Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Túl a műfajokon

Az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal nem egy előadótól, hanem a táborvezetőség több tagjától hallgathattuk meg a műfajelméleti előadást. Ez így változatosabb és izgalmasabb is volt.

 

"Akinek a hír a kedvenc műfaja az olyan, mint akinek a matematika a kedvenc tantárgya" – indította a szombat délelőtti műfajelmélet előadást Herczeg Zsolt.

 

Minden előadó nyolc percet kapott arra, hogy bemutassa azt a műfajt, amiben a legtapasztaltabb. A sort Herczeg Zsolt után Kecskés István folytatta, aki a tudósításról beszélt. A saját élményeiből merítve, futballal kapcsolatos példákkal illusztrálta a tudnivalókat. Egyre inkább haladtunk a szubjektívabb műfajok felé, a következő előadó Kruzslicz Dávid volt. Megtudhattuk tőle, hogy az interjú egy irányított beszélgetés, amin három "tuti kérdéssel" a "zsebünkben" kell megjelennünk. Előadásában utalt az interjú és a riport közti különbségekre, utóbbiról Pál Zsombor bővebben beszélt. A novellához hasonlította a kihalófélben lévő műfajt. A leginkább irodalmi műfajcsaládról, vagyis a publicisztikáról H. Tóth Hajnalka mesélt nekünk. Egyetértettünk vele abban, hogy csak azok nyilvánítsanak véleményt, akik kellőképpen tájékozottak.

 

Az előző évekkel ellentétben, több előadó között osztották fel a műfajokat, amivel színesebbé tették a szakmai alapozást. Végre a publicisztikáról is két percnél bővebben hallhattunk.

 

Lukácsy Anna, Prandóczki Ildikó

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság