Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kincsem - Filmajánló

A tavalyi év, de nem csak a tavalyi év, hanem a rendszerváltás utáni magyar filmgyártás legnagyobb sikere volt a magyar csodaló története. Több mint 500 ezren látták, és ezt ezen a filmen kívül csak öt film mondhatja el magáról.

Maga főszereplő: egy Magyarországon tenyésztett, angol telivér szülőktől származó versenyló, a csodakanca, amit Európában csak Hungarian miracle-ként emlegettek. 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Ez a ló volt az, írja Krúdí Gyula, „aki fellelkesítette a magyar urakat, hogy a csodakancához hasonló paripákat tenyésszenek, amelyekkel majd öregbítsék a magyar lónevelés hírnevét, végig az egész világon. A Majthényi Izidorok, a Baltazziak, Zichy Béla grófok, Dréher Antalok, Springer Gusztávok, Teleki László grófok, Apponyi Antalok, Geist Gáspárok, Luczenbacher Miklósok, a Rothschildok, a Sigrayak, Wenekheimek, Esterházyak, Harkányiak, Rohonczyak, Szemerék voltaképpen azért neveltek csikókat az utolsó ötven esztendőben, hogy utolérjék ama legendás Blaskovich Ernőt”.

Kapcsolódó hírek

Coming out - filmajánló

A film címe magyarul annyit jelent: előbújás, önfelvállalás, és általában arra a helyzetre használjuk, amikor valaki felvállalja, hogy a saját neméhez vonzódik.

Csak a szél - Filmajánló

A 2008-ban és 2009-ben elkövetett úgynevezett cigány-gyilkosságok előtt rasszista indíttatásból csak a második világháborúban öltek meg embert Magyarországon. Csupán azért, mert más a bőrszíne.

Brazilok - Filmajánló

A film elején az Egerhez közeli Noszvaj barlanglakásait látjuk. Itt, elég nagy nyomorban, még ma is élnek romák, földpadlós kunyhókban. Bár a barlanglakások többsége ma már látványosság.

Taxidermia - Filmajánló

A film címe magyarul annyit jelent: halott állatok kipreparálása, ám a tulajdonképpen szkeccsfilmnek, vagyis összeillesztett rövidfilmekből, egymásra ható rövidfilmekből álló filmnek is tekinthető Pálfi György műnek csak az utolsó epizódja szól valóban egy preparátorról.

Üvegtigris - Filmajánló

Rolling gag-nek azt nevezzük, amikor egy szereplő újra és újra elismétli ugyanazt a poént. Ez az egyszerű fogás remekül alakítja a karaktert, hiszen a visszatérő mondat miatt azonnal azonosítani tudjuk.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság