogy töltsem ki (természetesen spanyolul), majd elviharzik. 15 perc múlva még szélesebb mosollyal az arcán és nettó 10 kg prospektussal a hóna alatt visszatér. Örömmel nyújtja át nekünk a saját Barcelona Press Cardunkat. Megnyugtat, hogy ezzel már mindenhol vatikáni valutáért beengednek. Ezen kívül kaptunk egy kihajthatós angol nyelvű Barcelona útikönyvet, mindenféle igényesebbnél igényesebb kiadványt, meghívót 2 főre fejenként két korsó sörre a Moritz központjába, valamint egy Hop On Hop Off térképet. Elmagyarázta, hogy a városban két ilyen cég működik: egy magántulajdonban lévő és egy, amit ők üzemeltetnek. Nos a kártya felmutatásával korlátlan ideig fel-, le-, és átszállással használhatjuk ezeket a városnéző járműveket. Itt már az én mosolyom szélesebb volt, mint az övé. Sűrű Graciasok és adiosok között elhagytuk a hivatalt, az első ilyen jellegű intézményt, amihez pozitív élmények fűződnek.

Mi mást mondjak? 5 nap Barcelona, temérdek múzeum (csak egy helyen fizettünk), fantasztikus élmények, októberi 27 fok, mosolygós emberek és 200 euró plusz költőpénz számokban kifejezve. Tömegközlekedés helyett Hop On Hop Off buszokkal jártunk, az Akváriumba már a sorban közölték, hogy ezzel a kártyával be se álljunk, csak lobogtassuk meg a jegyszedő előtt. Nem ez volt az első Press nyaralásom, de az biztos, hogy az egyik legemlékezetesebb és legköltséghatékonyabb. DUE-sajtóigazolvány nélkül nem jutottunk volna el ennyi helyre.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság