Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

TESTVÉR TESTVÉRNEK FARKASA

2017. november 29-én, szerdán a DUE Kulissza Gerilla Brigád csapata ismét egybegyűlt, hogy beleshessen a budapesti Mechwart Liget közelében lévő Átrium Színház kulisszái mögé.

A magánszínházban először körbevezettek bennünket, majd megnézhettük a Vaknyugat című kortárs darabot, amellyel a színház 2012 végén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.  Összefogalva: szobrocskák, chips és háború minden mennyiségben.

Zsedényi Balázs, a Kultúrbrigád ügyvezetője először a színpadra kísért fel bennünket, ahol éppen a díszleten dolgoztak a színház munkatársai. Most, az ötvenkilencedik előadáson is mindennek ugyanott kellett lennie, ugyanúgy kellett kinéznie, hajszálpontosságú tervrajzok alapján. A darab egyik főszereplőjével is találkoztunk. Vigyáznunk kellett - a szűk térben csövek, lépcsők és sötétség fogadott bennünket - nem könnyű feljutni a világot jelentő deszkákra.

Megtudtuk, hogy szinte mindig teltházasak az előadások. Magánszínház révén az intézmény nem kap állami támogatást, így a nézők bevételeiből kell mindent fenntartaniuk. Ha egy darab nem kellőképpen népszerű, sajnos le kell venniük a műsorról, hiszen nincs annyi profitjuk, hogy továbbra is játszhassák. Az első emeleten járva kortárs képek kiállításának is szemtanúi lehettünk. Alföldi Róbert egy másik művészeti ágban is jeleskedett, az ő festményeit láthattuk ezúttal. Úgy tervezik, havonta újabb művészek munkáit mutatják majd be.

A színházi titkok megismerése után az előadás is elkezdődött. A kétfelvonásos Vaknyugat című darab sokunkra hatással volt. Az első felvonás vígjátékibb elemei után a második felvonásban egyre sötétebb tónusok, egyre erősebb érzelmek, egyre nagyobb tragikum jelent meg. A történetben mindössze négy szereplő jelenik meg. Két testvér, Coleman és Valene (Ficza István, Rétfalvi Tamás) egy ír falu szélén élnek, egyfolytában civakodnak. Egy nap egyikük véletlenül lelövi apjukat vadászpuskájával, ezután változik meg minden a kis házban. A két primitív és gyerekes testvért az alkoholista Walsh atya (Alföldi Róbert) és egyikük barátnője, „Kicsilány” (Mészáros Piroska) látogatja egyedül, a külvilággal csupán ennyi a kapcsolatuk. Valene rögeszméje a szentek szobrocskáinak faragása, Colemané a folyamatos chipsevés – tulajdonképpen saját önigazolásukon és egymás kölcsönös gyűlöletén kívül nem tudnak mással foglalkozni. Megállíthatatlanul szidják és bántják egymást: csak annak érdekében tesznek erőfeszítéseket, hogy a másikat valami rossz érje. Legyen szó egy szerelem megtorpedózásáról, vagy egy kedves háziállat megmérgezéséről. Walsh atya néhány látogatása után azonban morális dilemmával szembesülnek: az apjukat megölő fegyver nem véletlenül sült el, a hevesebb természetű Coleman szánt szándékkal húzta meg a ravaszt.

Walsh, bár egy folyamatosan káromkodó, alkoholista pap, aki még saját hitét is válságban érzi, egyedüliként szólal meg az alapvető emberi értékek és a békesség, a megbocsátás mellett. A darab legmorálisabb karaktere érzi a szavak és tettek súlyát: a két testvér viselkedésének megváltozásáért az első felvonás végén önkezével vet véget életének.

Hiába azonban a shakespeare-i jellem: öt századdal később a világ kifordult önmagából, nincsenek igazi tragikus hősök, mert tettükkel már semmit sem tudnak elérni. A fogyasztói társadalom és az archaikus világ határán élő testvérpárt nem hatja meg a búcsúüzenet. Bár a második felvonás szinte teljesen a kettejük párviadaláról szól. Walsh üzenete nem jut el tudatukig. A sokszor dehumanizált állapotú testvérek azonban a gyűlöletben össze is forrnak: nem tudnak egymás nélkül élni, mert magányosak, senkijük sincs kerek e világon. Végső soron egymásban találták meg életük értelmét.

A Vaknyugat elkalauzol bennünket egy világba, ahol az eskü nem számít, ahol a részvét megszűnik, és ahol csak az „én” létezik, mint társadalmi fogalom. Hogy van-e feloldozás, nem tudhatjuk. A darab legutolsó, nagy jelenetében, ahol egy fegyver is elsül, a végszó Walsh atya neve. A szerző tehát nyitva hagyja a testvérek további életének kérdését.

A DUE-KGB legközelebb december 13-án vár programjával. Ha december 10-ig regisztrálsz a due@due.hu e-mail címen , megnézheted velünk az 1938-ban épült Kassa-Trip hajót a Batthyány téren. Gyere el, megéri!

(Lami Krisztofer)

Kapcsolódó hírek

Égigérő fű - Filmajánló

"Csak az a szép zöld fű, az hiányzik majd nagyon”. A nyugdíjba vonuló parkőr, Poldi bácsi egy tipikus hetedik kerületi bérházban lakik, a Paripa utca 4. szám alatt: a körfolyosón zajlik a lakók élete, szinte minden nyilvánosan, a szomszédok nem zárják ki egymást az életükből."

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság