Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Egyedülálló nyári tábor az USA-ban

A Camp Rising Sun egy több mint 80 éve működő 4 hetes nyári tábor, melynek célja a jövő vezetőinek nevelése. A táborban több mint 25 országból vesz részt 60 fiú és lány, ahol is részesei lesznek életük élményének.

A táborban lehetőség nyílik például arra, hogy minden résztvevő a tábor egy-egy napját vezesse, de a tábor szervezői minden lehetséges feltételt biztosítanak arra, hogy a résztvevők megvalósíthassák saját ötleteiket társaikkal együtt. A táborozók rengeteget tanulhatnak egymás kultúrájáról és önmagukról is. A rengeteg élmény, kirándulás mellett szinte másodlagos következmény, hogy a résztvevők elmélyíthetik angoltudásukat. A tábor magyarországi egyesülete minden évben egy fiút és egy lányt választ ki, hogy képviselje Magyarországot a Camp Rising Sunban. A tábor során sok meghatározó barátság születik, amik az összes kontinenst behálózzák, hogy bármerre járunk a világban, mindig számíthassunk egy testvérre.

A 2017-es tábor résztvevője, Szűcs Boglárka így mesélt élményeiről:

„Amikor először hallottam a táborról, ez is egy olyan elérhetetlen lehetőségnek tűnt, amit valaki más szerencsés majd megkap, és soha nem is álmodtam arról, hogy én lehetek az. Így nem meglepő módon elképesztően boldog voltam, amikor megtudtam, hogy engem választottak, és lányként én képviselhetem a tábort. A tábor körül hatalmas nagy volt a titkolózás, de most már látom, hogy jó volt ez, hiszen így saját magam tapasztalhattam meg a hely varázsát, amiről egyébként előtte mindenki beszélt. Ugyanis nem mondták el, hogy mitől olyan nagyon jó a tábor, csak azt, hogy „megváltoztatta az életüket”, és hogy az az élmény „azóta is tart”. És igen, akkor ezek a mondatok nekem is égbekiáltó közhelyeknek tűntek, de rá kellett, hogy döbbenjek, tényleg megváltoztatott. Szóval mi is ilyen jó a táborban? Szerintem elsősorban a mentalitás. A szabadság. Az, hogy nyomot hagyhatsz magad után. Hogy a világ legelképesztőbb embereit ismerheted meg, és nem csak azt gondolod, hogy barátok vagytok, hanem egy nagy család, akikhez utána ragaszkodhatsz. És mikor egy országról beszélsz utána, az onnan származó testvéred fog eszedbe jutni, és a tudat, hogy ha netán odatévedsz, tárt karokkal fogad. Nem mellesleg az önbizalmamat és nyelvtudásomat is akartam fejleszteni, és bár ott nem éreztem, de azóta sokkal magabiztosabb lettem. És sokat tanultam a világról, az emberi kapcsolatokról, kultúrákról és nyelvekről, és nem utolsósorban magamról. Órákig tudnám mesélni, hogy mit készítettünk, hogy mennyi fontos dolgot tudtunk megosztani egymással, vagy csak egyáltalán azt, hogy most mennyire várom, hogy újra találkozzunk egyszer. De úgy gondolom, hogy ezt megélni kell ahhoz, hogy tényleges megértsük a szépségét az egésznek. Szóval bátorítok mindenkit, hogy ne féljen jelentkezni, megéri egy ilyen világméretű közösségbe tartozni.” (Szűcs Boglárka, Clinton, 2017)

Egy közösség, ahol kibontakozhatsz és önmagad lehetsz, és nem csak magadat, hanem 60 külföldi kortársadat is megismerheted.  Jelentkezz, ha 2001 és 2003 között születtél! Részletek a www.risingsun.hu-nvagy az amerikai alapítvány honlapján: www.lajf.org.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság