Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csínytevés vagy bűncselekmény?

Csínytevés vagy bűncselekmény? Hol a határ? Elindult a NE DŐLJ BE! bűnmegelőzési vetélkedő, amely játékos formában hívja fel a figyelmet a fiatalokat érintő veszélyekre és a megoldási lehetőségekre.

István bezárja az osztályterembe Anikót, így akarja őt megtréfálni. Szerinted ez bűncselekmény, netán egy jó kis tréfa, amin lehet nevetni? Sérti a személyi szabadságot? István megúszhatja egy fegyelmi eljárással? Válaszok a www.nedoljbeteszt.hu oldalon.

Kecskés István, a DUE elnöke a BonumTV Délelőtt című magazinműsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miért érdemes a teszt 20 kérdésének megválaszolása.

https://bonumtv.hu/ne-dolj-be-kecskes-istvan/

Kossuth Rádió, Napközben:

Műsorvezető: - Visszavetheti a bűncselekmény elkövetésétől, megfontoltabbá, tudatosabbá teszi az ifjakat egy ilyen teszt?

- Az az elsődleges, hogy minél több információt juttassunk el a fiataloknak és minél többször beszélgessünk azokról a témákról, amelyek érintik őket. A Ne dőlj be! nemcsak egy teszt, ez egy programsorozat. Sok-sok olyan témát mozgatunk meg, amelyekre egyébként a teszt során választ is kapnak a játékosok. Tehát érdemes ellátogatni a DUE honlapjára és megnézni, hogy melyek azok a Ne dőlj be! programok. Korábban már ellátogattunk az Engedj be vámpírdrámára, vagy a Megadom magam előadásra. A projektvezető kiemelte: - Fontosnak tartom, hogy bekapcsoljuk a szülőket, illetve a pedagógusokat, hogy együtt töltsék ki a tesztet a diákokkal, vagy a gyerekekkel. A közös tesztelést követheti egy bizalmi beszélgetés, amit utána tovább tudnak vinni. Tehát nemcsak fiatalokat érjük így el, hanem azt gondolom, hogy a pedagógusokat is, mindenképpen – mondta Illényi Évi, a DUE NE DŐLJ BE! Bűnmegelőzési tesztjének projektvezetője.

A beszélgetésbe bekapcsolódtak a Zöld Kakas Líceum Mentálhigiénés Szakgimnázium, Gimnázium és Általános Iskola diákjai, többek között úgy látják: - Igazából ebben az iskolában nem bántunk senkit, szóval ez nem probléma. Nincs olyan, hogy akkor ő most drogozik és akkor őt bántjuk. Hanem mondjuk, megkérdezzük mi a probléma, mi történt veled, miben tudunk segíteni? Szóval nem kezdjük el egyből piszkálni.

Riporter: Közösségi média, milyen hatást gyakorol? - Nagyon sok olyan van, hogy Facebook-on vagy az interneten bántják egymást, kiposztolnak egymásról olyan dolgokat, amit mondjuk nem kéne. Ez nagyon sok fiatalnak, igazából lelki traumát okoz szerintem - mondta egy másik diák.

A teljes műsor meghallgatható itt.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság