Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

2016 celebjei másik képernyőről néznek ránk

A DUE a Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott médiatalálkozót, immár 15. alkalommal. Az október 21-i program keretében a médiában jártas szakemberek, valamint ifjú vloggerek és bloggerek ismertették meg a hallgatóságot a mai online média sajátosságaival.

A 15. DUE Médiatalálkozó központi témájául az online kommunikáció térnyerése szolgált. A programot Kecskés István, a DUE elnöke nyitotta meg.

Dr. Bódi Zoltán nyelvész, internetkutató előadásában rávilágított arra, hogy a mai technológiai környezet jelentős változásokat okozott a tartalom-előállításban és a tartalomfogyasztásban. Az ultramobil infokommunikációs eszközök (mint például a tablet vagy az okostelefon) egyrészt befogadásra ösztönöznek, valamint a multimédia, a hipertextualitás, az írásbeliség, illetve a szöveg szerkezetének a megváltozása újfajta olvasási és befogadási módokat követel meg. Ugyanakkor megmaradt az igényünk a hagyományos tartalomfogyasztásra: könyv- és újságolvasás.

Dr. Balázs Géza egyetemi tanár rávilágított az online kommunikáció térnyerésének nyelvészeti aspektusára. A net kulturális-társadalmi jelenségeinek a kutatását a már kialakuló netnyelvészet mellett a média antropológiája, netográfia, kiber- vagy online-etnográfia is vizsgálja. A DUE alelnöke a jelenségek rendszerét ismertette előadása során.

Papp Máté vlogger, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, a 36. DUE Médiatábor videós csoportjának vezetője néhány percben áttekintette a televíziózás korának legmeghatározóbb momentumait, majd egy nemrég megjelent kutatáson keresztül ismertette napjaink médiafogyasztási szokásait. A fiatalok körében ma már nem a televíziós személyiségek, sokkal inkább a YouTube-on videós anyagokkal jelentkező vloggerek a legnépszerűbbek, ők 2016 celebjei.

Az előadások után meghívott vendégeink mutatkoztak be a médiatalálkozó résztvevőinek: Csecse Attila vlogger, Viszkok Fruzsina vlogger és blogger, valamint Zachár Panka blogger. Valamennyien meséltek a kezdetekről, az első médiatermékekről, a szponzori megkeresésekről, az ismertség pozitív és negatív oldaláról, a kritikai észrevételekről és a jövőbeli terveikről. A beszélgetést Fartek Patrícia, a DUE Tallózó rovatvezetője moderálta.

A médiatalálkozó utolsó programelemeként diáktudósító workshopot tartottunk. Az érdeklődők gyakorlati foglalkozás keretében eleveníthették fel a nyári táborban szerzett ismereteiket, vagy tehettek szert új gyakorlati készségekre. A foglalkozást Szentendrei Adrienn, a Hetedhét Gyerekhíradó felelős szerkesztője, valamint Kocsmár-Tóth István, a Lánchíd Rádió munkatársa vezette.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság