Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Gyakran ismételt kérdések a DUE-táborról

Rövid és őszinte válaszok arról, hogy mi a DUE-tábor, és mi nem.

- Nem vagyok diákújságíró. Mehetek a táborba?
- Beugratós kérdés, mi? A válasz: igen. Gyere, ha kipróbálnád magad újságíróként, rádiósként, tévésként, fotográfusként, operatőrként vagy technikusként. Az sem feltétel, hogy az újságírói pályára készülj.

- Nem vagyok én oda fiatal?/Én leszek a legöregebb?
- Ha már legalább 13 vagy és nem több mint 25, akkor várunk. A csöppet fiatalabbak és az árnyalatnyit idősebbek egyénileg egyezkedjenek velünk – még az is lehet, hogy menni fog.

- Én leszek ott az egyetlen új?
- Nem. Ritkán van olyan év, hogy a táborlakók fele ne újonc legyen. Olyan meg még sose volt, hogy a második napon ne felejtette volna el mindenki, hogy ki az új és ki a veterán.
 

- Kik lesznek a többiek?
- A táborlakók ugyanolyan 13-25 éves fiatalok, mint te. A táborvezetőségi tagok 22-től 50-ig médiaszakemberek. Mindenki tegez mindenkit. Politikai hovatartozás, ideológiai elköteleződés, lakhely, életkor, bőrszín, vallás, anyagi helyzet – ez a DUE-táborban semmit sem számít és senkit nem érdekel.

- A tábor vezetői tanárok?
- Nem. Újságírók, rádiósok, tévések, technikusok, fotósok, grafikusok és reklámszakemberek egyebek mellett a TV2-ből, az RTL Klubból, az Ifjúsági Magazinból, a DUE Tallózóból, a DUE Rádióból, a Magyar Rádióból, az InfoRádióból, a Népszabadságból és az ELTE-ről.

- Mennyibe kerül ez a móka?
- A tábor teljes ára 89 ezer forint. Ebben minden benne van az utazáson és a költőpénzen kívül: szállás a Balaton partján, napi háromszori étkezés; a lapszerkesztőségek, a stúdiók és a professzionális felszerelés használata, harminc táborvezetőségi tag 24 órás figyelme, egyéni tanácsadások és konzultációk; csoportfoglalkozások, előadások, műsorértékelések, kirándulások, bulik, strandolások – szóval minden. A jelentkezéshez egy 15 ezres előleget kell kicsengetned. Számold hozzá azt is, hogy be kell lépned a DUE-ba, ami egy évre 3600 forint és rengeteg előnnyel jár.
 

- Mit kell vinnem?
- Amit mindenképpen: a józan eszed, a nyitottságod, orvosi igazolást, hogy táborozhatsz; fürdőruhát, meleg holmit, jegyzettömböt, írószerszámot, eddig lapjaidat, műsoraidat, fotóidat nyomtatásban vagy elektronikusan. Amit lehet/érdemes, de csak a saját felelősségedre: fényképezőgépet, laptopot, hang- és/vagy videórögzítésre alkalmas eszközt.

- Kikkel leszek egy szobában?
- Akikkel akarsz, feltéve, ha egyneműek veled.

- Szóval ha a fotós csoportba akarok jelentkezni, akkor vinnem kell fényképezőgépet?
- Jó lenne, de nem utálunk ki, ha nincs. Próbálj szerezni legalább egy kompakt gépet. Csak szépen kérjük, ne hidd, hogy mobillal érdemes fotográfus tanulónak állni, köszi.
 


- Mit kell ott csinálnom?
- Nem iskola, nem laktanya, nem napközi. Amihez kedved van, kiválasztod; amit kiválasztottál, elvállalod; amit elvállaltál, megcsinálod! Nem fogsz unatkozni, de még mindenki túlélte, sőt.

- De én nem akarok rádiózni!
- Na bumm, akkor nem fogsz. Ez a DUE-tábor, nem Észak-Korea.

- Képernyőre kerülhetek?
- Ha a tévés csoportba jelentkezel, akkor simán. De az se erőszak.
 

- Milyen bizonyítványt ad a DUE-tábor?
- Papírért jössz vagy tudásért és élményért? Kapsz oklevelet, de a tizedik nap végén nem attól fogod gazdagnak érezni magad.

- Egész nap csak dolgozunk?
- Még éjszaka is. De egyébként nem. A munka előtt és után, sőt néha közben is lesznek gyakorlati foglalkozások, műsorértékelések, előadások, vetélkedők, filmvetítések, koncertek, bulik, kirándulások, terepgyakorlatok, strandolások, focimeccsek.

- Lesz mit ennem?
- Lesz. Menzakaja napi háromszor, plusz a tábornak van egy saját büféje, öt percre pedig strand további pénzherdálási lehetőségekkel.

- Nagykorú vagyok, cigizhetek, piálhatok?
- Amit a törvény és a jó ízlés megenged, azt a DUE-táborban is szabad, de meg fogunk kérni, hogy ne mutass rossz példát a tábor kiskorú lakóinak, és ebben véletlenül szigorúak is tudunk lenni.

Ha nem kaptál választ a kérdésedre, kattints ide. A Facebookon itt találsz információkat. Ha e-mailt írnál, a due@due.hu-ra címezd, ha telefonálnál, akkor munkaidőben hívd a 06-1-222-82-13-as telefonszámot.

DUE Médiatábor július 11-től tíz napon át Balatonfenyvesen!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság