Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hogyan szerez információt az újságíró?

Hogyan szerez információt egy újságíró? – ez volt a témája a mai délutáni elõadásnak, amit Herczeg Zsolt, Varga G. Gábor és Kruzslicz Dávid tartott. Lencsés Zsófi tudósítása.

 

Sokféle variáció elhangzott. Ezek közül talán mindenkinek a legtermészetesebb az interneten való keresés. Naponta kb. 40-50  hírt olvasnak indításképpen, hogy lépést tudjanak tartani a történésekkel, de egész nap informálódnak. A legrégibb hírügynökség az MTI – Magyar Távirati Iroda, de ma már számos más hírügynökség is létezik.

„Ha például egy külföldi sztár érkezik Magyarországra azt a repülõtéren érdemes elkapni, és amíg el nem utazik, mindig megpróbálni a sarkában maradni.” – mondta el Varga G. Gábor.

„Az újságíró kapcsolat nélkül nem él meg – mondta Herczeg Zsolt. Ennek jegyében leszögezte, hogy a sajtótájékoztatókon is érdemes megjelenni, még akkor is, ha az esetleg érdektelen, mert arra egy-egy ilyen alkalom tökéletes, hogy az újságíró emberekkel tudjon kapcsolatot kiépíteni. Ha nincs információ, nincs hír, amit az újságokban tv-ben közölhetnek.

Kaptunk tanácsokat is: például hogy ha egy „névtelen” embert keresünk egy eldugott faluban, akkor menjünk el az adott helyre és kérdezõsködünk egy kocsmában, kisboltban, polgármesteri hivatalnál.

 Ha politikai személyiség kulisszatitkokat árul el, egyszerûen csak azért, mert jó lenne, ha ez „valami úton-módon” kiderülne és a sajtó közölné, akkor ez egy rádiómûsorban vagy egy tévéhíradóban úgy hangzik, hogy „úgy tudjuk, hogy…” vagy „tudomásunk szerint”.

 

 Lencsés Zsófi

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság