Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Sztárok és prevenció az Almássy téren

Sikeresen lezajlott a DUE IV. Diák-médiafesztiválja és a Médiaismeret Konferencia 2004. szeptember 24-én. A résztvevők száma és a visszajelzések alapján népszerű előadásokon és beszélgetéseken vettek részt a diákok és tanárok.

Az Almássy téri Szabadidő Központban több mint 250-en gyűltünk össze pénteken kora délután. A megnyitó után Holló Márta beszélgetett a diákokkal és egy igazi jó hírt mondott: szerinte vége a sokkoló képekkel operáló televíziózásnak, mert a nézők már nem vágynak arra, hogy a katasztrófákat, baleseteket közvetlen közelről lássák. A Fókusz főszerkesztője azt is elmondta, hogy munkájában legfontosabbnak kiegyensúlyozottságot és a hitelességet tartja - hogy az érintettek maguk számoljanak be az eseményekről.

Az autogram- és interjúszünet után Rudi Zoltán - a Magyar Televízió eddigi legfiatalabb elnöke - tartott előadást. A közszolgálati televíziózás jövőjét a tematikus csatornákban látja. Ha csak rajta múlna, akkor rövid időn belül öt különböző csatornát indítana a Magyar Televízió. Lenne külön sportcsatorna rengeteg közvetítéssel, kulturális adó sok élő színházi közvetítéssel, önálló hírcsatorna, no meg egy ismeretterjesztő és filmprogram. A fiataloknak viszont tett egy kézzelfoghatóbb ígéretet is: novembertől indul az mtv-n a BBC mintájára egy ifjúsági híradó. Ehhez most keresik a munkatársakat, úgyhogy fölajánlotta a DUE-soknak, hogy jelentkezzenek szerkesztőnek, riporternek, műsorvezetőnek az új programhoz.

Sebestyén Balázs közönségtalálkozóján hamar záporozni kezdtek a kérdések. A zsúfolásig telt teremben a Balázs show és a hamarosan induló Kísértés mellett a Vivánál töltött évek és a műsorvezető fizetése is szóba került, miközben az ifjú hölgyrajongók a magánéletét is igyekeztek alaposan feltérképezni. Balázs jól viselte az érdeklődést, sőt kifejezetten kellemetlen kérdéseket követelt, a legelszántabb kérdezőket és a néha előforduló suta kérdéseket pedig csipkelődő megjegyzésekkel fogadta. Balázst egyébként a DUE Tallózó is kereszttűz alá veszi novemberben - ő lesz a Magán-hangzó rovat vendége.

A Diák-médiafesztivál hátralévő része a drogprevenció jegyében zajlott. Portörő Péter, a GYISM munkatársa a "Nemzeti stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítására" c. dokumentum kapcsán az iskolai drogfogyasztás megelőzéséről beszélt. A Sziget Droginformációs Alapítvány filmvetítéssel képviseltette magát.

A drogmegelőzés jegyében zajló fesztiválunkon nem kerülhettük meg a sportélet legnagyobb eseményén kitört doppingbotrányt. Vendégeink - Török László sportriporter, dr. Pavlik Gábor, a vízilabda-válogatott sportorvosa, és dr. Bakanek György, a GYISM főtanácsadója - a sport és a dopping kapcsolatáról, erről szerzett tapasztalataikról beszéltek. A sportorvos szerint a fizikai felkészültség önmagában kevés, a versenyeket fejben kell megnyerni. A főtanácsadó azt emelte ki - már a "hobbi" sportolók oldaláról nézve -, hogy a fiatalok türelmetlenek, ezért szednek különféle izomnövelő és egyéb doppingszereket. Szerinte ugyanazt az eredményt el lehet érni több munkával, pontos étkezéssel, és nagyobb odafigyeléssel is. Végkövetkeztetésként tehát levonhatjuk: nem dopping, inkább türelem és elszántság kell!

Dr. Csernust megelőzte a híre. Az egyébként bátor nézősereg ijedt nyusziként, zavarban üldögélt a doktor nem szokványos drogprevenciós előadásán. Vezérgondolatként a szülő megelőzésben való felelősségét emelhetnénk ki - a drogdoki szerint a szülőnek kell egyfelől példamutatóan viselkednie, másfelől biztosítani azt a érzelmi-kommunikációs hétteret, amelyben a gyerek otthon érzi magát, biztonságban van, bízik a szüleiben. A szülőknek is tájékozottaknak kell lenniük, mitől is féltsék gyerekeiket. Dr. Csernus Imrével interjút is készítettünk - ezt meghallgathatjátok a DUE Rádióban, vagy letölthetitek a radio.due.hu honlapról.

A fáradt fiatalokat este a United próbálta felpörgetni egy félórás unplugged koncerttel.

Másnap már csak a tanároknak kínáltunk programot a Médiaismeret konferencia keretében. Szombat délelőtt három előadást hallgathattak meg a diákszerkesztőségeket patronáló tanárok.

Dr. Pickó Katalin pszichiáter a média - főleg káros - hatásiról beszélt, amely a gyerekekre fokozottan veszélyes.

Hartai László, a Nemzeti Alaptanterv mozgóképkultúra és médiaismeretek című tárgy munkacsoportjának vezetője, egyetemi tanár inkább azt emelte ki, hogy nem tiltani kell a gyerekeket a médiafogyasztástól, hanem meg kell tanítanunk nekik a helyes használatot és értékítéletet.

Dr. Balázs Gézával workshop keretében azokat a problémákat vitathatták meg a jelenlévők, amelyekkel tanárként szembesülnek - egyrészt a szerkesztőségek működtetésekor, másrészt a tanítás során - és amelyeket a média helytelen használatának a rovására lehet írni.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság