Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

METU-s volt, sikeres lett!

Friss egyetemistaként folyamatosan foglalkoztat a gondolat, hogy oké, oké, én itt az egyetemen megtanulom a szakma csínját-bínját, de hogy a fenébe fogok majd megélni ebből? Hogy kapok állást? Egyáltalán dolgozhatok majd újságíróként, vagy riporterként? Oda hogyan kerülnek az emberek?

Most kell tennem érte? A saját kétségbeesett kérdéseimet viszont több kortársamtól is hallottam már.

Fotó: metropolitan.hu

A Budapesti Metropolitan Egyetemre jelenleg is több ezer hallgató jár. A nyílt napokon, az iskola különböző felületein elég sokszor visszaköszön, hogy a magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatásnak köszönhetően a diákok nagy része már biztos állással a háta mögött diplomázik le. A továbbiakban egy olyan embert ismerhettek meg, aki a METU-ról indult és ma már az RTL csapatát segíti.

Litauszky Balázs neve és arca bizonyára ismerős lehet azoknak, akik nézik az RTL Híradót. Balázs 2006-ban végzett Kommunikáció szakon, az akkor még Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola néven futó intézményben. Neki ekkor már nem volt teljesen ismeretlen az iskola, ugyanis korábban már elvégzett itt egy OKJ-képzést is. Most biztos arra gondolsz, hogy nagyon elégedett volt, így hát itt maradt. Igen, bizonyára, de a METU mellett még megjelölt több egyetemet is, viszont azokon akkor csak szakpárként volt elérhető a kommunikáció. Ja, és persze ez az egyetem már akkor is az egyik leggyakorlatiasabb képzést kínálta.

Azt mondja, még most is szívesen emlékszik vissza azokra az évekre. Persze akkoriban, még más felépítése volt a szaknak. Például minden félévben volt gyakorlati idő. Ezt ma már a gyakorlati órák és az utolsó időszakban lévő kötelező szakmai gyakorlat váltotta fel. Hiszen mára bővült az intézmény, sokkal több diák jelentkezik és jár ide.

De mégis mit tett azért diákként, hogy ilyen állása legyen? Azt mondja, hogy az egyetemi évek alatt nagyon fontosak a kapcsolatok. Mind a hallgatókkal, mind az oktatókkal. Hiszen igen, van olyan szerencsés fiatal, aki a kortársadként már a szakmában dolgozik. Illetve olyan tanárok vesznek körül, akik saját maguk is ezzel foglalkoznak, esetleg már a ranglista élén, de mindenképpen feljebb járnak. Balázs első munkahelye is például egy tanárához köthető.

A kapcsolatok mellett fontos megemlíteni a számos lehetőséget, amit akkor is, és most is kínál a METU. Balázs is aktív szervezője volt a hallgatói életnek a HÖK által, illetve még főszerkesztőként is dolgozhatott az újságnál. Egy hasonló lehetőségről, a Rádió METU-ról, már olvashattatok egy korábbi cikkben.

Azóta már dolgozott rádiónál is, jelenleg viszont riporterként láthatjuk őt az RTL képernyőjén. Nekünk, akik jelenleg egyetemistaként kétségbeesetten rohangálunk, hogy mi lesz velünk, Balázs tanácsa az volt, hogy mindezek mellett szükséges az elhivatottság, hogy kérdezzünk és járjunk utána gyakorlati helyeknek.

Fartek Patrícia

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság