Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Berlini túra NDK módra

Az egykor megosztott város. A második világháború és az utána következő korszak érdeklődőinek kötelező úti célja Berlin. A német főváros nem került be a toplistás kedvencek közé, de egy 4-5 napos kiruccanást mindenképp megér és megérdemel.

Mi lehetne berlinibb, mint a Checkpoint Charlie? Itt kezdjük a túránkat. Nyomasztó szocialista tömbépületek között vezet az út az egykori rettegett határátkelőhöz. A hangulata keveset változott annak ellenére, hogy a falat lebontották, és a korábbi határátkelőnél jóképű katonákkal lehet 2 Euróért fotózkodni. Ez utóbbit kihagytuk és inkább a múzeum felé vettük utunkat, ahol a várost kettészelő falat, a szökni próbáló embereket és a kor történelmét mutatják be. Emberi leleményességben és vakmerőségben bővelkedő megoldásokat mutatnak be, egy Bogarat ahol a tank alatti pici résbe préselődve vittek át keletnémeteket, egy Trabant motorjából készült sárkányrepülőt, vagy egy házi készítésű hőlégballont, amivel egy egész család menekült Nyugatra.

Hasonlóan interaktív kiállítás található a DDR múzeumban, ami számunkra annyira még nem történelem. Be lehet ülni egy 601-es modellbe. Nem Porsche, hanem Trabant. Ezt kihagytam, mert még élénken él bennem, amikor a szüleimmel 13 és fél órán keresztül zötyögtünk a kék papír Jaguárunkkal Horvátországba, ahol a szerpentineken a gyalogosok megelőzték a 26 lóerős vadállatot. Megmosolyogjuk a kiállított keletnémet ruhákat, "farmerokat" és az igazi keletnémet lakást, ahol a nappaliban barna virágos tapéta van és az apró képernyőjű tévében a Derrick megy. Mosolyunk keserédes, ismerősek a tárgyak, az otthonka, amit nagyanyáink hordtak, vagy a Design Centre-ben is bemutatott szalmakrumpli készítő.

Ezen a ponton már valami nyugatibbra vágytunk, valami kevéssé nyomasztóra, így megcsodáltuk Berlint madártávlatból. A TV toronyból fantasztikus panoráma tárult elénk. A Múzeum Sziget a galériákkal és a régi korok kincseit felsorakoztató Pergamon Múzeummal. Lepillantottunk a Reichstag épületére, ahogy a modern üveg kupola megcsillan a napsütésben.

Berlin nagyon szociális város. Mindenhol adnak diákjegyet vagy különböző Berlin Cardok megvásárlásával akár 40%-os kedvezményt a felsorolt múzeumokban. Nos, a mi túránk még ennél is szociálisabbra sikerült. 5 nap alatt bejártuk az egész várost, az Állatkerttől a Győzelmi oszlopon át a Pergamon Múzeumig és összesen egy helyen kellett belépőt fizetnünk. Hogy mi volt a titok? Miért kaptunk még a Berlin Card 40%-nál is nagyobb kedvezményt? Kizárólag a DUE-sajtóigazolvány miatt. Itt a taghosszabbítás ideje, ennyi kiváltságért cserébe megéri DUE-tagnak lenni!


Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság