Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Radio METU, a hallgatók hangja

Igazi gyakorlat a szakmádban, ami tényleg segít a jövődben? Ráadásul mindez egy jó csapatban, ahol mersz kérdezni és szeretsz bejárni? Bizonyára nektek is van olyan egyetemista, vagy főiskolás ismerősötök, aki az iskolán kívül tudja csak gyakorolni a szakmáját.

Ezek többnyire gyakornoki állások, ahol ismerjük be, nem mindig érzik jól magukat a diákok, hiszen nagy a megfelelési kényszer.

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem számos lehetőséget biztosít arra, hogy hallgatói szakterületükhöz kapcsolódva élesben is kipróbálhassák az előadásokon, kurzusokon tanultakat.

Egy ilyen lehetőség a 2007 tavaszán alapított online rádió is. Akkor még, az iskola nevéhez kapcsolódóan (Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola) BKFm-ként futott.

Az alapítók célja, hogy egy olyan hallgatói online médiumot hozzanak létre, ahol a hallgatók olyan tudást szerezhetnek, amit majd az egyetemről kikerülve a szakmájukban is kamatoztathatnak. Éppen ezért ez a rádió is úgy működik, mint minden nagyobb rádió. Van főszerkesztő, műsorokért felelős szerkesztő, adásszerkesztő és műsorvezető is. Minden egyes tartalmat maguk gyártanak és ők vezetik a műsorokat is, közben pedig egymástól tanulnak.

Nem sokkal később minden hallgató előtt megnyílt a lehetőség, hogy belelásson a rádiózás rejtelmeibe, hogy kipróbálhassa magát különböző szituációkban a mikrofon előtt, vagy akár az utcán készítsen riportot, majd meg is vágja azt. Elindult ugyanis a speciálkollégium, ahol már szakembertől tanulhatnak a lelkes diákok. Igen, kredit is jár az elvégzett félévekért! Természetesen attól, hogy valaki tanulni szeretne a speciálkollégiumi órákon, nem kell a stáb tagjának lennie, ha nem szeretne, vagy nincs ideje minden héten műsort készíteni.

Ki lehet a stáb tagja?– tettem fel a kérdést Trencsényi Ádámnak, a RADIO METU jelenlegi főszerkesztőjének. „Bárki, aki szeretne rádiózni” – hangzott a válasz.Igen, te is, kedves olvasó! Ugyanis, nemcsak a METU diákjainak érhető el ez a lehetőség. Viszont annak, aki az egyetemre jár, előny jelent, hiszen a rádiós tevékenységével pályázni tud közéleti ösztöndíjra.

Ádám azt is elmondta, hogy szívesen várná például a DUE Médiahálózat tagjait is, hiszen már korábban is volt és jelenleg is van DUE-tag a szerkesztőségben. Igaz, hogy idén egy castinghét keretein belül jelentkezhettek az új diákok, de akár év közben is szívesen fogadnak új embereket, új műsorokat. „Ha bárki csatlakozni szeretne hozzánk, keressen minket az elérhetőségeinken és behívjuk egy beszélgetésre. Általában minél jobban kidolgozott műsortervvel érkeznek, annál előbb kezdhetnek is az újonnan bekerülő stábtagok”– mondta a főszerkesztő.

Idén különösen nagy érdeklődés vette körül a rádiót, sokan jelentkeztek és szinte mindenki alkalmasnak bizonyult. Éppen ezért ebben az évben több új műsor is indul a korábbi évek műsorai mellett. Az elő adások egy órásak és különböző idősávban hallgathatók a RADIO METU oldalán. Bőven van választék, hiszen van például sporttal, közélettel, kultúrával foglalkozó műsor is. De bemutatják a METU meghatározó arcait is, a HÖK információi is elérhetőek, valamint különböző témájú beszélgetős műsorokat is hallhatunk. Ha pedig valaki lemaradt volna, podcasts alkalmazással visszahallgatható minden korábbi adás.

Milyen a stáb tagjának lenni? Óriási élmény. Kéthetente stábértekezlet keretein belül friss infókat tudhatunk meg más műsorokról, van idő segítséget, tanácsot kérni egymástól. Egy azonban biztos, sosem volt még unalmas egyik értekezlet sem!

További információért keresd fel a Radio METU Facebook oldalát!

Szöveg és fotó: Fartek Patrícia

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság