Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csodák földje határon belül

Hazánk déli részének egyik leggyönyörűbb területe a Béda–Karapancsa Tájegység. A vidékfejlesztés érdekében létrejött egy magyar–horvát IPA projekt, amelynek keretében több helyen is kerékpárutak épülnek a térségben. Egy Study Tour program keretén belül ismerkedtünk meg a meseszép tájegységgel.

Fotók: Erdélyi Mónika

A megépített kerékpárutaknak köszönhetően a Duna mentén tekerhettünk egészen a Moháccsal szomszédos Kölkedig, ahol érdekes és informatív kirándulást tettünk a Fehér Gólya Múzeumba. A 2002 óta működő, európai tekintetben is egyedülálló tematikus múzeum egyetlen állatfaj, a fehér gólya köré szerveződött. A kiállítás során a látogatók megismerkedhetnek a faj táplálkozásával, fészkelésével, valamint interaktív alkalmazás segítségével követhetik vonulását is.

Felújított kerékpárutak teszik lehetővé a közlekedést Béda–Karapancsa területén, amely Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magába. Ez a hazai rétisas és a fekete gólya állomány egyik legkedveltebb lakóhelye. A nyugodtságot árasztó erdők között felfedezhetünk vízi madarakat és ritka növényeket is. Az itt kialakult életközösség legfőbb mozgatórugója a Duna, ahol számtalan lehetőség nyílik az öko- és a vízi turizmus gyakorlására. Horgászatra, strandolásra és egyéni vagy csoportos kenu túrákra is vállalkozhatunk a területen. Békés kenuzás céljából nagyszerű helyszín a folyó valamelyik ártere, a bátrabbak pedig a főágban is kipróbálhatják magukat.

A Béda–Karapancsa Tájegységben található holtágak közül kiemelkedik a Boki-Duna. Ez a rész évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt. A lassú feltöltődésű vízterület mellett halászati bemutatóhely található. Az előadások során több mint fél évezredet ugrunk vissza az időben, megismerhetjük elődeink halfogási eszközeit és szokásait. A halászati bemutatóból nem maradhat ki a halászlé kóstolása sem. A látogatók is aktív szereplőivé válhatnak a folyamatnak, hiszen a zsákmány kifogásában és elkészítésében is segíthetnek.

A térség ökoturisztikai fejlesztéseinek egyik ékköve lesz a hamarosan Cún-Szaporcán megnyíló Ős-Dráva ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely. A komplexum célja, hogy a gyermekek olyan őshonos fajokat lássanak és simogassanak meg, amelyekről ez idáig nem is hallottak. A központ területén létrehozott tanösvények betekintést engednek a Dráva-menti területek páratlanul gazdag világába, míg az udvaron felállított táborhelyek éjszakai sütögetések helyszínei lehetnek.

Az állatkedvelők számára kihagyhatatlan program a hazai tanyavilág hamisítatlan hangulatát idéző Gáti Tanya meglátogatása. A vendégek itt lenyűgöző környezetben ismerkedhetnek meg az ősi magyar háziállat fajtákkal. A tanya egyik büszkesége a Zöldséglabirintus, melynek célja, hogy a gyermekek lássák, milyen növényeken teremnek a zöldségek, hogyan is néznek ki, mielőtt a boltba kerülnek. A friss zöldségeket felhasználják a tanya éttermében is, ahol a környék hagyományos ízeit élvezhetik a vendégek.  Az ételeket a saját előállítású húsok és füstölt áruk teszik egyedivé. Az étterem specialitásai a kemencében és bográcsban sült különlegességek, melyek mellé villányi és siklósi borokat kínálnak.

A borok szerelmesei igazi kincsekre lelhetnek ezen a vidéken, hiszen Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke Villány. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. Nem véletlen, hogy Villányt a bor városának is nevezik: a település utcáin sétálva borbárok és éttermek sokasága fogad minket. A túra során volt szerencsénk betérni a Mandula Étterembe, ahol megkóstolhattuk a borvidékre jellemző sváb és magyar konyha hagyományaiból eredő ételkülönlegességeket. A vacsora közben megízlelhettük a Gere Pincészet legkiválóbb borait. Az étterem berendezése egy polgári ház nappalijának hangulatát idézi, különleges környezetet biztosítva ezzel a gasztronómiai élményhez.

A déli tájegység nem csak természeti és gasztronómiai, hanem történelmi emlékekben is igen gazdag. Itt található, a Mohácsi Történelmi Emlékhely, amely az 1526-ban történt ütközet elesett katonáinak állít emléket. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya és sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrát is megtalálhatjuk. A hely különlegessége, hogy a csatában elhunyt lovak számára is szobrokat emeltek. A sírkertben sétálva megkongathatjuk a lélekharangot, ezzel tisztelegve a csata hősei előtt. 2011-ben a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépülettel bővült. A Szent Koronát formázó létesítmény interaktív módon mutatja be a mohácsi csata előzményeit, lefolyását és annak következményeit. Legfelső szintje pedig lehetőséget biztosít a sírkertet madártávlatból is szemügyre venni.

Mohács legfőbb turisztikai látványossága a farsang idején megrendezésre kerülő Busójárás. A város ezáltal került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség listájára. Nemrég átadták a Busóudvart, amely egy interaktív kiállítással mutatja be a hagyományőrző népünnepet. A komplexumban a látogatók megtekinthetik a busó maszkokat és öltözeteket, információt kaphatnak a szokás történelemről, sőt még a maszkfaragást is kipróbálhatják. Az étteremben lehetőség nyílik tradicionális sokác ételek kóstolására is.

Öt napos túránk során megszámlálhatatlan élménnyel lettünk gazdagabbak. Betekintést nyertünk a tájegység történelmi, kulturális, természeti és gasztronómiai értékeibe is. A területfejlesztés révén az ide látogatók rengeteg olyan programot találnak, melyek minden igényt kielégítenek. Aki teheti, utazzon el ide, és fedezze fel a térség csodáit!

Dicsérdi Ádám

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság