Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csodák Tárháza - Ősi Attila az elveszett világ nyomában

Ősi Attila – geológus, paleontológus, a Sajtófesztiválra egy igen érdekes témával fog majd érkezni.
Az előadás címe: Dinoszauruszok a Bakonyból: a felfedezésektől a rekonstrukciókig
Azt tudtátok, hogy Attila a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője és a lelőhely kutatásának vezetője?

Neves felfedezőnk 2016 július óta az ELTE Őslénytani Tanszékének docense.

Részt vett a Magyar Természettudományi Múzeum 2011-ben megnyílt „Eltűnt Világok” c. kiállításának építésében, ahol az Iharkúton felfedezett őshüllőleletek és azok csontváz- és testrekonstrukciói is helyet kapnak.

Tudományos kutatói munkásságának fő témái a mezozoikumi Archosauriak paleobiológiai vizsgálata és az európai kréta időszaki kontinentális gerincesek biogeográfiája. Az Iharkúton és 2012 óta Villányban végzett mezozoikumi gerinces őslénytani ásatások mellett számos nemzetközi együttműködésben vett részt. Terepi kutatásokat végzett Spanyolországban, Argentínában, Brazíliában és Kínában.

Aktív szereplője a tudományos közéletnek. 2002 óta Society of Vertebrate Paleontology tagja, 2005 óta a Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani-Rétegtani Szakosztályának vezetőségi tagja, 2009-2015 között a Szakosztály titkára. 2006–2012 között a European Association of Vertebrate Paleontologists vezetőségi tagja, 2011 óta az MTA Paleontológiai Tudományos Bizottságának tagja, és 2013 óta az USA-beli The Jurassic Foundation vezetőségi tagja.

 

De nézzük csak miről fog majd szót ejteni előadásában a Várkert Bazárban május 19-én a Csodák Tárháza program keretein belül:

A Bakonyban található iharkúti dinoszaurusz lelőhely feltárása és kutatása immáron 16. éve zajlik. A felső-kréta (santoni) korú Csehbányai Formáció folyóvízi, ártéri környezetben lerakódott üledékeiből mára több mint 50.000 csont- és foglelet került elő. Ezzel az iharkúti Európa egyik legfontosabb és legjobban dokumentált kréta időszaki ősgerinces lelőhelye. Az ásatási munkálatokat 3D-s térképezéssel is kiegészítik, mely a leletanyag felhalmozódási körülményeiről nyújt felbecsülhetetlen információkat.
A számos izolált csontlelet mellett 11 összefüggő csontváz is előkerült, melyek érdekes módon mind páncélos dinoszauruszoktól származnak. A csontvázak alapvetően közel, maximum 10-20 méterre helyezkedtek el egymástól, mely azt sejteti, hogy azok az egykori szubtrópusi viharok eredményeként bekövetkezett áradások alkalmával rövid idő alatt halmozódtak össze. A legutóbbi ásatások során egy töredékes dinoszaurusz tojás is előkerült, mely a korábban megtalált sok ezer tojáshéjjal együtt az egykori állatok fészkelési szokásaihoz is szolgál némi információval. Az előadásban az iharkúti őshüllők mellett ezekről az új felfedezésekről és a Bakony 85 millió évvel ezelőtti környezetéről is szó lesz.

 

Kis szerencsével szemléltetésként Attila egy kisebb dinoszaurusz csontot is hozhat nekünk, amit minden érdeklődő megcsodálhat az előadást követően.

Izgalmas és nem mindennapi találkozás, illetve beszámoló lesz, mi már nagyon várjuk!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság