Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Az elhivatottság összetartja a DUE-t

Nem változott az én elkötelezettségem, „szerelmem” sem a rádiózás iránt, mint ahogyan a DUE-táborok szellemisége és közösségi ereje sem - mondta a DUE Online-nak adott interjúban Szayly József, a Magyar Rádió volt alelnöke, egyesületünk és a DUE-médiatábor egyik alapítója.

 
- Nehéz időket él a média, de legalábbis mozgalmasakat. Nemcsak itthon, hanem jóformán az egész világban. Miért éppen most tanuljon - például nálunk, a DUE-táborban - újságírást egy fiatal?
 
Sz. J.: Évek óta hallunk, olvasunk, beszélünk róla, hogy az internet és a közösségi fórumok terjedése teljesen át fogja alakítani a média világát. Aztán most, amikor ténylegesen beköszöntött ez az időszak, sokan meglepődnek a médiában zajló drasztikus átalakulásokon. Pedig számíthattunk rá, legfeljebb azt nem vettük figyelembe, hogy ez a folyamat nem csak izoláltan a médiát érinti, hanem együtt jár a társadalmi folyamatok és ezáltal a hétköznapi életünk megváltozásával is. Szóval nem is annyira nehéz, mint inkább változó korban élünk, melynek jelentőségét szerintem egy-két évtized múlva a történelem könyvekben az ipari forradaloméhoz fogják majd hasonlítani. Aki ismeri az újságírás szakmai alapjait, a média működésének alapvető törvényszerűségeit, az biztosan jobban el fog tudni igazodni e globális változások közepette.
 
 
- Ott voltál az első DUE-táborban, és ott leszel a harminchetedikben is. Biztosan sokat tudnál mesélni arról, hogy mi változott meg azóta a médiában és így a táborban is, de én arra vagyok kíváncsi, hogy mi nem? Mi az, ami állandónak, tehát értékesnek bizonyult?
 
Sz. J.: Az első táborok még rádiós táborok voltak. Akkoriban ez volt a legfontosabb, leggyorsabb, a legtöbb embert elérő média, amit először a tévé, majd az internet megjelenésekor sokan temettek az elmúlt évtizedekben. Bár napjaink rádiózása egészen más, mint az akkori, de a rádiónak változatlanul létjogosultsága van. És bár már nem vagyok aktív alakítója, irányítója a hazai rádiózásban zajló folyamatoknak, de nem változott az én elkötelezettségem, „szerelmem” sem a rádiózás iránt, mint ahogyan a DUE-táborok szellemisége és közösségi ereje sem.
 
- A média tele van szeméttel. Te vagy a táborban "a szakmai vezetők vezetője" - hogyan tudod kiválogatni, hogy mi az a szakmánk "terméséből", újdonságaiból, amit fel kell mutatni, meg kell tanítani a DUE-táborban úgy, hogy értékesek maradjunk, de korszerűek is legyünk?
 
Sz. J.: Újabb és újabb platformok születnek, a rohamos fejlődés hihetetlenül felgyorsítja és leegyszerűsíti az információk továbbítását. Amikor életem első televíziós riportját készítettem úgy 30 évvel ezelőtt, akkor egy közel 30 fős stáb dolgozott az anyagon, ami végül 4 percben került adásba a televízióban. Egy Ikarusz busz kellett a stáb szállításához. Ma azt az anyagot simán elkészíti egy ember egy mobiltelefonnal. A korszerű eszközök óriási lehetőségeket adnak a mai újságírók kezébe, hihetetlenül leegyszerűsítik a dolgukat. De ezek a technikai lehetőségek mit sem érnek, ha nincs tartalom, érték, mondanivaló a riporter tarsolyában. Az újságírás szakmai alapjai nem változtak, ezeket szeretnénk átadni a DUE táborokban az új nemzedéknek. A fontos gondolatokat, a szép emberi történeteket, az emberek világban való eligazodását segítő, korrekt információkat kell közvetítenie a médiának. Persze korszerűen, ami számomra azt jelenti, hogy maximálisan ki kell használni azokat a technológiai lehetőségeket, melyek segítik a médiában dolgozókat abban, hogy magukra tudják vonni a közönség figyelmét. 
 
- A mai fiatalok a szó jó értelmében karrieristák, érdekvezéreltek, önmegvalósítók. Ebből a szempontból milyen előnyt jelent nekik a DUE és a DUE-tábor, miért érdemes belépniük az egyesületbe, és például jövő júliusban eljönniük Balatonszárszóra?
 
Sz. J.: A DUE a lehető legtöbbet adja egy kezdő fiatalnak: a LEHETŐSÉGET. Hogy ezt valaki felismeri-e, és aztán tud-e vele élni, az mindenkin magán múlik. A médiatábor nem csak egy 10 napos szuperintenzív médiaképzés, hanem remek alkalom ismeretségek és barátságok kötésére. Ha egy DUE tag a tábor után úgy dönt, hogy mindenképpen a médiában szeretne dolgozni, akkor biztosan lesz 5-10 jó telefonszáma, amit fölhívhat, ha segítségre van szüksége.
 
- Nem úgy van ma már, hogy senki sem újságíró és mindenki az? A bloggerek, vloggerrek, fotelpublicisták, Facebook-huszárok és Twitter-vitézek korában mi értelme van még professzionális újságírásra tanítani 12-25 éveseket?
 
Sz. J.: Én inkább azt gondolom, hogy napjainkra nagyon kevés újságíró van a szónak abban az értelmében, amit én újságírásnak gondolok és vallok. Sok szakmailag felkészült, tájékozott, a korrekt tájékoztatás iránt elkötelezett újságíróra lenne szükség, akiknek a helye a közszolgálati médiában lenne. Soha akkora szükség nem volt még jól működő közmédiára hazánkban, mint napjainkban. A robbanásszerű technikai, társadalmi és politikai változások közepette nagyon kellene olyan mértékadó és hiteles közszolgálat, ami segíti eligazodni a hétköznapi állampolgárt e változások közepette. Ember legyen a talpán, aki kismillió internetes honlap, portál ellenőrizetlen tartalmai, és több száz tévé meg rádiócsatorna műsorai közül ki tudja választani a megbízható tartalmat. A valódi közszolgálat az, amelyik komolyan veszi, hogy feladata a magyar és az egyetemes kultúra őrzése, terjesztése és védelme, valamint az állampolgároknak eligazodásának segítése az ország és a világ dolgai között. Meggyőződésem, hogy előbb-utóbb lesz ilyen közmédia. Egyrészt a társadalom igénye is kikényszeríti, másrészt a hosszabb távon gondolkodó politika is felismeri érdekeltségét a mértékadó közszolgálat jó működésében. Amikor ez bekövetkezik, akkor igen sok dolguk lesz a tanítványainknak.
 
 
- Beszéljünk konkrétan a jövő évi DUE-táborról. Mi az, amit a két tavalyi táborból megtartanál, és mit tervezel megváltoztatni?
 
Sz. J.: A tartalomszolgáltatás teljesen eltolódott a mozgókép irányába. Meggyőződésem, hogy a hírgyártás vagy az interjúkészítés alapjait sokkal jobban el lehet sajátítani és be lehet gyakorolni a print médiában vagy egy rádiós hírműsor készítése során. Ezért mindenképp megtartjuk a napi rádiókrónikákat és a napilapot. De a korábbinál nagyobb hangsúlyt és teret kell kapniuk a videós anyagoknak, a VJ csoportoknak.
 
- Téged még mi motivál? Miért jössz vissza harminchetedjére is?
 
Sz. J.: A DUE-tábor története bebizonyította, hogy rohamosan változó korunkban minden korábbinál nagyobb létjogosultsága van a biztonságnak és a kiszámíthatóságnak. A médiatábor 36 éve biztos pont a nyaramban. A közös ügy, a tenniakarás és az elhivatottság összetartja a DUE sokszínű közösségét, áthidalja a világnézeti különbségeket, segíti a megbonthatatlan barátságok kialakulását. Tudom, hogy erre az idén nyáron is számíthatok, tehát mindenképpen ott a helyem.
 
Herczeg Zsolt
 
Az elnökség tagjaival készült interjúsorozat első részét - a Kecskés István elnökkel folytatott beszélgetést - ide kattintva olvashatod, a második részét - a dr. Balázs Géza alelnökkel készültet - pedig itt találod meg
 
A DUE XXXVII. Országos Kommunikációs és Média Szaktáborát 2017. július 7-16. között rendezzük meg Balatonszárszón. Ide kattintva minden megtudhatsz az előfoglalási kedvezményről, a szállásról és jelentkezhetsz is. Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán és az egyesület Facebook-csoportjábanis.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság