Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bűnös oldalak nyomában - Milyen helyektől tartózkodj az interneten?

Naponta indulunk netvilággá, de vajon tudjuk, merre visz az utunk és kikkel találkozunk, hova tévedhetünk? A biztonságos internethasználat szabályait a média, a szüleink és a tanáraink unalomig ismétlik, mégsem lehet eleget ismételni, mert folyton baleset ér minket.

Némelyik életre szóló traumát is okozhat, vagy még annál is súlyosabb baj érhet minket. Vegyük sorra, mik ezek a területek, oldalak, cselekmények, amiket nagy ívben kerülj el.

 

VALÓBAN CSAK DIÁKCSÍNY?

A diákokban mindig is ott volt, hogy „oltogatják”, piszkálják egymást. De hol a határ egy ártatlan vicc és a bántalmazás között? A szakértő, dr. Szabó Henrik, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály alezredese szerint nehéz éles határvonalról beszéni, de elkülöníthetjük azt a két esetet, amikor kölcsönösségről van szó, ahol oda-vissza mennek a poénok; és amikor egyoldalú a dolog, vagyis könnyen elkülöníthető az elkövető és áldozat személye. Ebben az esetben már nem egy gyerekes csíny, hanem komoly probléma, ami átmehet akár zaklatásba is.  A zaklatás akár büntetőeljárást is vonhat maga után. Ugye, már nem is annyira vicces? Persze nem kell rögtön a rendőrségre rohanni, előbb mindenképpen szüleinkkel, tanárainkkal osszuk meg problémánkat, kérjük az ő segítségüket.  Ha fenyegető vagy félelemkeltő hozzászólásokat ír valaki, ami nagyon felkavaró lehet, előbb keresd meg az oldal moderátorát és jelentsd neki, mivel az agresszív magatartás legtöbb esetben az oldal felhasználási feltételeivel ellentétes.  A cyberbullying témáját egyébként a következő DUE Tallózóban nagyon részletesen bemutatjuk – azt is, hogy hogyan ismerd fel, mit tehetsz ellene te magad és kihez fordulhatsz súlyos esetekben.

 

A MEZTELEN VALÓSÁG

Emlékeztek az Őrült, dilis, szerelem című filmre, ahol a szomszéd tinilány úgy akarja meghódítani a negyvenes Cal-t, hogy pucér képet küldd neki?  Hatalmas égés és rettentő veszélyes

Óvatosan bánjunk a túl sokat láttató fotókkal/videókkal, ne tegyük magunkat közszemlére, hiszen sose tudhatjuk, hol köszön vissza képünk. Visszaélhet vele (közzé teheti) egy sértett ex-szerelem, vagy a fiú/lány, akit ezzel akartál elcsábítani. Az is lehet, árucikké válunk azáltal, hogy valaki a kevés fehérneműt, fürdőruhát is lephotoshop-olja rólunk és feltölti egy pornográf oldalra, mintha ott szexuális szolgáltatásokat kínálnánk, vagy egyszerűen csak nézegethetik vadidegenek.

Az áldozatok ezekben az esetekben többnyire fiatal lányok, akik sok időt töltenek el a weben, és számos személyes információt osztanak meg magukról, de a fiúk sem kivételek – titeket is megtéveszthet egy magát jó csajnak mutató csetpartner, aki lehet, hogy mondjuk egy korosabb férfi valójában. Tehát ha valaki ilyen jellegű képet kér rólunk, SOHA ne tegyünk eleget a kérésnek, azonnal riasszuk szüleinket. Semmi szükség rá, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk az óvatlanul megosztott képek miatt, amelyekkel még akár pedofíliában szenvedők is visszaélhetnek. Egyre több, a pedofíliával összefüggésbe hozható bűncselekmény derül ki, és az internet csak segíti ezek terjedését. Mivel a megosztott képeid sorsát utána már nem tudod sem követni, sem érdemben befolyásolni, az a biztos, ha véletlenül sem kerül fel rólad semmi ilyesfajta tartalom. Ha pedig te találkozol ilyesféle tartalmakkal másokról, te se terjeszd!

 

„ARC(Á)TLANSÁG”

A monitor arctalansága mögül szabadabban mondjuk el véleményüket bármiről, hiszen ezt sokszor egy felhasználónév mögé rejtőzve, arc nélkül tesszük. Szabadon elmondhatjuk persze véleményünket, de ha sértő, lealacsonyító kifejezéseket használunk, azzal nem csak a másik lelkivilágát sértjük, de akár a jó hírnevét is. A jó hírnév megsértése azt jelenti, hogy más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állítunk vagy híresztelünk, vagy valós tényt hamis színben tüntetünk fel. Összefoglalva: hazudunk.

Külön kiemeljük a rasszista vagy uszító tartalmakat, amiben valakire származása, vallása, szexuális beállítottsága, vagy fogyatékossága miatt tesznek nagy nyilvánosság előtt bántó megjegyzéseket, mivel ezek alkalmasak arra, hogy gyűlöletet ébresszenek vagy erőszakot keltsenek másokban. Ezt nevezik közösség elleni uszításnak, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek, amelyre az azt elindítónak már nincs tovább befolyása!

 

A DURVASÁG MAGASISKOLÁJA

Lehet, hogy most úgy érzed, a sok verekedősvéres játék és film miatt jól bírod a felkavaró videókat, de a valóság könnyen nyomot hagy a lelkivilágodban. Az ilyen tartalmak ugyanis nem csak megbotránkozást válthatnak ki és felzaklathatják a nézőt, de súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi fejlődését.

Általában az ilyen felvételek állatkínzásról, valaki bántalmazásáról, sőt előfordulhat, valaki haláláról készülnek, naturális ábrázolásban, és igen sokszor valóságosak is. Erőszakos tartalomnak számít továbbá az is, ha egy fórumon, vagy közösségi oldalon valaki öngyilkosságra próbál másokat rávenni, csoportos öngyilkosságot szervez, vagy másoknak tippeket ad az öngyilkossághoz.

Ezek a tartalmak másokat nagyon felzaklathatnak, így ha ilyesmit olvastál, jelentsd az oldalt vagy próbáld elmondani valakinek, hogy csökkentsd az ezzel járó érzelmi megterhelést! Ha Te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívja a mobilról is ingyenes 116-123 lelki elsősegély számot!

 

TERRORBAN ÉLVE

Az internetes videóportálokon számos olyan tartalmat találni, amelyben terrorcselekmény elkövetésére próbálják buzdítani a fiatalokat vagy a terrorizmust népszerűsítik. Messziről kerüld az ilyen jellegű tartalmat, mivel akik ezeket készítik, szakértői a manipulációnak – ezért jobb a közelükbe sem kerülni. Bizonyos oldalak, fórumok éppen ezért a különböző (pl. nemzetközi) hatóságok megfigyelése alatt is állnak.

 

PRO ANA, PRO MIA

Az ilyen online közösségeket evési zavarokkal (bulimia, anorexia) küzdő betegek hozzák létre, azzal a szándékkal, hogy a hasonló problémával küszködők megoszthassák egymással a tapasztalataikat.  Vannak olyan csoportok, ahol a felépülésben támogatják egymást a tagok, de sajnos legtöbbször életveszélyes fogyókúra tippeket cserélnek – ha úgy érzed, nem vagy úgy jó, ahogy vagy, kérd egy szakértő tanácsát, ne az internetről próbálj meg okosodni!

Manapság egyre népszerűbbek a „testszépítés” szolgálatába állított, az edzések hatékonyságát növelő, edzésteljesítményt fokozó, tömegnövelő szerek. Ezeket be lehet szerezni nem csak hivatalos és megbízható üzletekből, hanem bizonytalan forrású webshopokból is. Ha gyanúsan olcsón találsz ilyen szert, vagy kísértetiesenhasonlít egy ismert márkára, de nem pont ugyanaz, mindenképp kerüld el! Az ismeretlen termékről nem tudni, milyen összetevőkből áll, milyen hatással van a szervezetedre, netán hamisítvány-e – nem érdemes kockáztatni. Marajd az ismert, bevált szereknél és üzleteknél, ha erre van szükséged.

 

„TUDOK VALAMIT, AMITŐL JOBBAN FOG MENNI A TANULÁS!”

Léteznek olyan elsőre ártatlannak tűnő csoportok, fórumok, ahol diákok osztják meg tippjeiket arról, hogyan lehet jobb teljesítményt elérni a suliban. Léteznek olyan módszerek erre, mint a „szedj több vitamint”, „igyál több vizet”, de ezeken az oldalakon előkerülhetnek a pörgető szerek (drogok) használatra kínálása is. De kínálnak a stresszt oldó készítményeket is, nyugtató szereket is, amelyek ártalmatlannak tűnnek és megszüntetik a vizsgadrukkot, vagy az egyéb feszültséget az életedben. Ezekkel sem tanácsos élni –ha olyan nagy a gondod, amivel nem tudsz egyedül megküzdeni, fordulj barátokhoz, szülőkhöz vagy szakemberhez. Ha valóban stresszoldóra van szükséged, azt az orvos meg tudja állapítani. A bizonytalan forrású, összetételű szerek lehet, hogy átmenetileg segítenek a rossz érzéseden, de bizonyosan csak kárt okoznak a szervezetedben, a problémádat pedig nem oldják meg. Ennél sokkal többet segít, ha figyelünk egymásra, ha a barátunk viselkedése megváltozik, visszahúzódó, magába forduló lesz, esetleg rosszabbul fest, mint szokott, akkor nem hagyjuk szó nélkül, segítséget kínálunk neki, vagy felnőtt segítségét kérjük. Ugyanígy, ha magunknak vannak gondjaink, ne féljünk szeretteinkhez, barátainkhoz fordulni az ismeretlen, de könnyű megoldással kecsegtető szerek helyett.

 

KLÓNOK TÁMADÁSA

Nem, ezek nem a Star Wars szereplői. A klónok olyan weblapok, ahol egy eredeti weboldal kinézetétmásolják le, melyek célja az adathalászat. Így a gyanútlan felhasználó miután beírja jelszavát vagy személyes adatát (pl. bankkártyája adatait), döbben rá a csalásra. Ezen oldalak skálája széles: lehetnek játékoldalak, áruházak oldalai, de sajnos online bankfiókok is.

A legkönnyebben úgy ismerheted fel őket, hogy az eredeti weboldal címe ki van bővítve egy szóval vagy perjellel, illetve a .hu és .com kifejezés helyett valami más szerepel.

A spamek (kéretlen tartalmak) hasonló veszélyt jelenthetnek. Fontos tudni, a pénzintézetek, komolyabb cégek soha sem kérik adatainkat e-mail formájában, így ha gyanús levelet kapunk egy számunkra ismert cégtől, érdemes telefonon érdeklődni a levél tartalmáról, így hamar fény derül az igazságra! Minderről a múlt hónapban részletesen olvashattál, így most csak röviden átismételtük a témát.

 

MIT TEHETÜNK, HA BAJ VAN?

Amennyiben bármi ilyet tapasztalsz, amit fentebb olvastál, ne tartsd magadban! Bátran szólj szüleidnek, tanáraidnak, akik tudni fogják, mi a teendő. De te sose vedd fel a harcot hasonló eszközökkel mások ellen, nehogy áldozatból elkövetővé válj. Mindenre megvannak a megfelelő eljárások, amelyek segítenek újra biztonságban érezni magad.

Ha Te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

 

2018. október 4.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.

 
 
 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság