Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A Suttogó workshopján jártunk

Monty Roberts nevére csak a ló-fanatikusok kapják fel a nevüket, bár erőszakmentes kommunikációs módszerei nem csak a lovaknál működnek.

A helyszín Mezőhegyes, két és fél óra kocsikázás a fővárosból. Egy eldugott határ menti település általános iskolájában gyülekezünk, ahol a délelőtti előadást tartja Monty. 81 éves, de húszat biztosan letagadhat. Hatalmas alázattal, könnyedséggel és energiával áll a közönség elé, akiket 2 perc alatt az ujja köré csavar. Hihetetlen karizmája van. 3 éves kora óta lovagol, kaszkadőrködik, saját gyermekei mellett 47 másikat fogadott örökbe és nevelt fel a feleségével, megalkotta a Csatlakozáson alapuló módszerét melyet II. Erzsébet királynőnek is bemutatott, aki így lett Monty első PR menedzsere. Hosszú pályafutása alatt több tízezer ló fordult meg a kezei között. A délelőtti előadás gyorsan elrepül, ahol kérdésekre válaszol, tanácsokat ad, kisfilmeket mutat és mesél és mesél vég nélkül.

Másfél órás ebédszünet következik. A délutáni program során 3 szelídítetlen lovon mutatja be Pataky Katával a Csatlakozás módszerét. Olvastam a könyvét, láttam egy csomó YouTube videót róla, de élőben egészen más. 30 perc sem szükséges, és a nyeregtől, lovastól rettegő ló minden verés és fenyegetés nélkül együttműködővé válik és lovassal a hátán távozik a körkarámból. (A megfélemlítésen alapuló nevelés több hetet vesz igénybe – a szerk.) A bemutatón Kata is szerepet kap, részben az ő értő tolmácsolása segíti az angol nyelvet kevéssé ismerőket részben ő is megmutatja tudását. Kettőjüket nézve az az érzésem, ha ilyen instruktorokkal és állatokkal lenne tele a világ, egy sokkal jobb hely lenne. Mindkettejükből a végtelen nyugalom, kedvesség, alázatosság, türelem és profizmus sugárzik. Úgy gondolom Monty módszereit nemcsak a lovas társadalomnak kellene elsajátítania, hanem mindenkinek.

Fantasztikus nap volt, sokat tanultam én is magamról, lovakról, emberekről. Bízom benne, hogy a Suttogó életfelfogásából én is valamennyit magammal vittem.

Margitfalvy Zsófi

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság