Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Skót kincsek nyomában

Hasonlóan indult, mint a többi nyaralás. Kiérsz a reptérre, leadod a csomagod, körbenézel a szebbnél szebb reptéri üzletek között, beülsz valahová egy üdítőre, majd sorban állsz a géphez.

Majd 4 órás repülőút visz Edinburgh-ba. A reptéren összeszed a barátnőm, aki az utazás apropóját szolgáltatta.Talán innentől borul mindenféle elképzelésem és előítéletem, úgy általában a skótokról és Skóciáról. Amikor felszálltunk a reptéri buszra - kétemeletes csillogó szörny - a barátnőm figyelmeztetett rá, hogy fel és leszálláskor köszönjek a vezetőnek és érdeklődjem a hogyléte felől. Mert itt így szokás. Mert már a buszmegállóban türelmesen sorban állnak, nem sietnek.
 
 
Utunk első állomása Edinburgh-ba vezetett. Ódon városka, svájciakat megszégyenítő pontossággal. Végigjártuk a "kötelező" sétákat. Az Edinburgh-i vár, őrszemként magasodik a város felé. Ha az időjárás megkegyelmez, csodaszép panorámát láthatunk.
 
Edinburgh vára a híres Royal Mile (Királyi mérföld) utca felső végénél, Edinburgh óvárosának nyugati részén található. A vulkanikus Várhegy az északon és délen magasodó sziklafalakkal, valamint a nyugati oldalon lévő meredek kapaszkodóval egyfajta természetes védelmet jelentett számára. Mindössze a keleti oldalon kínálkozott megközelítési lehetőség. Ennek megfelelően helyezték el el a vár védműveit is, számos kapuval, melyek a várhegy csúcsára vezető utat védték.
 
A jelenleg is álló épületek közül csak kevés származik a 16. századi „hosszú ostrom” előtti időkből, mikor a vár erődítéseinek nagy részét lerombolták a tüzérségi lövedékek. A legismertebb kivétel a Szent Margit-kápolna, Edinburgh legidősebb fennmaradt épülete, mely a 12. század elején épült. A nevezetes építmények közé tartozik még a királyi palota és a 15. századi nagyterem. Skócia leglátogatottabb fizetős attrakciója.
 
Utunkat a Royal Mile-on folytatjuk. Ha Skócia, akkor whisky - a legjobb dolog, ami a kristálytiszta vízzel történhet. Kívül középkori házikó, bent modern, szemkápráztató múzeum. Helyet foglalunk a hordónkban, ami körbevisz a whisky történetén. Jópofa animációk és a térkép, mely szerint ahová nem importálnak skót whiskyt az az ország nincs is a térképen.
 
 
A következő teremben újabb animáció, ahol ezúttal Skócia különböző whiskyjeit mutatják be, melyik tájegységre milyen zamatok jellemzőek. Ezek után meg is kóstolhattuk a tetszés szerinti menüt - természetesen szakszerűen, ízlelve, szimatolva. A kóstolás végeztével kinyílt egy hatalmas páncélszekrény, ami utat nyitott a világ legnagyobb whisky gyűjteményéhez. Padlótól plafonig whiskyvel teli üvegek, poros címkék, felbecsülhetetlen értékű darabok.
 
Pár lépésre a Whisky múzeumtól, található a Camera Obscura. Portugáliában már láttunk ilyet. A fizika törvényeit kihasználva tartották szemmel a várost már a középkorban is. Volt persze, aki annyira félt, hogy meglesik, hogy zsebkendő nagyságú ablakokat vágatott csak.
 
Az épület többi emeletén amolyan "Csodák Palotája" kapott helyt. Az illúziók, optikai csalások, amikkel kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztatnak.
 
A Royal Mile túlső végén a Skót Parlamenttel szemben található a királynő nyári rezidenciája, a Holyrood Castle.
 
A Holyroodhouse-palota, vagy egyszerűbben Holyrood-palota a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciája. Az épület állami rendezvények és hivatalos események helyszíne. A palotát I. Dávid skót király kolostorként alapította 1128-ban. A 15. századtól Skócia királyainak és királynőinek legfontosabb lakóhelye volt. II. Erzsébet brit királynő minden nyár elején egy hetet tölt el itt és több rendezvényen és megbeszélésen vesz részt. A palota egész évben nyitva áll a látogatók előtt, eltekintve attól az időszaktól, amikor a királyi család tagjai tartózkodnak benne. Furcsa érzés olyan palotában sétálni, ami a mai napig valakinek az otthonaként funkcionál. Itt avatták lovaggá Sean Conneryt is.
 
 
Ha már királynő és rezidencia, akkor nem szabad kihagyni a Britannia hajót, mely 44 évi szolgálat után 1998 óta horgonyoz Leithben. Ma Skócia leglátogatottabb látványossága, de az egész Egyesült Királyság összes néznivalója közül is a harmadik legvonzóbb hely, eddig 4,9 millióan látták. Nem véletlenül népszerű, hiszen kevés helyen tehetjük meg, hogy ilyen közel kerüljünk a királynő és családja életéhez.
 
A felséges család nagyon szerette a hajót, gyakran vették igénybe pihenésre, utazásra, vendéglátásra. II. Erzsébet is úgy nyilatkozott róla: „A Britannia az egyetlen hely, ahol valóban pihenhetek”. A jacht szolgálati ideje alatt 135 ország 600 kikötőjében fordult meg és több mint 1 millió mérföldet tett meg.
 
 
Sok feltételnek és igénynek kellett megfelelnie. A hajó építésekor fontos volt, hogy az uralkodó család autóját is fel lehessen vinni a fedélzetre. Ezért készült a Phantom típusú Rolls-Royce részére egy külön hely. Évekig ezt az autót használták a szárazföldön, majd áttértek a kölcsönzésre és a garázsból sör raktár lett.
 
Összeszedtük az összes bátorságunkat és béreltünk egy autót, amivel pár napot a Skót Felföldön töltöttük. A jobb kormányos autó és a rossz oldalon kocsikázás kicsit túl van misztifikálva, annyira nem nagy kaland, mint ahogy hangzik. Figyelni kell, de minden ki van rendesen táblázva, nehéz elrontani.
 
Meglestük a Nessiet - illetve csak a tavat, szörnnyel nem találkoztunk, noha a Loch Ness Múzeumban szerettek volna meggyőzni az ellenkezőjéről.
 
 
Barangoltunk Doune, Dunnotar, Urhart és Stirling Várában. Teljesen különböző karakterű helyek, az egyik a Gyalog galoppnak adott forgatási helyszínt, zegzugos, a másik másfél órás tengerpari sétával érhető el, még a másik tópartra épült. 
 
Elkapott minket a hóvihar Glen Coenál, nem messze attól a vidéktől, ahol a Skyfall utolsó jelenetét forgatták. Változatos, szokatlan tájak és 10 percenként változó időjárás. A kirándulást elhalasztottuk a sűrű köd miatt, de majd legközelebb.
 
Ha röviden kellene összefoglalnom, hogy mit tapasztaltam a Skóciában, azt mondanám: a világ legkedvesebb, legsegítőkészebb emberei, simán kenterbe verik a mediterrán népeket. Skócia vadregényes, elképesztően gyönyörű, érintetlen és szeszélyes. Egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia!
 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság