Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Iszap - megérkezett a DUE-s segély

Megérkezett a DUE és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segélye Devecserbe, az iszapömlés miatt bajba került Gárdonyi Géza Általános Iskolába. Az intézmény diákrádiója egyesületünk tagja. Helyszíni tudósítás.

Egyesületünk részéről Herczeg Zsolt vette fel a kapcsolatot Bajók Józsefnével, az iskolai diákrádió patronáló tanárával, miután adatbázisunkból kiderült, hogy az intézmény a DUE Országos Iskolarádió Hálózatának tagja. A tanárnő gumicsizmát, védőmaszkot, védőruhát és fertőtlenítéshez ecetet kért.

Herczeg Zsolt megkereste a Magyar Máltai Szeretetszolgálat két ügyvezető alelnökét, Vecsei Miklóst és Győri-Dani Lajost. Nekik köszönhetően a DUE kezdeményezésére a segélyszervezet pénteken útnak indított Dunaföldvárról Devecserre, az általános iskolához egy furgont gumicsizmákkal, védőmaszkokkal és ecettel.

Az iskolában ugyan csak a sportpálya egy részét öntötte el a közeli timföldgyár tározójából származó, maró hatású vörösiszap, az iskolába járó gyerekek közül azonban többen a katasztrófa károsultjai, sőt kórházban lévő sérültjei közé tartoznak - mondta el Eszterhainé Fatalin Ilona igazgatónő a DUE küldöttségének.

Az iskolában a tragédia ötödik napján sem kezdődhetett meg a tanítás, mert a szülők nem engedték el otthonról a gyerekeket, akikkel ottjártunkkor a katasztrófavédelem pszichológusai beszélgettek. A tanári kar tagjai napi két-három órát alszanak: az intézmény a napokban átmeneti szállásként és a mentésben dolgozók menzájaként is helyt áll.

Önkénteseink az egyesület további segítségét is felajánlották: a jövőben valószínűleg médiafoglalkozást tartunk az iskolában, és közösen megvizsgáljuk a tagdíjelengedés, illetve kedvezményes táborozás lehetőségét. Kecskés István DUE-elnök felajánlotta, hogy családjával az őszi szünetben egy gyermeket befogad egy kis pihenésre, kikapcsolódásra a Pest megyei Halászteleken.

A település állapota az iszappal elöntött mintegy háromszáz ház környékén túlzás nélkül elképesztő. A táj marsbéli, amit tovább erősít a vegyvédelmi ruhás, védőmaszkos emberek és a katonai egységek által tisztított utcákat lezáró géppisztolyos rendőrök látványa. A levegőben katonai helikopterek köröznek.

Czeidli József több mint ötven éve él Devecserben. Tanár, helyi képviselő és újságíró. Azt mondja, a devecseriek már kezdenek megnyugodni, de nagyon félnek az iszap hosszú távú káros hatásaitól. Nem hiszik el, hogy később nem betegszenek meg az iszaptól, és abban is kételkednek, hogy a veszélyes anyagot valaha isel tudják takarítani.

Az iskola portása, Győri Csaba a házát és autóját siratja. Ő is azt mondja, hogy végleg elhagyja Devecsert.

A DUE Médiahálózat minden tagját, illetve azok szüleit arra kéri, hogy lehetőségeik szerint segítsék az Ajka környéki ökológiai katasztrófa károsultjait. Ajánljuk a Nemzeti Segélyvonalat a 1752-es telefonszámon és a Magyar Vöröskereszt 1749-es számát.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság