Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Rekordot döntött a filmteszt

A DUE Médiahálózat és a Magyar Nemzeti Filmalap közös szervezésében 2018. február 28-án rendezték meg a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak című verseny középdöntőjét és döntőjét a budapesti Akvárium klubban.

A rendezvényen a DUE Médiahálózat tesztjeinek történetében soha nem látott számú versenyző jelent meg, akik izgatottan vágtak neki a nagy feladatnak. A magyar filmek szerelmeseit az exkluzív nyeremények mellett számtalan egyéb program is várta a helyszínen.

Bár az év egyik leghidegebb napja volt e késő februári szerda délután, az Akvárium Klub előtt és az Erzsébet téren több tucatnyian gyülekeztek – mindnyájan a Filmtesztre érkeztek. Izgatottan latolgatták lehetséges eredményeiket, illetve a filmeket, amelyek a tesztlapon szerepelhetnek.

A DUE Médiahálózat alelnöke, Szayly József szerint már a játék első, online fordulója is előrevetítette a Nagy Magyar Filmteszt végül beigazolódó sikerét. Elképesztően sok, 17.000 fiatal döntött úgy, hogy próbára teszi tudását a magyar filmekkel kapcsolatban, és végül közülük 460-an be is jutottak a középdöntőbe. Az alelnök szerint nem csak a fődíj, az IPhone 8-okostelefon megnyerése volt az egyetlen célja az ideérkező sokaságnak, hiszen a filmteszt fordulók után megismerhető helyes válaszok mindenki számára tartalmaztak hasznos információkat az egyre népszerűbb magyar filmekkel kapcsolatban. Nem csak az alkotások, hanem a filmkészítés határterületeinek világába is belepillanthattak az érdeklődők: kaszkadőrök, műseb-készítők, casting-szervezők meséltek a mozifilmek világáról. Ezek mellett hennatetoválás és zenei kvíz is várta az érdeklődőket.

Lóránt, aki egy kiskunmajsai gimnáziumból érkezett azt mondta, a DUE Tallózó hasábjait olvasva találkozott először a filmteszttel. Nem csak az értékes nyeremények kecsegtették, hanem az is, hogy megismerje a DUE Médiahálózat világát. Zsuzsi és párja, akik Dabason laknak, mindketten kitöltötték a tesztet, és végül Zsuzsi be is jutott a középdöntőbe. Kérdésünkre válaszolva elmondta, nem a döntőbe jutás volt a cél számára, hanem, hogy próbára tegye saját tudását. A hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója, Hanna szórakozást és egyben ismeretszerzést várt a teszttől és az egyéb programoktól.

Nem véletlen a megkérdezettek lakhelyének sokszínűsége: Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója szerint a 460 döntőbe jutott fiatal közül csupán 20% érkezett Budapestről. 30 százalékuk nagyobb vidéki városból - például Szegedről, Debrecenből, Győrből - érkezett a Filmteszt döntőjére, míg legnagyobb részük, 50%-uk kisebb vidéki falvakban él. Havas Ágnes szerint ez biztató eredmény a Filmalap munkatársai és vezetői számára, hiszen ez alapján a magyar filmeket az ország legkisebb szegleteiben is ismerik és szeretik.

A középdöntő két órakor kezdődött. A 40 perces forduló után derült ki, hogy ki az a 24 szerencsés fiatal, aki továbbjutott a döntőbe, amely az Akvárium Klub nagyszínpadán játszódó izgalmas versenyfeladatokból állt. A középdöntő 21 alapkérdésből és 3 technikai jellegű kérdésből állt. Leginkább 2000 után készült filmekkel kapcsolatos kérdések szerepeltek a tesztlapokon, de olyan klasszikusok is terítékre kerültek, mint a legendás Bacsó Péter-film, a Tanú, vagy éppen a Megáll az idő. Mivel a tesztkérdések leginkább a filmben történő eseményekre fókuszáltak, így ha valaki nem látta ezeket a filmeket, nehezen tudott rá választ adni. Sok játékos azt mondta, az első fordulóhoz képest némiképp könnyű kérdések kerültek a középdöntőbe.

A nagy létszám miatt természetesen a pontegyenlőségre is gondoltak a kérdéssor szerkesztői: az alapkérdések után technikai kérdések következtek, mely során a filmkészítés műhelytitkai kerültek terítékre. A játékosok megtudhatták, mi a peplum ruha, ki a best boy egy stábban, illetve azt is, mi a fahrt kameramozgás. A 9 technikai kérdésre már csak a filmek legnagyobb szerelmesei tudhatták a választ.

A középdöntő eredményhirdetését az Akvárium Klub nagyszínpadán hallhatták az izgatott diákok. A műsorvezető a Megdönteni Hajnal Tímeát és a Tóth János ismert sztárja, Szabó Simon volt. A legjobb huszonnégy játékost felhívták a színpadra. Ezután Kecskés István, a DUE Médiahálózat elnökének köszöntője következett. A siker okozta nagy meglepetés után egy szusszanásnyi idővel következett az újabb forduló: a huszonnégy játékos közül egyszerre 4-4-et hívtak a színpad szélén elhelyezett pultokhoz. Szabó Simon kérdéseket tett fel nekik, és aki tudta a választ, megnyomott egy pulton elhelyezett gombot. A beépített időmérő segítségével a leggyorsabb válaszoló válaszolhatott az első kérdésre, majd mindegyikük sorra került. A hatszor négy fiatal közül a legjobb, legtöbbször helyest választ adó hat a legvégső döntőben mérhette össze tudását. A kiesetteket némiképp kárpótolta a döntőbe jutottaknak kiosztott ajándékcsomag.

Az első helyezett Tóth Béla lett, így övé lett az újdonsült IPhone 8 telefon. A legjobb diák filmértőnek Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója adta át a díjat. Béla, a filmzseni a mobil segítségével akár saját kisfilmjeit is leforgathatja! Természetesen a második és a harmadik helyezettek sem távoztak üres kézzel: Örökös-Tóth Lajos és Kókai Roland egy-egy Samsung Galaxy A3-készüléket kaphattak kézhez. A díjakat Ónódi Eszter és Thuróczy Szabolcs adták át. A döntőben ötödik helyezést ért el a DUE médiatáborainak rendszeres látogatója, Adamcsik Tamás. Meglepődött eredményén, mivel az online tesztnek komolyabb ambíciók nélkül vágott neki. Persze azt is elárulta, nagyon örül a nyereményének, amely két belépőjegy a Korda filmstúdióba és egy könyv. Úgy vélekedett, a középdöntőhöz képest a döntőben már kifejezetten nehéz kérdések voltak, nagyjából a felére tudott volna helyes választ adni.

A tesztírók kísérői sem unatkoztak: a klub Kistermében a Magyar Nemzeti Filmalap által 2017 végén ingyenesen közzétett rövidfilmekből vetítettek le néhányat a szervezők. A közönség többek között Rufusz Ferenc A légy címet viselő, 1981-ben Oscar-díjat nyerő alkotását is láthatta, de felcsendültek a hetvenes évek legnagyobb slágerei és Gusztáv rajzfilmfigurája is megelevenedett. Természetesen a mai magyar filmek is szóba kerültek a vetítés után. Balog Péter, a Lánchíd Rádió és Hegyi Vivien, a székesfehérvári Táska Rádió műsorvezetői interaktív beszélgetést folytattak a közönséggel, illetve a színpadra hívták Lami Krisztofert, a DUE Médiahálózat diákújságíróját, aki a rövidfilmek már elhunyt rendezőinek nagy műveiről beszélt. A közönség soraiban akkor lett a legnagyobb zúgás, amikor A Viszkis című film került szóba: kiderült, hogy a nézőtéren ül egy rendőr is, aki a kilencvenes években üldözte a híres bankrablót. Felmerült a kérdés: vajon sztárnak tekinthetünk-e egy bűnözőt, megérdemli-e, hogy filmet készítsenek róla?

Ezután ismert youtube-os vloggerekkel kezdődött pódiumbeszélgetés: Simonffy Peti, a CultureGeeks, Ungdani és a BroadTest csapata többek között tanácsokat adtak a jövő vloggereinek, és beszéltek arról is, ők milyen lehetőségeket látnak ebben a műfajban. Ugyanakkor elmondták, a jó minőségű vloggerkedés költséges feladat, de a rajongók szeretete ebben sokszor kárpótolja őket.

Mindeközben az Akvárium klub halljában Debreczeny Csaba, a beugró színésze tartott előadást a castingok világáról. Izgalmas történetek hangzottak el arról, mit művel egy profi színész egy új film szereplőválogatásán, és hogyan keresik szereplőiket a legjobb magyar rendezők. A Valami Amerika 2001-es első részének castingját le is vetítette az érdeklődőknek. Elképesztő, de van olyan színész, aki csak most, 17 évvel később kapott szerepet a film harmadik részében!

A nap megkoronázásaként valamennyi érdeklődőnek levetítették a már most nézettségi rekordokat döntögető Valami Amerika 3. című filmet, melyben a három testvér kalandjai ezúttal egy rejtélyes bélyeg körül forognak, és bizony, ezúttal a börtönt sem ússzák meg. Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc, Oroszlán Szonja – ezúttal többek között Stohl Andrással és Thuróczy Szabolccsal kiegészülve –a trilógia befejező részében sem okoztak csalódást.

Az eseményen készült filmet itt nézheted meg.

(Lami Krisztofer)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság