Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A brazil kulturális miniszter után szenegáli kollégája a Veszprémfeszt színpadán

A VeszprémFest több kiválóságot köszöntött már a színpadon, jobbnál jobb előadóművészeket, akik olykor komoly tisztségeket is betöltenek. Idén Gilberto Gil brazil kulturális miniszter után szenegáli kollégája Youssou Ndour adott koncertet.

Fotók: Sonntágh Márton

 

Fülledt nyári est, hömpölygő tömeg, csillagos éjszaka, afrikai zenészek. Dióhéjban ennyi, de ennél sokkal több volt. Vérpezsdítő afrikai muzsika háttérben egy gyönyörű város sziluettjével.

Már a hangulat magával ragad, a fesztivál színpada felé is csak tánclépésben lehet haladni. Elfoglaljuk a helyünket, nem ülünk le, mert a lábunkban van "boogie". Megjelenik egy tarka barka inges éjfekete zenész, aki kettő perc alatt olyan hangulatot csinál, hogy Youssou Ndournak már csak a babérokat kell learatni. Az autentikus szenegáli, a mi fülünknek ritmusos afrikai zene hangjai pillanatok alatt megtöltik az Óváros terét. Felcsendül a Nelson Mandelanak és az Új Afrikának dedikált dal, majd a 7 Seconds, amit a közönség torka szakadtából énekel.

Az est színpompás és fergeteges akár Afrika. Boszorkányos ügyességgel szaltózó táncos, virtuóz dobosok, színes ingek. Az egy órásra tervezett koncertből másfél lett. A közönség nem hagyta a zenészeket lelépni. Ekkor már az afrikai hév magával ragadott mindenkit, egytől egyig táncra perdültek, apró gyerekektől kezdve az időseken át mindenki ropta.

Fantasztikus este volt, már már giccses háttérrel, pergő dallamokkal. Egy csipet Afrika nekünk magyaroknak. Veszprémfest, mi így szeretünk.

Margitfalvy Zsófi

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság