Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A DUE-t is magával ragadta a flipperek világa

A DUE idei második KGB látogatása a több mint 130 játszható flippergéppel rendelkező Pbal Gallery-be vezetett február 24-én, Magyarországon az első, Európában pedig a legnagyobb folyamatosan működő, interaktív flipperkiállításra.

És hogy mitől egyedi a Pbal Gallery? A 400 négyzetméteren üzemelő kiállítás 2014. április 10. óta várja vendégeit, azóta állandóan bővülő gyűjteményével. A legrégebbi, máshol csak megtekinthető múzeumi darabokat itt ki is próbálhatják a látogatók. A XVIII. század óta töretlen népszerűségnek örvendő játék összes történelmi darabjával találkozhatunk.

12 fős csoportunkat Pataki Márk kalauzolta végig a múzeumban. Először röviden mesélt a flippergépek történetéről. Megmutatta a legrégebbi darabokat, amelyek még rugóval működő karokkal üzemeltek, később pedig kipróbálhattuk az 1947-ből megmaradt Humpty Dumptyt, amellyel a gyártó cég, a Gottlieb a legforradalmibb újítást vezette be a flipperek történetében, a flipperkart. Végső formáját a játék azonban a Genco cégnél érte el, akik már 1948-ban, a Triple Action elnevezésű flippergépnél a karokat alulra helyezték, így már a játékosok befolyásolni is tudták a játékmenetet, nem csupán terelgetni a golyót a pályán. Nem sok időre volt szükség, hogy ugyanez a cég bevezesse a párhuzamosan több golyóval is játszható, multiball megoldást is.


Fotó: Vida Belián

A múzeumban körbejárva több gépet külön kiemelve is bemutattak, a legnépszerűbbeket, mint például a The Addams Familyt, ami az utóbbi idők legnépszerűbb gépe lett. A múzeum kialakítása szerint is segít megtalálni mindenkinek a számára legizgalmasabb játékokat. Tematikusan megtalálhatjuk a filmekhez, videojátékokhoz tartozó flippereket. Játszhatunk a Simpson családdal, a South Parkkal, de van itt Godzilla és Batman is. Még a klasszikus Pac-Man is kipróbálható flipperként, videojátékkal egybekötve.

A múzeum újdonsága a Hercules, amely a világ eddigi legnagyobb flippergépe. Kipróbálni ezt sajnos nem lehet, de az esetleg emiatt érzett csalódást gyorsan feledteti velünk a több mint 130, érdekesebbnél érdekesebb, játszható flippergép.

A flippergépek mellett számos más játékot is ki lehet próbálni a kiállításon. Csapatjátékra alkalmas a Williams cég által gyártott bowlinggép, még 1974-ből. Kipróbálhatunk több elektromechanikus puskás céllövőgépet, videojátékokat és számos egyéb érdekességet.

Nagy munkája van a kiállítás dolgozóinak a mindennapokban, hogy valóban a legrégebbi gépektől a legújabbakig minden darab folyamatosan játszható legyen. A látogatás során is tapasztaltuk, hogy ha hirtelen egy-egy gép nem indult, vagy bármilyen probléma felmerült, rögtön ott termett egy segítő kéz, hogy percekkel később gondtalanul folyhasson tovább a játék.

A múzeum 16 órai nyitására érkeztünk, és mire a körülbelül 20 perces szakmai vezetés végére értünk, a hely már meg is telt látogatókkal, a gépek javát el is foglalták az érdeklődők.

A rövid bemutató után mindenki szabadon kipróbálhatta bármelyik gépet. A délután innentől önfeledt hangulatban repült el. Este lett, mire az órára nézve észrevettük, mennyire magával ragadott mindenkit a flipperek világa és a játék élvezete.

Simon Zsuzsi


Fotó: ifj. Székely Lajos
 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság