Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Helyi kincsek az Iskolában

Folytatta tavaszi nagy sikerű ismeretátadását a DUE. Szeptember 27-én az Iskola! nevű közösségi tér adott otthont a Helyi kincs szakszeminárium és workshop című egész napos rendezvénynek.

Fotók: Erdélyi Mónika és Czikkely Márton

 

A májusi Sajtófesztiválon a látogatók egyik kedvenc helyszíne a Helyi kincs - légy a vendégünk! pályázat kiállítóié volt. A DUE ősszel is gondolt a helyi kincsekre, így megrendezte Helyi kincs szakszeminárium és workshop elnevezésű rendezvényét.

Az egész napos ismeretátadás 10 óra után pár perccel vette kezdetét. A megnyitón Szayly József, a DUE alelnöke köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a programot. Trokán Nóra színésznőt rögtönzött közönségtalálkozó keretében faggathatták az ifjú diákmédiások.

Az újságírói munka alapjaival, a műfajokkal Szayly József alelnök interaktív módon, hétköznapi példákat felidézve ismertette meg az ország különböző pontjairól érkezett véleményvezéreket.

Hogyor Veronika, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) Magyar Falusi- és Zöldturizmus Programiroda (MFZTPI) referense A helyi kincsek felkutatása témájában tartott előadást és folytatott beszélgetést a fiatalokkal. Mintaprojekteken keresztül szemléltette a különböző tájegységek helyi kincseinek felkutatási módjait. Az előadót Szilvácsku Zsolt, a Corvinus Egyetem Tájépítész Karának tanára, egyben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat  (MNVH) Pest megyei vidékfejlesztési referense segítette témához illő, színes, gazdagon illusztrált prezentációjával.

Dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, a DUE alelnöke Helyi értékek megjelenése a médiában címmel tartott előadást és beszélgetést, melynek során példákkal alátámasztva mutatta be a közönségnek a helyi kulturális értékek megjelenési lehetőségeit.

Az egész napos, 14 óráig tartó program végén, a tavaszi pályázat két indulója, Hegedűs Flóra és Serfecz Dávid mutatták be településüket és kiállításukat az ismeretátadás résztvevőinek. A kiállítók a rendezvény elejétől gazdagon illusztrált szórólapokkal, plakátokkal, házi süteménnyel, szörppel és helyi szeszes italok kiállításával népszerűsítették Nagyrédét és Békést.

A rendezvényről készült videóösszeállítást ide kattintva nézheted meg.


 

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság