Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bennünk van az X - a DUE-KGB látogatása az X-faktor próbáján

Elérkeztünk az ősz feléhez, de a DUE csapata továbbra sem pihen. 2017. október 21-én a Kulissza Gerilla Brigádnak lehetősége volt bepillantást nyerni az X-Faktor főpróbájába, ahol meglepő, izgalmas és megható pillanatok egyaránt vártak bennünket.

Izgalmas nap elé néztünk: valaki Székesfehérvárról, más egyenesen a Partiumból, Szatmárnémetiből érkezett, hogy ismét találkozhasson a DUE nyári táborában megismert barátaival, ismerőseivel, és persze, hogy a közkedvelt tehetségkutató kulisszái mögé is beleshessen.

A Media Center Campona épületébe belépve hatalmas biztonsági ellenőrzésen estünk át: tilos volt fotózni, este 8-ig szóló titoktartási nyilatkozatot írtunk alá, átvilágítókapukon engedtek át. Amikor bejutottunk a stúdióba, és láttuk az óriási ledfalon világító, emblémaként ismert, öblös, vörös X-et, szinte elállt a lélegzetünk! A színpad és a stúdió is kisebb volt, mint eredetileg gondoltuk, valószínűleg a sok kamerabeállítás keltheti a hatalmas tér illúzióját. Összesen három és fél órát tölthettünk a stúdióban, miközben a fejünk fölött hatalmas, lentről kézzel irányított, óriási rudakra felszerelt kamerák suhantak el. Szerencsére biztonságban voltunk, de néha szinte reflex-szerűen le szerettük volna húzni a fejünket. Hihetetlenül tiszteletreméltó volt a díszletet mozgató személyzet munkája, akik kemény fizikai munkával minden színpadképet legfeljebb 1 perc alatt át tudtak alakítani. Hol egy teljes dobfelszerelést, hol fotelt hoztak és vittek. Lehengerlő volt a fény- és hangtechnika, a szék háttámláihoz lökött bennünket néha a basszus.

Elsőként Berta Dánielt láthattuk a színpadon, aki jó barátja az egyik DUE-s lánynak. Talán nem véletlen, hogy épp neki szurkolunk a legtöbben. Egyszerre csak egy mentor volt a stúdióban, mindig az, aki az aktuálisan színpadon lévő versenyzőt támogatta. A mentorok közül Radics Gigi köszönt kedvesen nekünk. Puskás Petivel volt alkalmam néhány mondatot váltani, mivel mindketten ugyanabba a gimibe jártunk, így volt közös témánk.

Gulyás Roland produkciója közben a színpad szélén felállított csövekből tűz lövellt ki. Bár kb. tíz méterre lehettünk tőle, nekem nagyon jól eső érzés volt, ahogyan melegséget árasztott szét a stúdióban. Rolanddal tudtam azonosulni, miután megnéztem kisfilmjét. Nagyon sokáig én is bezárkózva éltem a szobámban, érzelmeimet ki nem fejezve, magányosan. Számára a mostani dal a feldolgozásról, a kitörésről szólt.

A Szlovákiából érkezett Claudia és Ricco produkciója volt az első megható pillanat, Ricco ugyanis kerekesszékben él. Nagyon tisztelem az olyan embereket, akik sérültségük ellenére meg merik mutatni a tehetségüket. Az énekesek ezúttal is bebizonyították, hogy sikeres párost alkotnak.

Erdős Viola, a legmegosztóbb karakter, egy fiatal, extrém külsejű, kopasz lány, a próbán még nem viselt parókát, ahogyan később az élő showban. A köré tudatosan is kreált polgárpukkasztás volt az egyetlen pont, ami számomra nem volt túl tetszetős. Miközben énekelt, a háttér ledfalán kommenteket láthattunk, melyekben róla vitatkoztak a hozzászólók. Szerintem szomorú, hogy sokaknak azzal telik el idejük, hogy szidnak vagy éppen agyondicsérnek egy általuk személyesen nem ismert embert. Ezt a jelenséget nem kellene kivetítve népszerűsíteni.

A legnagyobb tapsot, ovációt Abaházy-Nagy Lívia kapta. Ő volt az utolsó versenyző, őt már állva néztük, mert a székeinket elkezdték berendezni az élő showra. Egy gyönyörű szép magyar népdalt énekelt. Nagyon sokféle stílust hallhattunk, élvezhettünk ezen a délutánon, mégis a Csitári-hegyek alatt évszázadokkal ezelőttről származó természetes erejétől csordult ki a könnyünk.

A próbaszüneteben volt időm arra is, hogy több, utoljára a táborban látott emberrel váltsak néhány szót. Fél ötkor hagytuk el a stúdiót. A Budatétényre egy óránként érkező vonathoz már nagyon kellett rohannunk. Szerintem a DUE képes megállítani az időt, mert a csodával határos, ahogy 3 perc alatt 5 sötét áruházi lépcsőházon átrohanva odaértünk.

Ha te is részese szeretnél lenni a varázsolgatásnak, akkor gyere el november 17-én fehérgyarmati Médianapunkra, ahol a közösségi oldalakról tudhatsz meg sok információt, november 29-én pedig less be velünk a KGB csapatával a budapesti Átrium színház kulisszái mögé.

Lami Krisztofer

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság