Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Lógok a neten, avagy az online kommunikáció térnyerése

A média az ember kiegészítése, írta korábban McLuhan. Az internet, s a hozzá kapcsolódó online kommunikáció ezt teljesíti be: az idegrendszer, a memória kiterjesztése, azt is mondják "kihelyezett agy".

Az online kommunikáció azért vonzó, mert kapcsolatban van az ember alapvető viselkedési jellemzőivel: csoport, akció, konstrukció. Univerzális alapérzelmek kapcsolódnak hozzá: érdeklődés, kötődés. Hasonlít gondolkodási jellemzőkre, mintázatokra: kaotikus (nem lezárt) szövegvilág, folyamatos bővülés, hálózatos szervezés. A net kulturális-társadalmi jelenségeinek a kutatását a már kialakuló netnyelvészet mellett a média antropológiája, netográfia, kiber- vagy online-etnográfia is vizsgálja. Jellemző témák: netfolklór, internetes játékok, csevegés, szabadidő-struktúra, kultúrafogyasztás, digitális túlterhelés, képi fordulat, a jövő régészete, antropológiai portré, valóságszimuláció, posztmodern élménytársadalom, evolúciós "megszaladás".

Balázs Géza egyetemi tanár (ELTE, PKE) előadása elsősorban a jelenségek rendszerét mutatja meg; a konkrét esetleírásokra más alkalommal kerülhet sor.

Regisztráció: due@due.hu

A program részleteit ide kattintva éred el.

Csatlakozz az eseményhez a Facebookon is!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság