Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Szent-Györgyi Albert lélekben velünk volt az idei sajtófesztiválon

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete 2018.05.11-én ismét megrendezte nagy sikerű rendezvénysorozatát, az Ifjúsági Sajtófesztiválját, melynek keretein belül a Szent-Györgyi Albert sarok, egész napos megemlékezést tartott, illetve előadások, aktivitások is helyet kaptak a programban.

Az egész napos fesztiváli kavalkád közepette az érdeklődők kivetítőkön tekinthettek meg Szent-Györgyi Albertről szóló kisvideókat, megismerhették munkásságát és képekben láthatták életének fontosabb szakaszait.

Kiemelten népszerű előadók meséltek Szent-Györgyiről. Köztük volt Balogh-Tanács Hajnalka, aki a Goodwill Pharma Kft, azaz a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat Alapító Intézmény munkatársa. Beszélt a díjról, hogy miért is alapították, mi alapján kerülnek ki a jelöltek és hogyan választják ki a díjazottakat.

Hádinger Nóra agykutató – A gondolattól a felfedezésig címmel tartott előadásában sok mindenre felhívta a figyelmet, többek között arra, hogy érdemes küzdeni, tanulni és harcolni az álmainkért. Sokszor a legapróbb ötletek hozzák a legnagyobb áttöréseket. Szent-Györgyi életének azon szakaszán is végigkalauzolta az érdeklődőket, hogy mi inspirálhatta a Albertet amikor a C vitamint felfedezte. Érdekfeszítő és izgalmas előadás volt, hiszen egy agykutató egészen más szemszögből közelíti meg egy ember gondolatait, tetteit, tudását és hozzáállását a tudományokhoz.

Őt követte Rimaszombati Fruzsina, napjaink egyik legnagyobb tehetsége, aki biokémikus és nem mellesleg a kalóriaszegény sör feltalálója. Fiatal kora ellenére nagyon eltökélt és határozott elképzelései vannak a jövőt illetően, Szent-Györgyivel abszolút azonosulni tudott és végigvitte azt a gondolatmenetet, miszerint milyen is Szent-Györgyi felfedezésének hatása napjainkban. Hozzátette, hogy a C-vitamin nem csak antioxidáns és beszélt arról is, hogy a C-vitamin patobiokémiája mit rejt magában. Mennyi mindent gyártanak már napjainkban ami C vitamint tartalmaz és miért is elengedhetetlen napjainkban ez a nagyszerű felfedezés.

Köreinkben üdvözölhettük még Czikkely Mártont is, aki Pál Csaba antibiotikumrezisztencia-kutató kiváló tanulója. Marci a pedagógiai részt vette célba, hogy milyen lehetett Albert mint pedagógus.

Gózon Ákos az Élet és Tudomány népszerű hetilap főszerkesztője pedig a Tudományos témák megjelenítéséről beszélt a médiában, miért is fontos a publikáció, milyen is a jó publikáció, Szent-Györgyi életének azon szakaszában, amikor felfedezte a C vitamint hogyan is tudatta ezt az emberekkel, milyen forrásai, lehetőségei voltak akkoriban erre.

Egész nap az érdeklődők Szent-Györgyi Albertre emlékező kérdőíveket töltögethettek, megnézve ezzel, mennyit is tudnak róla és az életéről. A fiatalabbak memóriajátékban tehették próbára egymást.

Továbbá a Tudományos újságírók klubja is említést tett a kiválóság kutatásairól és arról, hogy hogyan is lehetne a mai világunkban online és print formában reprezentálni azokat.

Elmondhatjuk, hogy méltán népszerű programrésze volt ez a fesztiválnak és bebizonyosodott, hogy az érdeklődőket nem csak a sztárok és vloggertalálkozók, hanem igenis a tudományos és érdekes programok is legalább annyira vonzották.

Büszkék vagyunk rá, hogy a program megvalósult és sokak örömére kreatív programelemekkel is színesítettük azt, hogy kicsik és nagyok is élvezzék az aktivitásokat.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság