Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kinyílt a világ a 17. DUE Médiatalálkozón, Fehérgyarmaton

Aki nincs fent valamelyik közösségi oldalon, az tulajdonképpen nem is létezik – szokták mondogatni. Tényleg lemarad, aki kimarad? Ma már elképzelhetetlen az élet internet és közösségi oldalak nélkül. De mekkora a közösségi portálok társadalomformáló és befolyásoló hatása?

Milyen veszélyei vannak a közösségi oldalaknak? Kinyílt a világ a számunkra, azonban ha mindent lehet és bármi elérhető, akkor könnyű is elveszni a rengetegben.

KOMMUNIKÁCIÓS VISELKEDÉSI FORMÁK A KÖZÖSSÉGI TÉRBEN címmel sikeresen megtartottuk a DUE 17. Médianapját, amelynek a Bárdos Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont Fehérgyarmaton. A házigazdák a sonkádiak és a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium diákjai - SITI BOGLÁRKA, PANULIN BOGLÁRKA és KELEMEN MÁTYÁS – voltak. Az eseményre több mint 200 fő érkezett, nagy-nagy várakozással. A médianapot ISZÁK TIBOR Sonkád polgármestere és KECSKÉS ISTVÁN, a DUE elnöke nyitotta meg. Mielőtt a meghívott előadók megosztották volna véleményüket a témában, a helyi diákok zongorajátékkal színesítették a programot.

KECSKÉS ISTVÁN, Sportfaktor főszerkesztője, a Blogstar újságírójaelmondta, a blogolás ma már nem csak tematikus oldalakat jelent, a blogolók beszálltak a hírversenybe. Éppen ezért nagyon nehéz, de nagyon fontos a hírek és a blogok között válogatni. A hangzatos címek és a becsapós tartalom kiszűrése idő, de megéri. Kecskés István, mint sportújságíró a diákok kérésére meglepetésvendéget is hozott magával, SZŰCS MIHÁLYT, négyszeres magyar bajnok labdarúgót, hátvédet, egykori FTC játékost, aki a Nyíregyháza sportigazgatója lett. A résztvevők sok-sok izgalmas kérdéssel bombáztak a népszerű futballistát, de Szűcs Mihály jó hátvédként kivédte a kérdéseket és záporoztak a válaszgólok. BEREI DÁNIEL, a DUE Tallózó főszerkesztője, aki egyben a Szeretlek Magyarország szerkesztője arról beszélt, hogy miért jó, vagy miért érdemes olvasni az online felületeket, és persze hogyan. A virtuális tér ura elmondta: - Az olvasók többsége - ahogy ti is - ma már a Facebookon keresztül tájékozódik, olvas cikkeket, ez pedig számos veszélyt hordoz magával, például könnyen futhattok bele álhírekbe. Ezenkívül sok számotokra irreleváns hírrel találkozhattok az idővonalon. Az a tanácsom, hogy tudatosan alakítsátok a falatok tartalmát: olyan tematikus oldalakat kedveljetek be, amiken számotokra érdekes tartalmakkal találkoztok és meg vagytok győződve a médium hitelességéről.

MAGYARNÉ SORBÁN ZSUZSANNA rendőr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság, Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója cyberbullyingról és a „48 órás kihívás”-ról tartott előadást. Többek között megtudtuk, hogy internetes zaklatás alatt értjük, amikor sorozatosan és hosszabb ideig fennálló szándékos sérelem okozás áldozatává válik egy tinédzser az interneten vagy mobilon. Ennek lehet célja a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása. A rendőr százados kiemelte, hogy mind az elkövető, mind az áldozat számára megvannak azok a súlyos következmények, amelyek miatt tuti, hogy nem menő ez a tevékenység. A diákok bevallották, hogy nagy részük tudja, hogy mi a cyberbullying, ezzel kapcsolatban szívesen vállalták mind véleményüket, mind kérdéseiket.

Ezt követően a szabolcsi diákok számára ismertebb vendégek kerültek mikrofon mögé. PAPP ATTILA, a RADIO SOM, műsorvezetője igazi rádiós hangulatot teremtett. SZIROTA JENNIFER, énekes, a RADIO SOM BACKSTAGE műsorvezetője számára sem volt idegen a mikrofon, örömmel népszerűsítette új műsorát, de a gyerekek ösztönzésére énekelt is. HORVÁTH KITTI, a KI MIT TUBE 2015 sztárja, aki maga is Fehérgyarmatról származik, örömmel mesélt arról, hogy van élet a youtube világán túl is. Ma jogot tanul Budapesten, erre ösztönözte diáktársait is. ÉLTETŐ ANNA readerpaparazza egy színes workshopon mesélt arról, hogy milyen fotók kerülhetnek fel a közösségi oldalakra, mik a posztolás, kommentelés szabályai, hogyan készüljenek a profi Instagram oldalak. A médianap zárásaként a diákok örömmel vettek részt a Mobil várhat! fotózáson is. Külön köszönjük a Bárdos Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak, hogy színvonalas zenei játékkal színesítették a programot: HEGYES HANNA NAOMI és HEGYES NELLI ABIGÉL zongorán játszottak, DULA BIANKA, NAGY NIKOLETTA, TÖRÖK EDMOND és SZABÓ PÉTER pedig hegedűt szólaltattak meg.

A hangos-képes összeállítást itt nézhetitek meg.

 

A program a Közösségek határok nélkül - diákújságírók a kisközösségek szolgálatában című, EFOP-1.3.5-16-2016-00279 számú projekt keretében valósult meg.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság