Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

"Irány a moziba be!"

A 3. Európai Art Mozi Nap keretein belül megtekinthettünk 2 magyar filmet, melyek novemberben, azaz a következő hónapban fognak kijönni. A magyar filmipar nemrégiben csak úgy ontja magából a jobbnál jobb filmeket, ezek sem kivételek ez alól.

Egy nap

A történet a mai magyar valóságot mutatja be egy édesanya napján keresztül. Anna 3 gyermekét neveli egy budapesti bérházban. Legnagyobb fia, Simon, iskolás, tipikus kiskamasz. Elhagyja a cuccait, csak a videójátékokról képes beszélni, már készségesen emlékezteti anyukáját, ha valamiben nincsen igaza. Középső gyermeke, Sára, óvodába jár. Meglehetősen izgága, állandóan beszél, csintalankodik. Márkó, a legkisebb gyermek pedig még egészen fiatal, a bölcsődében van, amíg anyukája egy nyelviskolában tanít. Ha gyermeknevelés és a pénzügyi gondok még nem lennének elegek, Anna rájön, hogy a férje megcsalta az egyik munkatársával, Gabival, aki a film első jelenetében elhívja Annát iszogatni, hogy megbeszéljék a dolgot.

Az a legjobb ebben a filmben, hogy könnyen befogadható. Az egész olyan, mintha a stáb beköltözött volna a családhoz egy napra. Semmi utalás, furfangos montázs, nyíltan közli a nézővel a mondanivalóját. Egyszerűen kijelenti rá, hogy művész film nem lehet, ugyanakkor a kameramozgás és a zenék, a történet idővonala teszi mégis azzá.  Ez a film nem csak az anyukáknak, hanem minden magyar embernek szól, hiszen valamilyen úton-módon mindannyian találkozunk a filmben szereplő jelenetekkel, amik sokszor humorosan vannak tálalva, így nem maradnak bennünk nyomasztó érzelmek, csak egy rakás gondolat. Ezért is ajánlott mindenképpen olyan emberrel elmenned november 8-a után Szilágyi Zsófia filmjére, akivel után meg tudod beszélni a látottakat. (Azok nézzék meg, akik hosszú távon is viselik a gyerek zsivajt és a realisztikus ábrázolást – a szerk.)

Ruben Brandt, a gyűjtő

Ez az animációs film már egy pár fokkal meredekebb, mint az előző mű. Egy magyar-szlovén koprodukcióról van szó, amit Milorad Kristić rendezett. Már műfajából ami,- film noir (tipikus krimi eseményeket bemutató mű), thriller és dráma.

Ruben Brandt egy világhírű pszichológus, aki művészetterápiával kezeli betegeit. A hackerhez, a besurranóhoz és a nagypofájúhoz még csatlakozik egy kleptomániás is. A páciensek hamar rájönnek, hogy a doktoruk is problémákkal küzd, melyek rémálmok formájában jelennek meg. Úgy döntenek, hogy a doktor saját módszerével, a műkincsek erejével segítenek Rubennek.

Az egész film szürrealista stílusa néhol ijesztő és nyomasztó, de semmi komolyabb lelki sérülésre nem kell számítani, ahogy azt a 12-es korhatár is mutatja. Az animáció legjobban a művészetek szerelmeseinek ajánlott, hiszen a konkrétan említett festményeken túl még ezernyi apró, csak egy futó pillanatra feltűnő utalás tarkítja a történetet. Példának okáért, több helyen a figurák meglévő képzőművészeti stílusban vannak megelevenítve. Ezen kívül Cári Gábor filmzenéi nemcsak film-klasszikusoktól átvettek, hanem kontextushűek is maradnak mind a 96 percen át. Azok, akik nem annyira jártasak a festményekben, mint mi, az első megtekintés után (vagy még előtte) rákereshetnek a stáblistában található művészeti referenciákra. Így még jobb lesz az élmény, sőt, a barátokkal lehet versenyezni, hogy ki talál meg többet! Azonban nem csak emiatt érdemes időt szánni erre a műre. Egy akciófilmről beszélünk, ami végig feszültségben tart, egyedi grafikája pedig rabul ejt. Ez egy tipikusan többször megnézendő film, hiszen az első alakalom után több elmélet is kavarog az ember fejében, amiket be kell bizonyítani, vagy éppen megcáfolni! November 15-én kezdik el vetíteni a mozik, addig érdemes összeszedni a társaságot, hiszen ezt is meg kell beszélni, amint kiléptetek az ajtón.

Ha a képekre kattintotok, akkor láthattok egy kis kedvcsinálót :) Jó filmezést!

Niks

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság