Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Gyakran ismételt szülői kérdések a DUE-táborról

Ezeket szokták kérdezni a szülők a médiatáborunkról, és mi ezeket szoktuk válaszolni rá.

Mi az a DUE?
 
A DUE Médiahálózat a diákújságírók egyesülete. 1989 óta foglalkozunk azokkal a 12-30 éves fiatalokkal, akiket érdekel a média világa. Önkéntes alapon működünk. Politikai, vallási és gazdasági szervezetektől függetlenek vagyunk. Olvasson rólunk többet ide kattintva a Wikipédián!
 
Mi az a DUE-tábor?
 
Egy tíznapos médiatábor, amelyet 1982 óta minden nyáron megrendezünk. Száz fiatal vesz részt benne, akik huszonöt médiaszakember segítségével kipróbálhatják magukat újságíróként, rádiósként, televíziósként, fotóriporterként, bloggerként, grafikusként vagy hangmérnökként.
 
Hol és mikor lesz ez a tábor?
 
2017. július 7-16. között rendezzük meg Balatonszárszón, a Lepkeházban.
 
Mennyibe kerül és mit kapok a pénzemért?
 
A tábor részvételi díja 89 ezer forint, de aki időben jelentkezik, annak jóval kevesebbet kell fizetnie. Ha az ön gyereke már legalább egyszer volt DUE-táborban, akkor kap 4.100 forint kedvezményt. Ha már most DUE-tag (vagy legkésőbb május 31-ig belép az egyesületbe) akkor további 10.000 forintot hagyunk az ön zsebében. Adunk egy tavaszi kedvezményt is: ha március 31-ig befizeti a 15.000 forintos előleget, akkor további 20.000 forintot spórolhat meg. Így a tábor ára 59.000 vagy 54.900 forint is lehet. Az előleg foglalónak minősül, melyet nem áll módunkban visszafizetni.) A DUE számlaszáma: OTP  11714006-20235338. A tábor bón pedig más kedvezménnyel nem vonható össze.
 
Ezért a díjért az ön gyermeke megkapja a szállást, a napi háromszori étkezést, valamint az összes szakmai és szabadidős programot, a táborvezetőségi tagok 24 órás figyelmét, illetve térítésmentesen használhatja a stúdiókat és a lapszerkesztőséget - tehát az utazáson és költőpénzen kívül minden benne van.
 
Kiket várnak ebbe a táborba?
 
Nyitott, kedves, lelkes és szorgalmas 12-25 éves fiatalokat, akiket érdekel a média és a kommunikáció. Nem feltétel a diákújságírói tapasztalat, és olyanok is jöhetnek, akik nem akarnak újságírók lenni. Amit nálunk tanul, az az élet minden területén a hasznára válik majd az iskolától a karrieren át a párkapcsolatig.
 
Mit tanulhat ott a gyerekem?
 
Fejlesztjük a kreativitását, kibontakoztatjuk a tehetségét, erősítjük a kíváncsiságát és az önbizalmát, próbára tesszük a képességeit. Megtanítjuk kommunikálni, híreket és véleményeket értelmezni, értő módon írni és olvasni, tömöríteni, csapatban dolgozni, közönség elé kiállni, lámpalázat legyűrni, koncentrálni, felelősséget vállalni, határidőket betartani, minőséget és silányt megkülönböztetni, kudarcot és sikert feldolgozni. Az újságkészítés, a műsorcsinálás tehát nem cél, hanem mindezek eszköze.
 
Kik fogják tanítani a gyerekemet?
 
Mi, a DUE önkéntesei. Mindannyian médiaszakemberek vagyunk 18-tól 50 évesig. Vannak közöttünk újságírók, rádiósok, tévések, bloggerek, fotóriporterek, grafikusok, hangmérnökök, informatikusok és pedagógusok.
 
Miért ezt a tábort válassza a gyerekem?
 
Tíz érvünk van erre.
 
1. Nálunk igazi újságírók tanítanak.
2. Nálunk kipróbálhatja magát a gyakorlatban.
3. Azt csinálhatja, amihez kedve van.
4. Felnőtt kollégaként fogjuk kezelni.
5. Olyannak fogadjuk el, amilyen.
6. Kihozzuk belőle a maximumot.
7. Általunk bekerülhet a médiába.
8. Mi szervezünk legrégebben médiatábort...
9. ...mégis nálunk van a legtöbb fiatal.
10. A Balaton partján nyaralunk és bulizunk!
 
Ha ide kattint, régi táborozóink mondatait olvashatja arról, hogy miért jönnek vissza újra és újra hozzánk. A tábor vezetőjével, Kecskés István DUE-elnökkel itt, két szakmai vezetőjével, Szayly József és Balázs Géza alelnökökkel pedig itt és itt olvashat interjút.
 
Mivel fognak telni a gyerekem napjai?
 
Ő választhat magának csoportot és csoportvezetőt. Tíz napig az a 10-15 fős közösség lesz a szerkesztősége, velük fog dolgozni önállóan, de a mi tanácsaink alapján. Ezenkívül rövid, de érdekes előadásokon, beszélgetéseken, vitaesteken vehet részt, és lesz strandolás, vetélkedő, koncert, filmvetítés, kirándulás, illetve tucatnyi más szabadidős program.
 
Milyen a hangulata ennek a tábornak?
 
Derűs és izgatott. A közös alkotómunka felpörgeti a gyerekeket. Szabad világot alakítunk ki nekik, amelyben felnőtt kollégaként kezeljük és alaposan „meghajtjuk” őket. Elvárjuk, hogy mindenki odafigyeljen a másikra, és ne csak kérdezni és szerepelni, hanem hallgatni és segíteni is megtanuljon. A DUE-tábor egy külön köztársaság, az elfogadás, a szeretet és a felelősségvállalás helye.
 
Ez mind szép, de vigyázni fognak rá?
 
Úgy, mint a sajátjainkra. A DUE-táborban minden táborvezető felel minden táborlakóért. Más táborokhoz képest nálunk mindössze négy diák jut egy tanárra. Ehhez természetesen szükség van arra is, hogy a gyerekek betartsák a szabályokat. Harminchat éves történetünk alatt csak elvétve volt ilyen jellegű problémánk.
 
Milyen körülményeket biztosítanak?
 
A balatonszárszói Lepkeház egy összkomfortos emeletes motel, saját sportpályával és úszómedencével. A fiúkat és a lányokat külön szobában helyezzük el.
 
Milyen igazolások kellenek a táborozáshoz?
 
A gyermeke háziorvosától van szükségünk egy igazolásra, amelyben az áll, hogy „közösségbe mehet, táborozhat”, mert nem szenved fertőző betegségben. Másra nincs szükségünk.
 
Hogyan kell jelentkezni a táborba?
 
Be kell lépni a DUE-ba ide kattintva, utána pedig ki kell tölteni a jelentkezési lapot.
 
Hol kaphatok még információt?
 
A www.due.hu honlapon, a due@due.hu e-mail címen, munkaidőben a 06-1-222-82-13-as telefonszámon, illetve a DUE Facebook-oldalán.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság