Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kalandor: Japán

A felkelő Nap országa.Igen, jól olvastad. A Felkelő Nap országa, alias Japán. Színesebbnél színesebb, furcsábbnál furcsább dolgokra asszociálunk, amikor meghalljuk ezt a nevet. De vajon ezek hiteles gondolatok, vagy csak felszínes sztereotípiák? Tematikus rovat, start!

Ez a rengeteg tradícióval rendelkező ország a térkép jobb oldalán, Kelet-Ázsiában helyezkedik el. A szigetországot a Japán-tenger, Ohotszki-tenger, a Csendes-óceán és a Kelet-Kínai-tenger öleli körül. 6852 szigetből áll, melyek összterülete 377 972 km2. Ezek közül a legnagyobbak (és talán legnevesebbek is) Hokkaidó, Honsú, Kjúsú és Sikoku. Az államforma monarchia, ami lévén egy ember, név szerint Akihito császár áll az ország élén. Japán 125. császára több újdonságot is mutatott az országnak. Ő volt például az első uralkodó, aki televízión keresztül küldött üzenetet a népének. Ezt a fukusimai katasztrófa után tette. Szintén újított, amikor hazánkba utazott 2002-ben és a népével is próbál közvetlenebb kapcsolatot kiépíteni.

Mindezekkel szemben azonban nem újdonság, hogy a Felkelő Nap országaként is emlegetjük Japánt. Vajon ez az elnevezés honnan ered? Az ő írásjeleikkel leírva 日本. Az első jel, azaz kanji napot (日) jelent, míg a második eredetet (本). Ez kimondva Nihon vagy Nippon. Érdekes, igaz? Nem ez az egyetlen, ami Kelet-Ázsia szélén olyan érdekes. Japán rengeteg izgalmas, számunkra szokatlan dolgot rejt. Közéjük tartoznak például a gésák. Olyan hölgyek jutnak eszünkbe a szóról, akik színpompás kimonót viselnek, arcuk sápadt, akár a Hold és sokszor legyezővel vannak ábrázolva. Mégis, ha egy pillanatnál tovább gondolkodunk rajta szinte ötletünk sincs, hogy mi a szerepük a társadalomban. Vagy vegyük az ételeket. Hiszen egy ország kultúrájának szerves része a gasztronómia.

A szusiról a legtöbb ember már hallott, hozzá hasonlóan a mocsi is igen elterjedt. Ismert még a szaké is, de rengeteg ételt sorolhatnék még, ami jellegzetesen japán. Sok dolog van, ami beleillik az előbb említett „halmazba”, napnyugtáig sorolhatnám őket. Az összeset leírni nem tudom, de kedves Olvasó biztosíthatlak, hogy párat igenis bemutatok. Ezek között biztosan szerepelni fog néhány érdekesség a művészetekről, megemlítem a szamurájokat és mesélek majd egy könyvről is. Az előbb felsoroltakon kívül még sok érdekes témát fogok kifejteni az elkövetkezendőkben, hogy Japán közelebb kerülhessen a távol keletről.

(Vida Zsanka)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság