Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kint voltunk a Conon. A MondoConon

„MondoCon a japán rajzfilmek és képregények szerelmeseinek, a cosplay és a videojáték-rajongóknak, valamint a sci-fi, fantasy műfajok kedvelőinek nyújt egész napos változatos programokat 2008 óta, töretlen népszerűséggel!” – írja magáról a MondoCon a hivatalos oldalán.

Fotó: Oláh Fanni

Minden évben van tavasszal, nyáron, ősszel és télen Con. 2016-ban a tavaszi március 26-án és 27-én rendezték meg. Az első nap látogattam el, sajnos másnap nem volt lehetőségem. Miskolcról indultunk Budapestre, hisz a Hungexpo területén zajlottak az események.

10 óra előtt nem sokkal értünk oda, de már akkor hihetetlenül sokan álltak sorba. Miután bejutottunk, egyenesen a Fogadóba mentünk, ahol a vásár volt. Mindenféle dolgot be lehetett szerezni: édességet, ajándéktárgyat stb. Miután megnéztük a megnyitót, elkezdődött a körbejárás. Minden programnál megálltunk egy kicsit. Kint és bent is rengeteg cosplayes volt, szebbnél szebb öltözékben. Legtöbb időmet a D csarnokban töltöttem, ahol a Gamer színpad, a PCGURU színpada és a Geek&Craft színpad lett elhelyezve, emellett egy elkerített részen az Amai Teaház kapott helyet és különböző játékokat lehetett játszani. A D csarnokban buborék teát, sushit és különböző ázsiai ételeket és a Just Dance-t próbálhattuk ki.

A programok hihetetlenül jók voltak, mindenki kedvére válogathatott. A Gamergirl és a DC vs. Marvel kerekasztal tetszett a legjobban, emellett nagyon jól szórakoztam a Just Dance versenynél is, habár én nem vettem részt rajta, nagyon szórakoztató volt. Sokan játszottak a társasjátékokkal és a különböző klubok is nagy sikernek örvendhettek. De a buborék tea… Isteni. Itt próbáltam ki először és nem bántam meg. Amint láttam, mások is előszeretettel vették. A sushival nem tudtam megbarátkozni sajnos. A körbenézés következő állomása a Nagyszínpad és a Moziterem. A nagyszínpadnál a Cosplay verseny és a "Szuperhősök egymás ellen" nevű program tetszett a legjobban. A cosplay verseny ámulatba ejtett. Hihetetlen, hogy mennyire ügyesek tudnak lenni a versenyzők. Hogy mi a cosplay? Az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezötletek legjellemzőbb forrásait animék, mangák, nyugati képregények, videojátékok illetve filmek alkotják (forrás: Wikipédia). Nagy kedvem támadt cosplayezni, nagyon sok ihletet ad egy ilyen rendezvény. A Moziteremben egész nap karaokézni lehetett. Benéztem oda, de mivel ez nem az én asztalom, hamar eljöttem onnan. Ugyanebben az épületben lehetett megtalálni a fanartokat. Nagyon szép alkotások voltak.

Végül kint kószáltunk és ismerkedtünk. Igen, ismerkedtünk. A MondoCon alatt mindenki egy családként viselkedik. Mit értek ez alatt? Bárkihez odamehetsz beszélgetni, képet készíteni. Rengetegen mászkálnak ’Free Hug’ felirattal, hozzájuk egy szó nélkül odamehetsz egy ölelésért és ennek ők nagyon örülnek. Egy pár szót megejtenék arról, hogy én egy kpopper vagyok. Mivel itt is rengeteg kpopper volt és ugyanabból fandomból, mint én, ezért én nagyon is boldog voltam. Mikor meglátták a BTS-es pulcsimat (kpop csapat), odajöttek megölelni és beszélgetni. Soha nem láttuk még egymást és csak egyszerűen elvoltunk együtt. Meg kell mondani, ők is ügyesen cosplayeztek egy-egy koreai énekest vagy rappert. Sok új barátot szereztem a MondoConnak hála. Szóval bárki elmehet bátran, hisz nem lesz magányos. Visszatérve a programokhoz, este Satsuki koncert várta az érdeklődőket. Én magam nem vagyok oda a japán előadókért, de bevallom, vannak jó dalaik. Szóval mondhatni a MondoCon elég nagyra nőtte ki magát, hogy ilyen programmal is büszkélkedhet.

Összességében egy felejthetetlen élményt nyújtott. Tudok-e bármiféle negatívumot mondani? Az én tapasztalataim alapján semmit. Tény, hogy sokan voltak, de mivel egy nagy területről beszélünk, nem éreztem nagyon zsúfoltnak. Vigyázat nyári Con, majd találkozunk! A nyári MondoCont július 16-án és 17-én tartják. Ha érdekel a keleti kultúra, akkor ne hagyd ki!

Tamás Orsolya

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság