Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ha Debrecen, akkor virágkarnevál!

Szinte hihetetlen, de a mára fesztivállá fejlődött Debreceni Virágkarnevált 1966 óta rendezik meg. Az Európában is egyedülálló felvonulásra félmillió látogató érkezik, így nem csoda, hogy az egynapos karnevál egyhetes programmá nőtte ki magát.

Fotó: debreceniviragkarneval.hu

 

Debrecenben minden a virágokról szól augusztus 15-21. között. A Debreceni Virágkarneválra már hónapokkal előbb készülnek, a kocsik díszítése pedig 2-3 héttel a program előtt elkezdődik. Hagyományosan különböző vállalkozások, cégek díszítik a kb. 15-16 kocsit, amelyekhez 3 millió szál virágot használnak.

Az első években a díszítéshez kizárólag élővirágokat használtak. Az utóbbi években megnőtt a száraz virágok felhasználása,de így is egy-egy kocsi díszítéséhez 150-250 ezer szál élővirágot is felhasználnak a témának megfelelően. A virágkocsikat száraz virágok tízezreiből építik fel, melyek mindig egy témát ölelnek fel. Minden kompozíciót egy-egy speciális, erre a célra készített teherautó szállít, melyre először a téma vázát készítik el vasvázra dolgozott fából, hungarocellből és más segédanyagokból, majd ezekre erősítik a száraz- és élővirágokat. Mindezt úgy, hogy a teherautóból csak a kerék látszik ki, vagy még az sem.

A faragás és a lakatosmunka kezdeti folyamatai után a száraz virágokat elkezdik feltűzni. Már egy - két héttel a virágkarnevál előtt. Ez azonban 30-40 emberes feladat. Végül a vágott virágokra kerítenek a sort, amelyeknek a frissessége csak úgy garantált, ha közvetlenül a felvonulás előtt, azaz 19-én éjszaka tűzik fel őket. A kocsiknak augusztus 20-án, reggel 6 órakor már teljes pompájukban kell díszelegniük. Minden évben hagyományosan a Szent Korona a nyitókocsi, a további kompozíciókban pedig látható valamilyen mesebeli téma (pl. részlet a János vitézből). A kompozíciók általában egy aktuális tematika köré épülnek fel.

Akinek ez még mindig nem elég, a rendezvény hetében gyermekprogramok, koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket. Fellép többek közt a Debrecen-Gyula Dixie, St. Martin, a 60 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar, Kasza Tibi, Vastag Csaba, az R-GO, a Hooligans és élőben közvetít majd a Class FM.

Ide kattintva éred el a rendezvény hivatalos programját.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság