Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Utazz gazdaságosan és okosan

Ha külföldi utazásról esik szó, az emberek többsége leginkább 100 000 Ft-nál magasabb összegekre gondol egyből, és így az ötletet azonnal el is hárítja. Viszont ez tévedés, hiszen mindent ki lehet hozni olcsón is.

Világot látni nagyszerű dolog és nem kell feltétlenül tehetősnek lenni, hogy így tegyünk. A minimálbért kereső embereknek is kijár egy-egy városnézés és nem szabad úgy felfogni, hogy ez a luxus kategóriába tartozik. Persze a diákokról sem feledkezhetünk meg, akik alig várják, hogy az utolsó vizsgát követően kilépjenek az egyetem ajtaján, letudva ezzel egy újabb félévet. Miért ne jutalmaznák meg magukat egy csodás európai úttal? Gondoltad volna, hogy Londonba és vissza például már 15 000 Ft-ért lehet kapni repülőjegyet? Vagy esetleg Brüsszel 10 000 Ft-ból?  Igen tudom, most jön az, hogy szállás, ennivaló, szuvenír, stb.

Biztos fontos az a szuvenír?

Ha elkezdesz egy aktív utazó életet, senki nem fogja elvárni, hogy porosodó szuvenírokkal bombázd őket, egy idő után ebbe minden turista belefárad, hogy utolsó nap végigzongorázza fejben nagyjából az egész családfát, baráti kört, és jó eséllyel egy új bőrönddel beruházva már meg is van mindenki. Ha valóban költséghatékony utasokká szeretnénk válni, akkor a szuvenírboltokat felejtsük el. Hiszen abból a pénzből, amit ott hagyunk, már megvan a  repülőjegy a következő kiszemelt célállomásra.

Mennyi csomag fér bele a fent található árkategóriába?

Nem kell megijedni, hogy a jegyár mellé még milyen magas összegeket számláznak ki a foglaláskor a csomag miatt. Néhány napra nem kell sok holmit bepakolni, főleg nyári utazás esetén. A gépre felvihető ingyenesen egy-két darab kézipoggyász, ami alatt nem feltétlenül  laptoptáska vagy retikül értendő. Ennek a részleteit is érdemes elolvasni mielőtt útra kelnénk, nehogy a helyszínen kelljen pótdíjat fizetni felszálláskor egy esetleges félreértelmezés miatt.  Társaságonként eltér, hogy mit, milyen méretben engednek, ezért a kiválasztott cég honlapján lehet ezeket pontosan megtudakolni.

Hogy mit engednek az utastéri csomagba, az is fontos szempont. A folyadékra nagyon figyeljünk, 100 milliliternél nagyobb kiszerelésű zselés, folyékony anyagokat nem engedélyeznek, melyeket a biztonsági személyzet elkoboz. Ezen kívül a fedélzetre fel nem  vihető tárgyak listáját is érdemes átolvasni, hogy biztosak legyünk benne, poggyászunk rendben van, minden követelménynek maximálisan megfelelel.

Ha mégis annyira ragaszkodunk a kedvenc ruhadarabjainkhoz, több pár cipőhöz, hogy összejön egy sokkal nagyobb mennyiség, mint ami az ingyenes megoldásba beleférne, az utastérbe nagyméretű poggyász is felvihető, de ezen felül a gépre is fel lehet adni a bőröndöt. A gépre feladott csomagban már lehet folyadék, azokra a tárgyakra más szabályok vonatkoznak.

Mit kezdjünk a szállás-kérdéssel?

Ma már van rengeteg internetes felület, ahol pillanatok alatt lehet találni lehetőségeket. Azonnal le lehet csapni a legkedvezőbb ajánlatra, és fizetni általában csak a helyszínen szükséges. Ha esetleg változás történik és valamiért mégse jön össze az út, helytől függ, de általában a kért dátum előtt legkésőbb egy héttel még ingyen le lehet mondani. Ezt foglaláskor mindig feltüntetik a visszaigazoló emailben a többi részlet mellett, hogy meddig ingyenes a szállás töröltetése.

Szinte minden városban vannak ifjúsági szállások, hostelek, amik ezeken az oldalakon ugyanúgy elérhetőek, mint a színvonalasabb helyek. Neked csak annyi a dolgod, hogy a büdzsét leszűkíted a legolcsóbbra, hogy elsősorban a pénztárcádnak kedvező helyeket találja meg a kereső. 1 éjszakát  meg lehet úszni 5-7 000 Ft környékén, viszont az ennyire olcsó helyeken csak ágyat kap a vendég és mások is vannak a szobában. De ez nem szabad, hogy gondot jelentsen, hiszen várost nézni, kalandozni megyünk, nem számítanak a szállás részletei. 4-6-10 ágyas szobák szoktak lenni és esetleg, ha valamelyik szobatárssal adódik valami gond, például zavaróan horkol, a személyzet mindig készségesen orvosolja a helyzetet.

Persze saját szobát is lehet egész jó áron kapni, ez várostól függ, mennyire felkapott, a szálláshely hol fekszik, stb.

Nincs kivel menned?

Téged már meggyőztelek, de a barátaidat még nem? Sebaj. Egyedül is ugyanolyan izgalmas -legalábbis saját tapasztalataim alapján-, mintha lenne veled valaki. Ha már eljutottál valahova és majd megmutatod a szebbnél-szebb fotóidat az ismerősöknek, majd bánhatják, hogy visszautasították az ötletet. Viszont a következő helyre már biztosan követni fognak.

Tehát egyedül sincs semmi vesztenivalód. Részemről azért vágtam bele magányosan ebbe az úgymond hobbiba, mert a barátaim pénz-problémákra hivatkozva nem tudtak velem tartani.

Útitárs nélkül szabadabban mozoghatsz, hiszen eleve nem kell dátumot egyeztetni, mindent akkor és úgy csinálhatsz, ahogy szeretnéd. Megnézhetsz bármilyen múzeumot anélkül, hogy esetleg valaki nemtetszését fejezné ki. Néha még jól is esik egy kis magány távol a saját otthonunktól.

Ne hezitálj, kalandra fel! Nem számít, a pikádót a térkép mely pontjára sikerült dobnod, vagy épp melyik várost húztad ki a kalapból, egy a lényeg: a világ csak egy karnyújtásnyira van és mindenkit szeretettel vár!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság